Hur Costas matkoncept skiljer sig från andras

Eftersom vår påskkryssning med Costa Toscana var i princip fullbokad ska jag inte sticka under stol med att det stundtals var olidligt mycket folk, till exempel i buffén. Jag tycker det kan vara skönt att bara hasa in där ibland när man inte orkar piffa sig för mycket, särskilt när vi kryssar med barnen (för då går vi ändå bara och lägger oss efteråt), men på denna kryssning var det så långa köer till varje matstation i bufférestaurangen att vi till och med tvekade inför det.    

Till frukost denna dag, vår dag 4 på kryssningen, åt vi i alla fall i bufférestaurangen (som jag annars tycker är fin och trevligt inredd). Man tar ingen mat själv, vilket säkert kan irritera somliga, men jag upplevde inte alls att det skulle ha att göra med att försöka begränsa matåtgången på något sätt. Tvärtom tyckte jag de var mycket generösa när de la upp så jag fick snarare stoppa dem och säga ”nej, en sked räcker” eller ”lite mindre tack”.

Däremot tror jag absolut hygiennivån blir högre för jag har på andra kryssningar sett folk ta med bara händerna, trots att det legat tänger bredvid! Sånt är ju bara för sorgligt, att folk inte har bättre hyfs. Så detta när folk beskyller rederierna för sjukdom och hygien, titta även på hur medpassagerarna beter sig…

Peka på det man vill ha

Nåja, tillbaka till Costas buffékoncept. Man tar alltså inte själv utan får peka och be om allt. Jag vande mig snabbt och detta tillvägagångssätt har fler och fler också infört sedan pandemin så för mig var det inte så konstigt.

Till frukost finns en omelettstation, chark- och ost-avdelning, frukt och en brödavdelning/bageri med olika brödsorter liksom criossanter – från naturella till fyllda med vanilj eller choklad. När det kommer till dryck i buffén kan man ta vatten, det fanns även flera juicer att ta för sig av vill jag minnas, och basic bryggkaffe medan specialkaffe-maskinen sköts av personal.

Här kan man beställa capucchino och espresso med mera men det kostar. Antingen har du dryckespaket, då ingår det, eller så läggs kostnaden för din kaffe på din ombordnota (som betalas när du går av).

Vi hörde en man berätta att han missuppfattat systemet och tagit sig en espresso själv (då personalen tillfälligt var borta från maskinen), det hade blivit rabalder och han hade blivit ombedd att lämna restaurangen (!), men jag var ju inte på plats själv så jag vet inte exakt vad som hände…I vilket fall så blev det till att köa för kaffet också i buffén.

Andra frukostalternativ

Annat var det i à la carte-restaurangerna, där tar de bordsbeställning. Om det nu var bättre, en dag fick vi vänta en timme på vårt kaffe…som tur var skulle vi inte på någon utflykt. Men maten som var tänkt att ätas till var ju förstås slut för länge sedan. Ja man får rusta sig med en dos tålamod när man är på kryssning, eller punga ut 10-falt för en annan nivå med färre passagerare, haha…;-)

Ibland tog vi en god kaffe på något av caféerna ombord efteråt istället.

När vi ändå är inne på frukost…jag kan passa på att berätta lite snabbt om de övriga koncepten ombord på Costa Toscana. En annan dag när vi åt frukost i à la carte-restaurangen L’Oliveto hade de både buffé och bordsbeställning. Utbudet liknade det i buffén men man kunde även få nutella-munkar och glasyrmunkar med mera. Ytterligare en annan dag åt vi frukost på Il Vigneto Osteria.

Här har de mer fasta koncept både till frukost och lunch märkte vi. Till exempel, om du beställer en omelett så kommer den automatiskt med bacon och korv. Kaffe, vatten, bröd och pålägg hämtar du själv. Men på Il Vigneto finns inte yoghurt, flingor och hela det utbudet som de har på buffén La Sagra Dei Sapori.

Trots att vi visste att vi inte fick allt på Il Vigneto, behövde köa på buffén och vänta mer på La Maremma och L’Oliveto blev det ändå att vi varvade beroende på hur mycket klockan var och vad vi kände för. Vill man slippa folkmassor och köer skulle jag säga att man behöver vara på buffén när det öppnar kl 07.30, framåt 8.30 är det för tjockt med folk. I alla fall om man åker på en relativt fullbokad kryssning. Jag tyckte ändå utbudet var bäst på buffén för då kunde man lassa på med nyttigheter som färsk, skalad kiwi och apelsin vilket var lyx för mig.

Högt och lågt! Observera att vattenglasen på buffén är Kartells design som kostar 150 kronor styck!

Bad och mer om Costas matkoncept

Mera härligt bad väntade denna dag efter frukost, vi visste att vädret skulle bli sämre så vi passade på medan det var varmt. Det var ju bara april när vi kryssade så även om solen sken var det fortfarande ganska svalt, särskilt om man var blöt på kroppen efter ett dopp (eller åk i vattenrutschkanorna) och det kom en vindpust.

Ett plus för att alla pooler både ute och inne hade behagligt varmt vatten. Det kan ju också skilja sig och särskilt när det inte är helt varmt i luften än så känns det viktigt. På Versilia beach har de dessutom en bubbelpool och den var det underbart att värma upp sig i. För den som inte gillar att vistas i gassande sol (framåt juni brukar man ju istället vilja undvika hettan när man kryssar i Medelhavet…) kan jag också tipsa om att det är tak över denna så man får skugga.

Lunch åt vi på L’Oliveto där vi fick ett fint fönsterbord. Vi lät oss väl smaka och jag testade både en ny pastarätt (Costa är generellt väldigt bra på pasta vill jag säga, det var bara en dag som den var FÖR al dente annars var pastarätterna suveräna), fisk med mandel och chokladtårta.  

En sak till som jag vill nämna som kan vara bra att veta; på Costa Toscana kommer man inte långt utan sin mobil. Dels ska ni se till att ladda ner Costas app innan ni går ombord eftersom man kan chatta gratis med varandra via den, dels scannar man menyerna vid varje måltid via en QR-kod på en sådan här skylt vid bordet (se bilden nedan).

Småskaligt sötutbud = fördel?

Eftersom vår middagssittning började först 18.45 behövde vi ändå fylla på åtminstone barnens energiförråd under eftermiddagen. Det enda mellanmålsliknande att få tag på – om man inte gick och åt från buffén igen, den hade öppet ända till kl 16.00 – var att gå till La Maremma på däck 6 som har en liten kakbuffé varje dag mellan cirka 16.30 – 17.30.

En dag var tiderna istället kl. 16.00-17.00 så ta aldrig något för givet – titta i programmet Oggi A Bordo som kommer till hytten dagligen. 🙂

Även här var det fullt med folk och återigen köer, och utbudet var inte jätteimponerande men vi fick i alla fall tag i lite småkakor, baguette med chokladsmör och churros med chokladsås.

Med tanke på vilka tårt- och kakbufféer man blivit bortskämd med genom åren på alla kryssningar var detta ett område där jag tyckte det kändes att de snålat in eller i alla fall har mycket mindre att välja på än andra rederier.

Kanske lika bra det i och för sig! Man äter ju ändå för mycket och med dessert både till lunch och middag behöver man ju faktiskt inte ett bakverk på eftermiddagen också (men det är gott till kaffet haha!).

Denna var en favorit! Chocolate Daquise med mangosås. Serveras vid middagstid.

Så antingen om du är den som är bra på att ”hålla igen” och inte bryr dig så berörs du då inte av denna ”avsaknad” hos Costa eller om du vet att du har dålig karaktär så kan det ju vara bra då att det finns mindre att välja på? 🙂 Även på buffén tyckte jag desserterna var ganska tråkiga och oinspirerande…men det fanns i alla fall ett par att välja på för den som undrar.

Att tolerera traditionella rätter

Det blev ett väldigt matfokuserat inslag detta så jag passar på att dra middagen också när vi ändå är igång! 🙂 Maten ÄR ju ändå något många undrar över och där man ofta märker av skillnaden mellan olika rederier.

Jag himlar med ögonen över att äntligen ha fått tag i en drömdessert.

Denna dag var jag tyvärr mindre nöjd med min middagsrätt monkfisk wrapped in cured ham served on chickpea puree and split peas. Säkert var den traditionell på något sätt och här får man ju lämna lite utrymme för tolerans att maten kan vara annorlunda.

Det brukar jag inte ha några som helst problem med men fisken smakade inte roligt alls så efter att ha smakat avstod jag alltihop. Som tur var hade jag ju ätit en kraftig lunch och min dessert var god så det gick sannerligen ingen nöd på mig för det. 🙂 Och det fanns ju annat på menyn som jag hade kunnat välja istället.

Klä dig som italiens flagga – om du vill

Som vanligt krashade vi tidigt, med barn blir det inte riktigt att man hänger i nattklubbarna eller deltar i kvällsprogrammet. För er som är nattugglor kan jag i alla fall berätta att det just denna kväll fanns möjlighet att vara med på VIP Game Show, Karaoke och Be Italian Party. Kvällens desscode var nämligen italiens färger grönt, vitt och rött. Kan ju vara kul att veta om du vill följa det, se då till att packa kläder i dessa färger. 🙂

Under kvällen fanns också möjlighet att se showen ”Lava” liksom ”CCBDT in Sin City”, en dansshow med tango, paso doble och rumba. Efter midnatt förvandlades showlokalen Poltrona Frau Arena till nattklubb och disco. Nästa gång får jag se till att ta reda på om det är någon action på dansgolvet. 😉

Missade du mina första inlägg? Läs om vår första dag på Costa Toscana här, vår dag två om alla utomhusaktiviteter här samt dag 3 då vi besökte Sardinien.
Följ/prenumerera gärna också på Seafuns övriga sociala medier: Instagram, Facebook och YouTube. 🙂

Frågor? Lämna helst en kommentar här (istället för på Facebook), tack!

2 kommentarer på “Hur Costas matkoncept skiljer sig från andras

  1. Undrar om du vet om de olika restaurangerna som vanligt ingår har samma utbud eller det varierar mycket? Man kan ju tydligen välja vilken av dem som ingår i all inklusive paketet man vill ha som sitt val och sen är det den eller buffén som gäller på kvällarna!? Sen om jag förstår det rätt på dina inlägg ovan så får man ta vilken som på frukost och lunch.

    1. Hej Gerd, jag åt ju inte på alla utan bara den jag fick mig tilldelad (jag fick inte den jag önskade) men jag tror att det är så du skriver, att alla har samma, utom l’Argentario som verkade vara bara för svitgäster. Tror därför den kan ha annan meny också. Och man väljer mellan den eller buffén, precis, eller specialrestaurang då men då får man ju betala extra. Frukost och lunch är det fritt val vart man går, av dem som är öppna. Man får kolla på programmet. /Mvh Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier