Längs Norges fjordar med Cunard

Queen Mary 2 poserar mot de norska bergen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Att kryssa längs Norges fjordar är inte nytt, dock har vi på Seafun märkt av ett uppsving på dessa kryssningar på sistone. Fler rederier verkar satsa på regionen, kanske på grund av oroligheter i världen och att upplevelser som vår fräscha skandinaviska natur ligger i tiden.

Nyrenoverade Queen Mary 2

I slutet av förra sommaren begav vi oss ut på en veckolång kryssning med en av rederiet Cunards tre ”drottningar”; Queen Mary 2. Fartyget hade renoverats eller blivit remastered som de själva kallar det (eftersom man inte vill antyda att hon på något sätt inte var strålande före uppgraderingen eller hade behov av att få ett ansiktslyft 🙂 ).

Sir Samuel’s Cafe. Foto: Heidi Rovén.

Vi har kryssat med Queen Mary 2 förut, så med erfarenhet både före och efter renoveringen och jag måste faktiskt hålla med, hon var vacker då och hon är vacker nu, det är mer en fråga om den modernisering som branschen kanske kräver.

Mattan i atriumet är ny, vald med största respekt för fartygets historia och den tidigare stilen. Foto: K. Scheiderbauer.

I alla fall. Jag vill återkomma till och berätta mer i detalj om våra upplevelser på denna tur, men eftersom flera av er ännu kanske inte spikat sommarens resor vill jag just nu bara tipsa om att det i år avgår flera avgångar med samma rederi och fartyg som liknar den kryssning vi gjorde, ända från maj till oktober.

Vi stod eller satt gärna ute på däck och lät blicken vila mot de passerande vyerna. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Världsarv och bedårande natur

Vår kryssning längs Norges fjordar startade i Hamburg och tog oss till Bergen, Ålesund, Olden, Flåm, Stavanger och längs djupa fjordar som gav oss kittlingar längs ryggraden för att det var så sagolikt vackert! Naturen kan när den vill, och i Norge vill den. 🙂

Den med tålamod och naturlust, har timmars njutning att se fram emot. Foto: Heidi Rovén.
Vi tog gärna långa promenader ut i naturen när tillfälle bjöds. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Blånande berg, en havsspegel att reflektera sig i, blå himmel (ja vi hade väldig tur med vädret!) och allt från forsar till stilla byar med kyrkor, städer och världsarv på UNESCO’s lista, hippiekvarter, muséer av olika slag och mycket annat. Mer om våra tips från de olika destinationerna längre fram.

Området Bryggen i Bergen skrevs in på Unescos världsarvslista 1979. Foto: Heidi Rovén.
Øvre Holmegate i Stavanger sprudlar av färg och folkliv. Foto: Heidi Rovén.

Njutningstillfällen ombord

Lägg därtill ett minst sagt bekvämt liv ombord i tjusig miljö och atmosfär med afternoon tea-tillfällen, poolbad, gym och shopping, ett stort planetarium (det enda till havs) och många härliga middagar kvällstid. Självklart med en av fartygets signaturcocktails före maten!

Att vara ute till havs och samtidigt ligga i en av dessa pooler är en maffig känsla! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Ja men skål då. Cocktails var verkligen något de kunde på Queen Mary 2! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Räkna med att byxorna sitter lite trångt i midjan efter kryssningen! Foto: Heidi Rovén.

Vi blev också inbjudna till några specialaktiviteter som en kökstur där vi fick träffa såväl kökschefen som fartygets pastry chef (konditor) vilket vi verkligen var glada för – han bjöd ju in oss till en provsmakning av läckerheterna på chokladcaféet Sir Samuel’s som samarbetar med lyx-chokladmärket Godiva. En samvetsutmanande njutningsstund!

Godiva-bakelser in the making… Foto: Kristofer Scheiderbauer

Barn- och familjevänligt

Även om detta inte är den typiska kryssningen man i första hand tänker på att göra med familjen hade vi med oss vår yngste son (som var för liten att lämnas bort för passning i en hel vecka) och även han hade utbyte av att vara med.

Lille Theodor 1,5 år skuttar fram så glatt i sin lilla tröja med vågmönster! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Barnklubben är mycket välordnad och det finns även ett inhägnat (dvs säkert) område för barn att leka på utomhus. Destinationerna var barnvänliga och ofta kunde vi leta upp lekplatser för en stund aktivitet för honom också så det inte bara blev att sitta i vagnen.

På barnklubben fanns massor av leksaker som passade Theos ålder. Dock var han för liten för att ”skrivas in”. Foto: K. Scheiderbauer.
På däck fanns också ett inhägnat barnområde med en liten klätterhörna och leksaker att låna. Foto: Heidi Rovén.
I Flåm la fartyget till precis vid en lekplats! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

När det blev dags för Captain’s cocktail och bal var det bara att även klä upp lillkillen och hoppas på det bästa! Allt gick bra och faktum är att han charmade de flesta han mötte med sin glada och sprudlande energi.

Mor och son, uppklädda för ”formal evening”. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Galacocktail i Queens Room. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vidga vyerna

Det finns förstås massor av magiska ögonblick att berätta om men poängen är alltså denna; det är lätt att förbise det man har nära. Stirra er inte blinda på kryssningar i Medelhavet och Karibien. Där gör man fantastiska kryssningar, men norra Europa har också mycket att erbjuda!

Här kan du se vår film från kryssningen:

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier