Vårdag i Boppard; massage, bad och middag i bistron

Inspirerad av kryssningens wellnesstema, gick jag upp dag två fast besluten att sätta en hälsosam touch på dagen då vi skulle besöka byn Boppard. På med mjuka träningskläder och upp med gardinerna och det franska balkongfönstret.

Det första jag gjorde var att låta solen skölja över mig och ta in den härliga morgonen, och vilken morgon – Tyskland fullkomligt sköljde vårsol över vårt fartyg viva Moments!

Nu vet jag vad ni tänker: ”gu vad hon överdriver”, men nix, det gör jag inte. 🙂 Veckan innan, ungefär som här i Sverige; kyla. I detta skrivande NU har Boppard 3 grader och snöblandat regn. När jag var där för en knapp vecka sedan: nära 20 grader och sol!

Jag och min väninna gick till det lilla gymmet före frukost och gjorde vår morgonstretch, så skönt att väcka kroppen och känna sig mjuk och redo för dagen. När vi var klara med våra övningar fortsatte vi, fortfarande i våra mjuka träningskläder, till frukosten.

Istället för mousserande vin (som det går att få) valde vi av deras juicer och fick smoothies serverade till bordet. Varje dag serverades en ny smoothie; jordgubb, banan, mango…det varierade, och var särskilt för denna wellnesskryssning.

Dagsbesök i Boppard

Dagens mål blev att utforska närområdet av Boppard. Staden ligger i regionen ”Upper Middle Rhine Valley” som är klassat som ett UNESCO-världsarv. Boppard är vidare erkänt som en zon med ”klimatspa”, vilket betyder att orten är en så kallad ”luftkurort”. Det innebär att man klassat klimatet och luften här som särskilt gynnsam för hälsan. Och! Inte minst för vin – för det är de stora på att odla här.

Vid det här laget började vi inse att om vi skulle kunna göra vår reserach korrekt skulle vi inte komma undan lite vin så vi fortsatte att stötta oss på uttrycket ”When in Rome…” och beslöt oss för att ta seden dit vi kom! 😉  

Vinmässigt har Boppard anor ända bak till 600-talet och sluttningarna kring floden Rhen var täckte av långa rader med vinrankor. Här odlas främst Riesling, Müller-Thurgau och Pinot Noir. Tillsammans med olika historiska lämningar är det vinet som drar den mesta turismen.

Möbeldesignern Michael Thonet (med det böjda trät, den lite sirliga Thonet-stolen känner nog många till) startade en möbelverkstad i Boppard år 1819, det finns till och med en stol som kallas Boppard-stolen som är hans verk. Den tyske kompositören Engelbert Humperdinck (1854-1921) levde också ett tag i Boppard så det finns en staty av honom här.

Blommor och korsvirkeshus

Trots allt detta var det vid de blommande körsbärsträden vi fastnade, och de dekorativa korsvirkeshusens fasader. Vi hittade också fram till stadens stora torg där folk hade slagit sig ner i solgasset för att njuta, vilket vi också gjorde.

Vår lilla promenad blev väldigt rask både in till byn och tillbaka. Det fick räknas som dagens motion tyckte vi! Anledningen var vår sena frukost som gjorde att vi även försökte pressa lunchtimmen framåt i väntan på aptiten. Till slut blev vi ganska sena, men fortfarande inom serveringstiden.

Det kändes som att det inte var så uppskattat ombord, men vi fick lunch i alla fall vilket vi var tacksamma för. Ett tips är att komma när lunchen börjar, istället för strax innan den slutar…för allas skull. 😉

Vi fick lite olika besked angående måltidstiderna, vilket får vara dagens kritik om det nu finns plats för sådan. Vid ett tillfälle fick vi veta i receptionen att man måste vara punktlig till måltiderna, vid ett senare tillfälle sa en annan person att det gick bra med drop in när som helst mellan de utsatta tiderna.

Det blev förstås lite förvirrande och vi visste aldrig om vi kanske ”fick onda ögat” för att vi inte kom precis när lunchen startade, även fast vi var på plats inom utsatt tid.

Bikini, pool och sol i mars

En sallad, svamppaj och läcker bärdessert senare var vi åter energipåfyllda och beslöt att ta vara på det vackra vädret ute på däck, i badkläder! För oss var det en liten sensation, solbada i mars?! I Tyskland! Underbart och vi skrattade gott åt att det ens var möjligt – och njöt lite till!

Längst bak i aktern av (det långsmala, Viva Moments är 135 meter långt och 11 meter brett) fartyget finns en liten uppvärmd pool. Min frusna väninna som väntade sig bubbelpoolstemperatur (de brukar vara cirka 38 grader) tyckte det var för svalt, jag tyckte det var varmt och härligt. 🙂

Men dagens njutningar hade bara börjat, för i vår wellnesskryssning ingick också en fri 30-minuters massage som vi hade bokat in just denna dag.

Terapeuten som jobbade ombord var mycket skicklig och berättade att hon hade jobbat världen runt i många år. Hon visste precis var spänningarna satt, hur de bäst löstes upp och hur hon bäst fick kunden att slappna av. Henne får de inte bli av med!

Den kvällen var vi inbokade i fartygets andra restaurang, Bistron. Båda ingår i kryssningen, så det är inte som på de stora kryssningsfartygen till havs att man måste betala extra på vissa restauranger, men den behöver bokas eftersom antalet platser är väldigt begränsat.

På väg till vår middag i Bistron.

Just detta är ju en av de saker som också gör den lilla restaurangen så mysig, plus att det är öppet kök så att man hela tiden ser kocken där han står och förbereder allas måltider.

Middag i bistron på Viva Moments

Eftersom alla ska få möjlighet att äta här finns det oftast bara chans en gång under kryssningens gång. Se till att boka in dig så snart du kommer ombord för du vill inte missa det. 😉

Min läckra meny för kvällen löd såhär:

  • Vintersallad med bacon och hasselnötter.
  • Pumpasoppa med ingefärsgrädde.
  • Havsaborre med ratatouille och gremolata av pinjenötter och chorizo.
  • Bär med färskost.

Allt var toppen och eftersom jag valde varianten med färre kolhydrater kände jag mig fortfarande fräsch efter middagen, men utan känslan av att ha gått miste om något. Möjligtvis att man kanske hade önskat en dessert som skiljde sig lite mer från lunchens efterrätt, som också var med röda bär.

Så var slutligen vår härliga och ”riktiga” heldag till ända. Efter en liten stund i barloungen där den duktiga pianisten spelade och underhöll, gick vi och la oss för en god natts sömn.

Ps. Tävlingen där man kunde vinna en 7-nätters kryssning med Viva Cruises är nu över och det är dags att utse vinnaren. Vem det blev meddelas imorgon! Missa inte första inlägget om min kryssning med Viva Moments och vill du följa mig på kommande kryssningar så följ gärna Seafun på Instagram och Facebook! 🙂  

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier