Flodkryssning på Rhen dag 3: Loreley, örtlikör och vandring

Efter ännu en härlig bufféfrukost (där vi upptäckte att det även gick att beställa varma skräddarsydda alternativ till bordet, som omeletter med mera) begav vi oss ut på däck för att njuta av de vackra vyerna och vårsolen.

Berget Loreley

Fartygets cruise director guidade via högtalarsystemet och berättade om det vi passerade. Folk stod upp och fotade, satt i soffor eller på teakbänkarna utmed relingen – ja överhuvudtaget bara njöt av att sakta flyta fram längs floden Rhen och beskåda alla fina små byar och landskapet vi passerade.  

Flodkryssning längs Loreley

Det var dag 3 på kryssningen med Viva Moments och en av höjdpunkterna denna dag var en särskilt vacker passage av floden Rhen som kallas Loreley, eller Lorelei. Faktiskt var den en av anledningarna till att jag valt just denna avgång. Den andra var pilgrimsvandringen till Hildegard von Bingens reliker som vi skulle göra senare under dagen. Hela regionen, Upper Middle Rhine Valley, är för övrigt klassat som ett världsarv av UNESCO.

Sträckan Loreley är otroligt vacker

Sägner om Loreley

Loreley är namnet på en 132 meter hög klippa vid floden Rhens högra strand vid Sankt Goarshausen i Rhein-Lahn-Kreis (Rheinland-Pfalz). Det är populärt att ta sig till klippan för att få utsikt över Rhen och byarna runtikring. Området har också flera medeltida borgar och ruiner som ofta ligger mäktigt på en höjd, de var ju till för att spana efter fienden och skydda regionen en gång i tiden.

Floden Rhen och Loreley

Men passagen ska också vara svår att navigera sig fram i och flera olyckor har skett här. Som alltid på sådana platser föds legender och här finns en om vattenälvan Lorelei som ska kunna ses ensam sitta och sjunga på en klippa i vattnet. När sjömännen förtrollades av hennes sång och skönhet dränkte hon dem i floden.

Vi slapp som tur var olyckor och njöt istället till fullo av förmiddagens vyer!

Vandring i Rüdesheim

Framåt lunchtid kom vi fram till byn Rüdesheim där vi skulle vara med på en vandring med temat Hildegard von Bingen. För den som inte vet vem hon var så kan jag berätta att hon idag är ett helgon, men kanoniseringen skedde så sent som 2012 trots att hon levde på medeltiden.

Hildegard föddes år 1098 i en ort vid namn Bermersheim och dog 1179 i Bingen. Hon var både abbedissa, tonsättare, predikant och författare. Och hon hade många visioner om det som hon ansåg var budskap från Gud, varför hon också brukar kallas mystiker.  

Hildegard von Bingen avbildas alltid med en fjäderpenna och en bok.

Hon hade tankar kring mat och näringslära och än idag finns recept enligt hennes tankar om vad som var nyttigt. Hon var ganska frigjord för sin tid vad gällde kvinnans sexualitet och ställning plus att hon anla kloster och intresserade sig för naturmedicin.

Hennes idéer om hur man bäst får kropp, själ och ande i balans går att läsa om än idag. Kort sagt, ett riktigt krutpaket till kvinna!

Pilgrimsvandring till Hildegards reliker

Vår vandring var den tionde sträckan i en totalt 137 km lång pilgrimsvandring, och tog oss till flera kyrkor och kloster med anknytning till Hildegard von Bingen. På vägen vandrade vi genom den charmiga byn Rüdesheim, upp genom vinodlingarna vilket gav oss väldigt vackra vyer över floden Rhen, till ett kloster där hennes reliker förvarades.

Vår guide berättade bland annat om regionens vinproduktion för oss under vandringen.

Därifrån vandrade vi vidare uppför mot ytterligare ett kloster, detta nybyggt, med vinproduktion. Väl uppe vid klostret fick vi smaka en örtlikör som produceras enligt Hildegards recept, och som ska vara bra för hälsan. Klostret har även en shop med presenter, böcker, mat och vin med mera och innan vi lämnade platsen fick vi även provsmaka vinet som nunnorna där gör.

Med mig på resan hade jag trevligt sällskap och fotohjälp i form av min väninna Lisa.

Vägen tillbaka gick vi bara och insöp den otroliga dagen med varma temperaturer på över 20 grader och strålande solsken. Innan vi var tillbaka vid fartyget hade det hunnit gå fyra timmar från start, trots att vandringen bara skulle vara två timmar!

Magnolian stod i full blom på flera ställen.
Drosselgasse är en mysig gata man inte får missa i Rüdesheim.

Att sjunka ner i eftermiddagssolen på däck när vi kom tillbaka till fartyget och vila benen var fantastiskt skönt. När vi smuttade på vår iskalla öl sände vi en tanke till Hildegard och hoppades att en så modern och framsynt kvinna nog hade förstått vårt behov av en ”after hike-beer” i solen. 😉

Till slut slet vi oss från vår plats i solen och fräschade upp oss till middag i restaurangen ombord på Viva Moments. På menyn för kvällen fanns både fasan, fisk, quiche och en kycklinggryta att välja på (till varmrätt). Jag valde att äta vissa delar ur wellness-menyn med färre kolhydrater – och att fuska till dessert!

Såhär såg då min meny för kvällen ut:

  • Fitness sallad
  • Fiskfilé av arten barramundi – en slags abborre – som serverades med grönsaker
  • Äppelkaka med vaniljglass och chokladsås (på wellnessmenyn stod egentligen en melon-, päron- och gurkcocktail med Pimms)

Vi var mer än nöjda med vår innehållsrika dag som bjudit på intryck för många sinnen, samt såväl kropp som själ!

Följ gärna Seafun på Instagram, Facebook . Du kan läsa de tidigare inläggen från denna kryssning här;
Påstigning i Düsseldorf och Vårdag i Boppard. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier