Lyxig dagskryssning till Mariehamn

Viking Grace tar sig fram genom isen. Pressbild.

Ibland har man bara en dag, inte mer, men vill ändå hitta på något kul, göra en utflykt, få ett kort avbrott från vardagen! För mig är svaret alltid lätt: ta en kryssning. 🙂 En kryssning har allt tycker jag och nyligen testade vi en komprimerad variant från morgon till kväll med Viking Line.

Dagskryssning med Viking Line

Deras dagskryssningskoncept med Viking Grace ut från Stockholm och Amorella hem är strålande om man vill ha mycket upplevelse på kort tid. Lite av allt det vi hann med kan du se i filmen nedan;

Alle man ombord (och kvinnor och barn)!

Påstigning i Stadsgårdsterminalen i Stockholm strax efter 7 på morgonen – gäsp, ja jag vet, men det ordnar sig när man väl är ombord och får…

Vår mysiga hytt på Viking Grace; jätteskönt att kunna släppa bagage och ha någonstans att vila lite mellan varven. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Lyxig champagnefrukost på restaurang Oscar

Det går förstås lika bra att äta frukost i deras fina bufférestaurang men jag måste säga att frukost på Oscar är oslagbart trevligt; ofta levande musik, lite bubbel i glaset, fantastisk utsikt (och vilket ljus det var där på vår krispigt kalla vintermorgon!) och så en massa godsaker på buffén. En kaffe på det och jag var ready to go!

Tidig frukost med utsikt över Stockholms skärgård. Foto: Heidi Rovén.

Taxfree-shopping, ja tack!

Viking Grace har en av Östersjöns största taxfree-butiker och här finns ett brett utbud av smink, mode, drycker, godis, leksaker…ja det mesta! Vi ser ofta till att shoppa med oss lite champagne till taxfree-pris hem när vi kryssar, men det kan bli både kläder och annat också… 😉

Rituals room sticks är inte så dumma… Foto: Heidi Rovén.
I januari kan man alltid vara säker på att det är rea ombord; Viking Line goes wild! Men priserna är bra året om – det är ju taxfree. Foto: Heidi Rovén.
Herrarna i sällskapet slog sig ner för en spontan cognacsprovning på förmiddagen!

Ville Viking för barnen

Så bra när det finns något för alla. Barnen fick kramas med skeppskatten Ville Viking och busa av sig i lekrummen (ja det finns faktiskt tre, anpassade för olika åldrar). Bollhav, spel, tågbanor och minicyklar – och de äldre barnen hade bland annat Xbox mm.

Barnen fick träffa Ville Viking så klart! Foto: Heidi Rovén.
Inget kryssningsfartyg på Östersjön är komplett utan ett riktigt bollhav! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Spa – varje kvinnas rättighet

Okej då, mäns också. 🙂 Men denna gång var det pappan som tog barnen till lekrummen så att mamma (jag!) fick gå på spa. Lucky me, jag älskar spa och hade en härlig stund på Viking Grace tjusiga wellness-avdelning.

Viking Grace Spa & Wellness. Foto: Heidi Rovén.
De generösa bubbelpoolerna ligger alldeles vid fönstren, så fint att ligga i det varma vattnet och titta ut!

Njuta av vyerna

På Viking Grace kan man njuta av fin utsikt både innanför fartygets skrov, liksom utanför mot havet och förbipasserande fartyg. Det finns gott om lounger, restauranger och ställen att slå sig ner på för en stunds rofylld betraktelse av tillvaron…missa inte den designade installationen Space Alive i ”atriumet” som både rör sig, lyser och ändrar färg. Designbyrån bakom denna snygga eye-cather är finska dSign Vertti Kivi & Co.

Rockmore bar, Viking Grace.
Space Alive (Dsign Vertti Kivi & Co) på Viking Grace. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Fartygsbyte i Mariehamn

Sådär framåt 14-tiden är det dags att kliva av och säga farväl till Grace för denna gång. Medan hon seglade vidare mot Åbo tog vi landgången och knatade över till Amorella som låg inne och väntade. Jag älskar detta roliga koncept – så smidigt! Nu vände vi alltså tillbaka mot Stockholm igen.

Fartygsbyte till Amorella i Mariehamn, Åland. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Med Amorella mot Stockholm

Väl ombord fanns det möjlighet att bara ta det lugnt en stund först, välbehövligt med det tempo förmiddagen hade hållit! Dessutom var shoppingen stängd till en början när vi kom ombord. Vi kopplade av i vår bekväma Comfort-hytt (men det är förstås inte nödvändigt att ha hytt på en dagskryssning) och styrde sedan stegen mot…

Det var ju så att man ville stanna kvar ombord och sova i de där mysiga sängarna! 😉

Food Garden

Här bjuds det alltid på något läckert! Vi hade turen att tajma in premiären av Viking Lines bliniveckor när vi var ombord, plus att vi passade på att testa deras Afternoon tea som bara finns på Amorella. Konceptet har nyligen slipats till ytterligare (fartyget har varit i torrdocka för renovering/uppgradering också här i början av 2018) så nu kan man själv välja ”sju salta eller sju söta” bitar i deras bar/café Coffee & Wine, och sätta sig ner att njuta…

Blini med löjrom är en smarrig delikatess! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Viking Lines afternoon tea på trevåningfat är generöst tilltagen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Outlet-shopping

Självklart kikade vi in både i deras vanliga taxfree-butik samt outlet-butiken som finns på samma däck. Här kan den som vill fynda rejält bland olika märkeskläder och accessoarer. Utöver lite ”klirr-klirr” köpte mannen ett par byxor från Tiger, själv fyndade jag en ursnygg blus från märket Second Female, på rea dessutom!

Missade att fota outlet-shoppingen så denna (lite juliga tyvärr!) bild får representera shoppingen på Amorella… Foto: Heidi Rovén.

Hemma igen

Precis före sjusnåret gled vi in vid kaj i Stockholm igen, helt lagom! Då hade vi varit på resande fot i nära 12 timmar men det kändes som flera dagar med tanke på allt vi hunnit med. Jag har gjort denna dagskryssningsresa förut och lär göra den igen; den är perfekt när man inte har så mycket tid över men vill lämna vardagen ett tag!

Det är något med havet som får mig att må bra. Känner ni också så? Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier