Kryssningsvärldens härmapor – var går gränsen för inspiration

Så du har varit på en kryssning! Kul!!! Vilket fartyg åkte du med?!?

Jag gissar att jag inte är ensam om att bli helt till mig om jag träffar en likasinnad, någon som berättar att de också varit på en kryssning. Oftast rör det sig kanske om en kryssning, mer sällan är det man träffar någon som varit på flera – och dessutom minns vilket rederi eller fartyg de åkte med. 😉

Skäms om du inte vet vilket fartyg du kryssat med! 😉

Förr var det lite enklare. Även om svaret ofta löd: Fartyget…ja vad hette det nu igen…det var något med ”of the seas”. Briljant, då finns det bara en sisådär 25 fartyg att välja på! Men det är ju bättre än ett par hundra.

Eller så kanske någon sa: ”Det hade något de kallade waterfront, en promenad på däck med restauranger vända utåt så att man kunde sitta ute på däck och äta.” Också enklare förr. Då visste man ju att det rörde sig om något av Norwegian Cruise Lines nyare fartyg (även om det självklart finns fler fartyg som erbjuder möjligheten att sitta ute och äta).   

Cagney’s utomhusbord längs the Waterfront på Norwegian Encore.

Samma sak med klättring, hade någon kryssat och haft en rock climbing wall ombord kunde man vara säker på att de rest med Royal Caribbean. Innan de började avyttra äldre fartyg med denna feature var de väl så vitt jag vet ensamma om att ha klättervägg. Nu kan man hitta dessa klätterväggar på fler fartyg – i alla fall på Marella Discovery som är gamla Splendour of the Seas. Vi åkte den då den fortfarande gick under namnet TUI Discovery.

Att kopiera eller inspirera

Rederiet MSC Cruises har flera egna, unika aktiviteter men på sistone har de ganska flitigt tagit inspiration från konkurrenterna. Deras däckpromenad kallar de till och med waterfront, deras sportplan inomhus heter Sportplex (att jämföras med Royal Caribbeans Seapleax som debuterade på Ouantum of the Seas).

SeaPlex på Quantum of the Seas, Royal Carribbean International.
Inspiration från Royal's Seaplex.
MSC Bellissima, Sportplex.

Zipline – som ju Royal Caribbean har på Oasis-klassens fartyg – har MSC Cruises skapat en egen variant på. Här åker man över pooldäck och genom ett par ringar. Det finns zipline på MSC Seaview och MSC Seaside, men mot avgift vilket inte Royal Caribbean har som var först.

Vidare hittar man en inomhuspromenad, Galleria Promenade, på MSC Cruises Meraviglia-fartyg, vilket uppenbart är en variant av motsvarande hos Royal Caribbean. De var dock inte heller först, Silja Symphony och Serenade var före. MSC Cruises har också parader och uppträdanden i detta utrymme, precis som Royal Caribbean. Bowling har MSC också men om jag inte är helt ute och cyklar så var Norwegian Cruise Line först. Det är tur att det finns bra exempel att söka inspirationen från.

Inspiration från Royal's inomhuspromenad.
MSC Meraviglia, Galleria Meraviglia

Men nu med MSC World Europa…ja…förutom att hela Y-formen med öppet parti i aktern självklart för tankarna till Royal Caribbeans Oasis-klass, måste jag måste säga att jag nästan satte kaffet i halsen när jag såg den snirkliga rutschkanan från övre däck.

Inspiration från Ultimate Abyss helt klart.

MSC Cruises har lagt in en extra växel

Någon här som åkt Ultimate Abyss? Royal Caribbeans snirkliga rutschkana som ger en hisnande färd och sträcker sig över 10 däck? Jag har gjort det på Symphony of the Seas, kanan debuterade på Harmony of the Seas. Och även om den hos Royal är dubbel och rosa, och hos MSC Cruises enkel och silverfärgad, har deras inspiration tagit dem till ett läge där man inte kan påstå annat än att det är ett rent plagiat.

Royal Caribbean International’s Harmony of the Seas med The Ultimate Abyss slide.

Nu ska ni inte misstolka mig. Jag gillar MSC Cruises. Som jag skrivit många gånger förut så ryckte de för många år upp sig. Det märktes att de insåg att de var tvungna att lägga i en extra växel, vilket de verkligen gjorde. Utbudet för barn är stort. Deras vattenparker är jättebra och deras barnklubbar med Lego är något i alla fall våra killar älskar. Och deras nya ”dry-slide” på MSC World Europa ska bli den längsta till havs. Den är faktiskt så snygg att jag tror jag skulle kunna rustcha nerför den i aftonklänning. 😉

Forest Aquaventure park på MSC Seaview.

Många källor till inspiration

Att aktiviteter kostar extra (ovanligt hos Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line) kan vara både en nackdel och en fördel. För en barnfamilj som vill låta barnen ”go all in” kan det bli dyrt, för den som avstår aktiviteter är det en fördel. Kanske det också är sådana saker som gör MSC Cruises priser ofta är lägre, även om det går att göra fynd hos alla.        

Att kryssningsvärlden är spännande och under ständig utveckling kan vi alla fall konstatera. Vare sig man gör en spin off på en kollegas innovationer eller hittar på egna. Och att det inte råder någon blygsel kring hur långt man låter sig inspiration ta en. 😉

Håll utkik efter mer om MSC Cruises nya MSC World Class – vi berättar snart mer!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier