Julbordskryssning med Silja Serenade

I helgen var jag iväg till Helsingfors med Silja Serenade. Det var faktiskt tre år sedan sist, så det var verkligen på tiden. Detta blev årets andra flytande julbordskryssning (det första kan du läsa om här), och fler väntar.

//Det här blogginlägget kommer att uppdateras med fler bilder när jag är tillbaka på land igen. Kika på YouTube-videon här nedan så länge. 🙂 //

Några korta ord först om hur man tar sig till Värtaterminalen varifrån Tallink Siljas fartyg går. Det finns parkering, men det visade sig vara superlätt att åka hit kommunalt också. Jag tog tunnelbana röd linje till Ropsten och buss 76 därifrån som stannar precis vid terminalen.

Jag började recensera Östersjöns flytande julbord för 10 år sedan och det är fortfarande ett lika trevligt och spännande jobb! 🙂 Tallink Siljas julbord har tidigare år svajjat lite i kvalitet och de hör inte till de mest traditionella. De har ju flera ben att stå på med sina kryssningar till både Finland och Estland, och ett kundklientel som täcker in passagerare i alla åldrar och stilar runt Östersjön men också från Asien och andra länder.

TEST: julkryssning med Silja Serenade till Helsingfors, bedömer julbordet 2024

De säger också själva i sin beskrivning av sin buffet ”Grande Buffet erbjuder smaker från kök runt om i världen med Östersjön som kuliss. I urvalet finns delikatesser inspirerade av matkultur både från våra grannländer och från länder längre bort.”

Så med den bakgrunden och mina tidigare erfarenheter klev jag ombord med både förväntan och kanske lite nervositet hur det skulle vara i år?

Promenaden – fartygets hjärta

I terminalen finns incheckningsdiskar men jag valde en automat vilket var smidigt. Det går till och med att scanna QR-kod från mobilen. Det är ganska stort och en bit att gå fram till fartyget (värt att veta om du har svårt för det) men nytt och fräscht.  

Först lite kort om fartyget för dig som inte varit ombord tidigare. Silja Serenade har varit i trafik sedan 1990, vilket betyder att hon fyller 34 år. Fartyget tar både bilar och gör kryssningar såväl som reguljärresor, mellan Stockholm och Helsingfors.

Totalt kan fartyget ta 2800 passagerare. Silja Serenade har förstås renoverats i omgångar så åldern är inget man direkt tänker på, tvärtom tror jag att deras trogna stammisar gillar det igenkännbara vilket här förstås är den stora promenaden som man kliver in på direkt när man kommer ombord.

Promenaden är fartygets hjärta där man strosar mellan butiker, restauranger, barer och caféer. Här ligger fyra av fartygets sex restauranger; Grill House, Happy Lobster, snabbmatstället Fast Lane och Bon Vivant där jag också åt en nordiskt betonad gourmetmiddag kryssningens andra kväll. Ett café finns också liksom, Sea Pub och en bar. Ytterligare två restauranger finns ombord, Tavolàta där jag åt min specialfrukost båda mornarna, och Grande Buffet.

Guidning av julbordet

Det första jag gjorde var att checka in i min hytt, en Deluxe Sea View på 14 kvm, belägen på däck 11. Jag minns när dessa gjordes om och en pr-byrå anlitades för att komma fram till ”Silja Resort” konceptet. Jag hade både handdukar i hytten med Silja-sälen på och de med Silja Resort-brodyr. Mer om hytten kommer i nytt inlägg.  

Eftersom jag hade första sittningen i Grande buffet, kl 16.45, fick jag ganska direkt bege mig ner till Grande Buffet som ligger ett däck under promenaden. Det går ner en trappa direkt från promenaden men du når den från utgången av Taxfree Superstore också liksom förstås de bortre hissarna/trapphuset.

Vi börjar med en liten guidning av buffén. Det första du möts av är ett dessertbord! Japp, lite udda men kanske ska man frestas redan här och se vilken avslutning man har att se fram emot. En pampig chokladfontän tronade effektfullt här och det gick att doppa både frukt och marshmallows.

Vidare följer allt det kalla i mitten vid olika bord, skyltade med om det är fisk, vegetariskt och så vidare. Så långt inga konstigheter men det man kanske inte tänker på är att allt sedan upprepas, så för att inte missa något springer man förvirrat runt bland alla bord. Innan man inser detta…

Det varma finns längs väggen mot köket, liksom några förrättsalternativ med räkor och rom. Ändå missade jag ett par rätter som bara fanns på ett ställe; fyra varma grytor som stod för sig själva efter det varma och efter en kall sektion med några specialiteter (bland annat rödbetsglaseras gravlax).

Favoriten finska julstjärnor står också precis vid ingången och även om jag hade sett dem när jag kom in så glömde jag sedan bort dem då jag var helt fokuserad på att allt det söta skulle finnas på dessertborden. Så det är ett tips, håll ögonen öppna vid det som alltså finns nära ingången så ni inte missar det. 🙂

Bättre pyntat och mysigare än förr

Efter att jag försökt hinna runt och fota och filma allt på några få minuter innan alla andra gäster kom in, letade jag upp mitt bord och började sedan ta för mig, sillen först som turerna bjuder. Den var lite bättre i stuns och smak än jag mindes men inget speciellt. Då föredrog jag laxen liksom räkorna, jag provade också smörgåstårtan med fiskfyllning (ingen favorit).

Jag låg i och provade små, små bitar av det mesta eftersom jag var på plats att bedöma. Det är svårt. I huvudet snurrar ”historik” från tidigare år, förväntningar och en välvilja men också känsla att det primära är att vara ärlig mot er mina följare och läsare. Såklart!

Det var godare och bättre pyntat än för tre år sedan, både runt faten och i övrigt. Nu upplevde jag det mysigare och mer ombonat än sist. Men, maten måste ju smaka bra också och förstås spelar det också roll hur kräsen man är.

Konsten att välja rätt

Man kan också se det på flera sätt. Silja försöker vara breda och tilltala många. De har både sill, lax, tre sorters skinka, finska jullådor, lutfisk, revbensspjäll och mycket mycket annat, ändå känns det inte direkt traditionellt – vilket kanske är vad man söker om man älskar julmat. Det var inte heller dessa rätter som jag tyckte var de godaste.

Du som är vegetarian eller vegan har särskilda sektioner. Jag uppskattade också flera av de veganska alternativen. Den kalla rödbetssoppan med havrefraiche till exempel och paj med karamelliserad lök och ädelost.

Skulle jag äta om buffén de serverar nu hade jag tagit den rödbetsglaserade gravlaxen, räka på mörkt bröd (som jag klickade rikligt med rom över – SÅ gott!), och kanske ett litet glas av rödbetssoppan. Och pajen med den karamelliserade löken. 🙂  

På nästa tallrik hade jag lagt lite regnbågsforell med hollandaisesås, eller tagit för mig av viltgrytan och ingefärsglaserat sidfläsk. Avslutningsvis hade jag njutit en julstjärna med katrinplommonfyllning eftersom jag älskar dem och de var superfärska. Övriga desserter, mestadels tårtor av olika slag, var fina men uppfyllde inte de visuella förväntningarna. Pepparkaks-pannacotta, julstubbe och kottekaka smakade tyvärr inte lika bra som de såg ut.

Men med det sagt, man kan äta bra och gå härifrån mätt – dryck ingår också som öl, vin, läsk, juice och vatten samt te och kaffe – men det är inte julbordet för den som längtar efter en hemlagad känsla och smak.

Underhållning och julkänsla

I Silja Serenades lounge Starlight är där deras shower visas. Här såg jag en danstrupp med en kvinnlig lead singer i fokus, kallad Scandinavian Dancers. De kända låtarna som framfördes spann från exempelvis Lady Gaga, Jennifer Lopez och Michael Jackson. Publiken var entusiastisk och ville klappa high five med artisterna. 🙂

Därefter följde ett band som hette The Humans och dansgolvet fylldes genast. Just den kryssning jag var på kunde alla barnfamiljer även se en särskild Bamse-show (tror dock inte den har nya datum inplanerade). Det var mycket barnfamiljer ombord, förmodligen just på grund av detta, och dansgolvet var packat när Bamse var på scen! Jag kan tyvärr inte rapportera om stämningen i nattklubben men New York Club & Lounge ska ha haft en DJ som spelade till sent. De har i alla fall underhållning av olika slag som passar allt från barn till unga och äldre. Dock ingen uttalad julshow.

Mina favoriter fanns på den mycket mindre scenen på promenaden – den charmiga trion Mainstream Girls! De sjöng otroligt bra och var hur charmiga som helst. De vinner min röst!

I övrigt är fartyget fint pyntat. Promenaden har både granar, ljusslingor och annat. Det är också stämningsfullt med den färgade belysningen högt upp längs väggarna på promenaden, och från den 2 december kommer jultomten att finnas ombord. Jag tvivlar därför inte på att du kommer känna julstämning ombord. Ett tips när vi ändå pratar om promenaden och julstämning är att baren utanför Happy Lobster har särskilda juldrinkar på menyn nu. Eller, winter cocktails som de kallar dem. Glögg går också att beställa.

Shoppingen på Silja Serenade

En annan sak jag brukar kika på när jag kryssar på Östersjön är förstås hur det är med shoppingen. På grund av den svaga kronan är det inte lika lätt att fynda som förr, men Silja har i alla fall ett bra utbud av såväl mode, accessoarer, kosmetika, parfym och alkohol liksom godis och annat ätbart.

Det är kul att promenaden är som en shoppinggata med olika butiker, leksaker och barnkläder finns ju också samt en speciell butik för souvenirer med allt från Muminmuggar till bastuoljor.

Från en trappa på promenaden kan man komma rakt ner i den gigantiska taxfree-butiken vid namn Taxfree Superstore, över 1100 kvm stor. Och nog kom jag ut med lite vin…de hade också extrapris på champagne som man dessutom fick provsmaka. Silja är generösa med detta, och jag har till och med varit med om att de öppnat flaskor när jag frågat. En gång sålde det vin jag uppmärksammade till och med slut, haha!    

Frukost på Tavolàta, dag i Helsingfors

Dag två började med en läcker specialfrukost på Tavolàta, den italienska restaurangen ombord. Den är mysig och jag gillar verkligen frukosten här som innehöll både gott kaffe, min favorit finska piroger med äggsmör och en avocado-smoothie.

Det finns också en hel rad med andra varma rätter, kallskuret, goda brödsorter, bakverk och godis liksom yoghurt och flingor med mera. Ett glas mousserande vin ingår också om du önskar det. Jag stod mig ända till kvällens middag på min frukost faktiskt, men så drog jag också ut på det och gick precis innan de stängde vid kl. 10.

När man gör en Helsingfors-kryssning med Silja ligger fartyget iland hela dagen mellan kl 10-17, senast kl. 16.30 måste man dock vara ombord. Jag fick en jättefin dag och siktade på att uppleva atmosfären i ett julpyntat Helsingfors.

Mellan 29 november till 22 december hålls julmarknad på Senatstorget men det är också fint längs Esplanaden och Alexandersgatan. Att fönstershoppa är nog så läckert och att ta en tur inne på Stockmanns, Helsingfors motsvarighet till Stockholms NK, är en riktigt inspirationskaramell när det gäller flotta varor.

Elegant middag på Bon Vivant

Väl ombord igen hade jag en en helt annan middagsupplevelse att se fram emot, nämligen inne på eleganta Bon Vivant. De har en Menu Nordic just nu som är på hela sju rätter, men jag valde istället fritt från à la carte-rätterna och landade på följande:

Svart trumpetsvampsoppa med riven tryffel och tryffelolja.
Till det ett halvt glas Vespres Negre 2021 som passade riktigt bra!

Hummer på en räk- och potatiskaka, krispigt lufttorkad fläsk och friterad purjolök.
Över det hälldes skaldjursbuljong som jag också fick med vid bordet i en liten snipa. Här kombinerade jag, enligt min servitörs rekommendation, med ett glas Rully La Cree också 2021, vilket gjorde mig glad för i de här vintrakterna har jag pluggat – vinkunskap till och med.

Chokladtårta med hallongelé och vaniljmousse.
Till den kom vi överens om att ett litet glas av dessertvinet Fiorati från Tommassi kunde passa bra, vilket det också gjorde. Jag kunde inte varit mer nöjd över vinrekommendationerna och värt att nämna i sammanhanget är också att Bon Vivant har en egen vinshop med fina viner som inte finns i taxfreen (köper man sex flaskor får man dessutom 20% rabatt).

Hela menyn var riktigt läcker och smakerna var rena och friska, jag satt och tänkte på de asiater jag hade sett ombord och hoppades att de gick hit och fick med sig lite upplevelser av hur vår vackra del av världen kan smaka. Kockarna på Silja Serenade har verkligen lyckats smaktolka Norden! Soppan var mörk och tjockt krämig som ett stycke skog, fast på ett bra sätt. 🙂

Hummern kom i form av två vackert röda klor på toppen med en symfoni av olika delar under. Jag är nu bortskämd med enorma hela humrar på alla amerikanska kryssningar jag gör, detta var något helt  annat (nordiska tolkningen!), och jag uppskattade det. Ganska friska smaker av hav, och även efteråt kände jag mig mätt fast lätt, vilket var skönt. Väldigt vacker uppläggning också.

Bäst var chokladtårtan och vilken revansch för Silja, visst kan de göra tårta, det bevisade de verkligen här – denna dessert var heeeelt ljuvlig med tät, rik smak av choklad under den vackert glansiga höljet. Och så hallonduttarna runt om, blommorna och den lena vaniljmoussen till.

Lite finsk sauna, pricken över i

Tur att jag åt tidig middag så att jag hann smälta allt och ta en bastu innan jag la mig, för vilken Finlandsresa är komplett utan lite äkta sauna? Ombord finns badavdelningen Sunflower Oasis som väl inte ska kallas spa men väl är en badavdelning med stora bubbelpooler och ångbastu samt, i respektive omklädningsrum, torrbastur.

Aldrig känner man sig så ren som efter en bastustund, och aldrig sover man så gott. Lite störande korridorspring hade jag utanför mig, konstigt nog eftersom deluxe-hytterna ändå har sin egen stängda avdelning, men jag lyckades ändå sova en del. Och väl tillbaka kände jag som man alltid gör – att de där två nätterna med en dag i Helsingfors verkar mycket längre.

Jag åker gärna snart igen, jag tröttnar aldrig på att åka med Silja-fartygen som jag ju tack vare mitt finska påbrå åkt sedan barnsben. Blir du sugen på en tur hoppas jag att detta inlägg gett dig de rätta förväntningarna. Tallink Silja har också 40-timmars julkryssningar till Tallinn eller 23-timmars till Åbo. 

En Helsingforskryssning med julbord kostar från dryga tusenlappen per person (vid fyra personer i samma hytt inklusive bränsle- och utsläppstillägg). Men självklart går det lika bra att bara boka hytt och lägga till den måltid man önskar på valfri restaurang, online eller ombord.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier