Ålandstips, njut av våren med en minikryssning

Våren är perfekt för små utflykter! I väntan på sommar och semester brukar vi ta minst en minikryssning över en dag eller helg i april och maj. Just när man bara har en helg till förfogande passar Åland bra, hit åker vi ofta med både Viking Line och Eckerölinjen.

Varianter med Viking Line

Nyligen gjorde vi en minikryssning med Rosella kallad Familjelördag, en nyhet för i år. Fartyget går till Mariehamn på Åland där man kan gå av om man vill. Själva stannade vi kvar ombord denna gång och vände tillbaka till Kapellskär. Mariehamn har annars mycket trevligt att bjuda på, hit åker vi gärna tillbaka i vår eller sommar.

Med Viking Line kan man även göra en dagskryssning ut med Viking Grace, gå av och byta fartyg i Mariehamn och ta sig hem igen med Amorella. Den här varianten har vi också testat ett par gånger, läs gärna om en sådan dagskryssning med Viking Line här.

Ytterligare en nyhet som vi kan berätta om är Rosella Grönskar, ett koncept från Viking Line som ska ske på Rosella mellan 1/5 – 19/6. Fartyget fylls då med åländska specialiteter och temat är inspirerat av det årliga evenemanget Åland Grönskar som vi faktiskt testat en tidigare vår.

5 tips på saker att se och göra på Eckerö

En annan smidig variant är att ta Eckerölinjen till Åland. Fartyget går från Grisslehamn på norra Väddö och på bara två timmar når man Eckerö, Ålands västligaste kommun. Här delar vi med oss av tips på sådant vi själva gjort under våra besök till denna del av Åland.

1. Eckerö Post- och Tullhus
I över 100 år var byggnaden rysk gränsstation mot Sverige. Idag inryms här museum, café och chokladfabrik. På Café Tsaverna kan man njuta av en dignande lunchbuffé eller fika. Ofta pågår någon utställning i huvudbyggnaden och i en sidoflygel hittar man Mercedes Chocolaterie, butik och produktion.
Adress: Sandmovägen 111
www.postochtullhuset.ax

2. Ålands Jakt- och Fiskemuseum
Detta lilla museum ligger naturskönt nära klippor och fiskebodar vars miljö använts vid inspelning av Saltkråkan. Besöket passar både barn och vuxna, de har en liten marknadsbod man kan leka i och sommartid dyker ibland figuren Peppi Pirat upp.
Adress: Fiskeläge 37/Käringsund
www.jaktfiskemuseum.ax

3. Käringsunds Viltsafari
Här får man en spännande tur i ett 4 hektar stort område med kronhjortar, dovhjortar, vildsvin, strutsar och lamor. Under färden sitter man i en öppen vagn som dra av en traktor. Ibland får man hoppa ut och mata djuren.
Adress: Alldeles intill Ålands Jakt- och Fiskemuseum.
www.granbergs.ax

4. Gastropub Bodegan
Somrigt och charmigt i en av fiskebodarna, också nära Jakt- och Fiskemuséet. Här kan man sitta ute på terrassen mot havet eller inomhus. Smörstekt, åländsk abborre är ett passande val av maträtt här.
Adress: Fiskeläget 44
www.karingsundsgasthamn.ax

5. Smart park
Sommaröppen aktivitetspark uppbyggd på en tidigare golfbana med massor av roliga aktiviteter. Här kan man köra egen elbåt eller styra en radiobåt, gräva med hydrauliska grävskopor, köra segway eller gokart, trampa trampbil, åka karusell och mycket annat.
Adress: Eckerövägen 388
www.smartpark.ax

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier