Första bilderna på MSC Cruises robotbartender Rob

Robotbartendern Rob kommer jobba på MSC Virtuosa.
Starship Club heter baren där den humanoida roboiten Rob har sin huvuduppgift: att mixa drinkar! Bild: MSC Cruises.

MSC Cruises skickade just ut mer information om deras nya robotbartender på kommande fartyget MSC Virtuosa. Rob som han heter, lär bli något av en snackis på MSC Virtuosa, vilket jag också lyfte i rubriken i nyhetsreleasen.

MSC Cruises har dock fel i att de blir det första rederiet att introducera en robot-bartender till havs. Robottrenden startade långt tidigare. Så vitt vi kan komma på med Royal Caribbean redan 2014 ombord på fartyget Quantum of the Seas. Då var det en stor nyhet när de lanserade Bionic bar med de två tvillingrobotarna Bio och Nic. Jag intervjuade till och med skaparen bakom dem då, Carlo Ratti, som var på plats när Quantum of the Seas invigdes.

Bionic Bar
Heidi i Bionic Bar.
Carlo Ratti
Carlo Ratti, skapare av Makr Shakr, på Quantum of the Seas. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Språkkunnig robotbartender

Vad som dock stämmer och är nytt är att Rob blir den första humanoida robot-bartendern till havs. Humanoid betyder att han liknar en människa. Roboten Rob ska tydligen kunna röra armar, kropp och huvud på ett mycket naturligt sätt. Han ska vidare kunna få fram ansiktsuttryck och han har en röst som utformats på sådant sätt att den ska ge Rob en människoliknande personlighet. Och på så sätt vidareutvecklar MSC Cruises robottrenden i alla fall.

Det ska bli mycket spännande att få träffa Rob, när det nu kan bli av, och se om vi kan göra oss förstådda med varandra. MSC Virtuosa sjösätts i april 2021, och är alltså nästa kommande kryssningsfartyg från MSC Cruises som de senaste åren fullkomligt sprutat fram nya fartyg i snabb takt.

Pressbild av MSC Virtuosa.

MSC Cruises informerar vidare att när Rob inte förbereder cocktails i baren där han arbetar kommer han att interagera med sin kringmiljö, kunna känna igen gäster som passerar genom ett intelligent system. Rob ska kunna hälsa på sina gäster och tala hela åtta språk. Beroende på det språk man valt vid beställningen ska han kunna tilltala och interagera med gästen på samma språk.

När får vi träffa Rob?

Med tanke på MSC Cruises senaste teknikinvestering – den personliga kryssningsassistenten Zoe (som tyvärr var något av en flopp när den lanserades) – håller vi nere förväntningarna tills vi träffat Rob själva. Om och när vi gör det lovar vi att återkomma med ett utlåtande, både vad gäller hans bartenderkunskaper och språkkunnighet! Om möjligt även med en film vilket ju vore väldigt kul. 🙂 Vi får se!

Ytterligare ett exempel på robottrenden är Costa cruises som introducerade en robot ombord med fartyget Costa Diadema år 2016. Om Pepper som han heter, jobbar kvar eller blivit permitterad under pandemin känner vi dock inte till.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier