Dag 4 på Jewel of the Seas – Doha och lyxig middag på Chops Grille

Fjärde dagen på vår kryssning med Jewel of the Seas vaknade jag upp och fick infallet att börja dagen med ett bad, före frukost till och med! Det visade sig vara rätt beslut för i den lugna vuxenavdelningen Solarium (inomhuspool med glastak över som går att dra bort) var det helt tomt. Inte en människa. Bara jag och badvakten. 🙂

Ett bad och en god frukost senare gick vi av fartyget. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg ställdes våra stopp i Oman in, och istället fick vi besöka Doha i Qatar. Vi var varken pålästa eller förberedda men gjorde det bästa av dagen som fick bli högst spontan.

Som synes hade folk redan munskydd på sig.

Eftersom gratisbussen från terminalen släppte av oss väldigt nära Museum for Islamic Art började vi med en tur där. Vi gissade att barnen inte skulle vara så roade av ett museibesök så höll vi oss bara utanför och tittade på utsikten och arkitekturen. Det var en väldigt blåsig dag men utsikten var fin och byggnaden mäktig. Den såg faktiskt ut som ett täckt ansikte på håll.

Den prydliga parken mot stan sedd uppifrån Museum of Islamic Art.
Visst ser byggnaden ut att ha två ögon under en niqab?
Hela familjen på reseäventyr – då vi alla trivs som bäst!

Vi upptäcker Doha till fots

Upptäcktspromenaden fortsatte sedan ner mot ”croisetten” det vill säga promenaden utmed vattnet. Vid den stora vägkorsningen nedanför muséet stod polis och stoppade alla fotgängare. Plötsligt kom karavaner med bilar. Jag försökte fota, nyfiken på vem det var som kom, men då skrek polisen åt mig, fota fick jag tydligen inte göra!

Jag vill respektera sedan dit jag kommer och hade därför klätt mig i långärmad skjorta och lång kjol.
Det gick att ta båtturer av olika slag om man ville. Men de flesta var nog fiskebåtar såg det ut som.
Stolt mamma med sina två guldklimpar!

Folk var nyfikna på oss och lite påstridiga, särskilt taxichaufförerna. Vi avböjde eftersom vi inte hade något direkt mål utan just bara ville strosa och se vad vi skulle stöta på. En bit fram valde vi att ta oss över den stora vägen och gå inåt mot husen där vi gissade att det skulle finnas lite butiker. En mataffär är alltid spännande att titta i, och det fick bli köp av lite glass och dryck i värmen.

Konstiga klädbutiker fanns det också gott om samt affärer med el- och teknikprylar. I en liten affär med billiga kläder (som jag gissade sålde ut textilprover av något slag) valde jag ut ett par billiga men fina t-shirtar till våra söner. Men kort, nej det tog de inte. Vi blev hänvisade till närmaste bankomat men där kunde man bara ta ut så mycket att det inte var värt det; de billiga t-shirtarna skulle då bli dyra eftersom vi sedan var tvungna att gå tillbaka till fartyget och inte hade fler möjligheter att göra av med den lokala valutan, rial.

Shopping med oväntad utgång

Eftersom jag bett dem lägga undan plaggen i butiken gick jag tillbaka och meddelade att det tyvärr inte skulle bli något köp, då vi inte hade kontanter. Då sa killen bakom det lilla bordet som skulle agera kassadisk: ”ni får dem, det är en present till pojkarna”.

Jag bara gapar. Och blir generad. Jag vill göra rätt för mig. Tror han att jag tigger dem? Jag förklarar att det kan jag inte ta emot och att jag är hemskt ledsen, jag vill verkligen betala men kan inte (vi hade ingen annan valuta på oss heller). Killen står på sig och säger lugnt, ”ta dem, det är en present”. Till slut ger vi med oss, dröjer kvar, vet inte riktigt vad vi ska göra, ler och tackar ett par gånger för mycket – och går.

Bakgatorna såg ruffiga ut men inget varken kändes eller var osäkert, tvärtom.

Vilken grej! Det var självklart inte pengarna som gjorde oss glada, det rörde sig inte om många tior, det var den generösa gesten, så enormt snällt! Och själva storyn, minnet vi fick med oss. Doha blev förstås inpräntat för alltid i oss som en destination med otroligt vänliga människor. Men jag skakade på huvudet resten av dagen i förundran; gå in i en butik, inte ha pengar och bli erbjuden varorna som present?! Det händer ju bara inte!

Med två fina t-shirts i en påse med oss såg vi sedan på klockan att det var dags att vända tillbaka till fartyget, vilket vi gjorde. Där utanför landgången väntade inte bara handspriten utan också lite svalkande dryck – underbart!

Tillbaka vid Jewel of the Seas, vårt flytande hem för veckan!

Lyxig middag på Chops Grille

Efter lite mat uppe på Windjammer – vi hade ju inte ätit någon riktig lunch på hela dagen – blev det bad igen för killarna vilket gjorde mig lika glad även denna dag: att de fick bada och ha det mysigt när det var februarikallt hemma!

Adventure Beach har en lekfull look och grunt vatten, perfekt för vår 4-åring Theo.

Denna kväll var vi inbokade på en av Jewel of the Seas specialrestauranger; Chops Grille. Totalt har fartyget fyra specialrestauranger utöver de två som ingår; Tides och Windjammer. De fyra som kostar extra är italienska Giovannis Table, japanska Izumi, lyxiga Chefs Table och så grillrestaurangen Chops Grille.

Priset för att äta på Chops Grille var 40 USD per person, då fick vi välja vad vi ville från menyn, dryck kostade extra. Eller nja, nästan allt ingick. Skaldjurstallrik kostade extra (19-39 USD beroende på innehåll, det fanns varianter) liksom hummer (21 USD). Ändå var det precis det som mitt val föll på – hummer! Vi fick mycket bra service av vår trevliga servitör som pysslade om oss alla. Han sprang än hit än dit, skar upp mat till barnen och fixade desserter åt dem som inte stod på menyn – allt för att de skulle trivas.

Chops Grille med utsikt över Doha by night.

Middag med vy över Dohas skyline

Oss var det inte svårt att få nöjda! Bilderna är inte strålande på grund av den dämpade men mycket mysiga belysningen. Jag blev nästan tårögd av stämningen; där satt vi på ett fint flytande lyxhotell som ju faktiskt en kryssning känns som (även om någon nu kommer protestera att Jewel inte är ett lyxfartyg, det finns det andra som bättre kvalificerar sig som – Ja! Jo! Jag vet! Men ta nu min beskrivning med en klackspark ;-)) – vi satt i alla fall där ”någonstans i världen”, blev serverade god mat och med en magisk kvällsutsikt över Dohas upplysta skyline när vi sakta gled iväg mot nästa destination. Känslan var faktiskt riktigt häftigt, och är bara ett av hundra exempel på varför jag älskar att kryssa… 😉

Kryssningsmiddag, så härligt efter en spännande dag iland!
Nybakt bröd och jättegod carpaccio.

Min första rätt var en carpacchio med olja, peppar och parmesan precis som jag gillar det. Jag njöt av varje tugga! Eftersom min man hade valt en soppa som andra rätt klämde jag in en getost-sallad som också var himmelsk. Jag vet, det låter fånigt, för hur god kan en sallad vara? Men jo, väldigt! Om den är toppad med gratinerad getost och kanderade valnötter – bland annat.

Min getost-sallad med kanderade valnötter var suverän!

Oxfilé, hummer och ett torn av maräng

Våra huvudrätter var förstås också våra paradnummer! Kristofer njöt en fin oxfilé med bea och sparris medan jag som jag redan nämnt hade valt hummer. In kom en stor ”Maine Lobster” och kvaliteten var verkligen bra! Ibland kan ju hummer kännas lite seg och ”träig” nästan, men denna var perfekt. Till det smält smör och citron samt sparris. Så gott!

Oxfilén kom med generöst med sås samt tillbehör.
Hummer hör en kryssning till tycker jag!

Hur vi fick ner varsin dessert – citronmarängpaj och äppelpaj med glass – vet jag inte men som bekant finns det ju en extra mage för efterrätter. 🙂 Barnen gladdes åt ett torn av maräng, färska bär och sås – precis sådant som de gillar!

Trots många kryssningar med Royal Caribbean – över dussinet – hade vi aldrig tidigare ätit på Chops Grille. Nu har vi det och vi var mycket nöjda så det lär inte blir sista gången heller!

Har du missat de tidigare inläggen från denna kryssning hittar du dag 1 här, dag två här, dag tre här. Följ gärna också Seafun på instagram eller Facebook.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier