Kan bara seglare uppskatta en Star Clippers-kryssning?

Jag fick ett mail i inkorgen från Star Clippers om att de ger 25 % rabatt på flera segelkryssningar till Italien och Korsika från Cannes. Det fick mig att tänka på min egen senaste Star Clippers-kryssning med samma franska avgångshamn.

Jag har tidigare skrivit utförligt om hur vi tog oss till fartyget, om incheckningen och hytten på fartyget Royal Clipper samt säkerhetsgenomgången ombord som knappast lär vara mindre rigorös idag med tanke på pandemin, kanske bara med lite annat/utökat innehåll.

Muster drill, check! Då FÅR man ta en Sail Away-skål. 😉

De stora rederierna pratat mycket om att stärka känslan och närheten till havet. Har man det som mål är en segelkryssning verkligen att föredra. Royal Clipper är byggd 2002 och är med i Guiness World of Records som världens största segelfartyg. Fartyget mäter 133,8 meter i längd, har 5202 kvm segeltyg fördelat på 42 segel där högsta masten är 60 meter högt.

Här blir havet mer påtagligt och den som vill kan lära mycket om navigering, sysslor ombord med mera. Det går alldeles utmärkt att bara luta sig tillbaka och njuta också! Det kan också vara intressant att veta att det är vår drottning Silvia som är gudmor till fartyget.

Havsnära och sportigt

Även om vi pratar om ett fartyg som ”bara” tar 227 gäster, blir man imponerad över allt som ändå finns ombord, från den bekväma hytten till vattensporter, spa och fina utrymmen på däck. Just på däck spenderade vi mycket tid. Vädret var fantastiskt under vår majvecka med stopp vid många av pärlorna längs Franska rivieran.

På däck finns det gott om sköna vilstolar men också en liten pool. Dörren in till kaptenen står ofta öppen vilket förstärker den familjära känslan. Det är fritt fram att göra ett besök där för att småprata (är det olämpligt stänger han säkert till).

Jag (Heidi) med kapten Mariusz Szalek på Royal Clipper.

Under kryssningens gång får man möjlighet att prova mastklättring vilket var riktigt spännande! Även om jag inte trodde mig vara höjdrädd kändes det snabbt högre än vad det såg ut från däck. Dels klättrar man ju bara på rep, dels gör ju havet vid sidorna att det känns lite extra nervkittlande. Tar man sig upp blir man belönad med fin utsikt!

Elegant casual (som det brukar heta…)

Att ligga i förens nät är också något man får lov till att prova på. Jag kunde inte låta bli att fantisera om hur det måste vara med delfiner som hoppade undertill…

Ute på däck kan man under kryssningen vara med på både mingel, buffé och lättsam underhållning. På vår kryssning hade vi turen att ha det svenska ägarparet Krafft med ombord samtidigt, vilket förstås adderade till upplevelsen!

Just lättsamheten var väldigt befriande, för även om kryssningen har en flärdfull air över sig har den samtidigt segelvärldens sportiga touch.

Maten på Royal Clipper

Några ord om maten är också på sin plats, en nog så viktig ingrediens när man kryssar. Alla måltider serverades i den trevliga restaurangen i mitten av fartyget.

Där dukades det upp buffé till frukost och lunch som alltid hade ett brett urval att välja mellan. Till och med kockar fanns på plats för att tillreda dina ägg eller något annat småvarmt à la minute.

Middagarna serverades vid bordet, alltid trerätters minst. Vi var mycket nöjda med måltiderna. Det fanns både förrätt, soppa, sallad, varmrätter (både fisk och kött), desserter och ost att välja mellan. Här nedan kan ni se en exempelmeny från en av kvällarna.

Även mellan dagens huvudmål blir man serverad något att äta; olika sorters snacks utomhus på däck. Det kunde vara allt från små canapéer, kakor och ibland också frukt och glass om jag inte helt missminner mig. Så trevligt med dessa tillfällen när man fick landa ombord igen från dagens upptäcktsfärder och äventyr iland med något gott!

Välkommen-ombord-cocktail serverades första dagen.
Lite hungrig före middagen? Ta en minismörgås (eller två)!
Lägg märke till dekorationerna i vit choklad med fartyget på!

Star Clippers-kryssning, inte bara för seglare

En viktig sak jag också vill få fram är att man inte alls behöver vara seglare för att ha behållning av resan. Säkert är många ombord det och njuter av att både ”kunna” segling men på detta sätt få en upplevelse i större skala. Själva kan vi inte ett dyft om segling utan kallar oss snarare livsnjutande cruiseoholics och det gick precis lika bra! 🙂

Funderar du på en Star Clippers-kryssning tycker jag inte du ska tveka att prova. Är du snabb finns en avgång från/ankomst till Cannes den 2/10 2021 med inte helt olik rutt som den vi gjorde. Under kryssningen besöker man Portofino, Korsika, Sardinien, Bandol, St Tropez. Priser från 2155 euro plus 235 euro i hamnavgifter. På Star Clippers hemsida finns även ett Travel Health Statement med anledning av covid-19-pandemin.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier