Lyxigare Silja med nyrenoverade Symphony

2014-10-21 13.38.52_low

Det har varit fullt ös denna vecka, möten och roliga events varje dag. I tisdags var jag, förutom på presentation av ”nya” Hurtigruten, också ombord på ett av Tallink Siljas Helsingfors-fartyg, Silja Symphony, som just är tillbaka från sin sexveckorsrenovering.

20141017_ts_silja_symphony_commodore-cabins-details_02

Silja Symphony har, precis som sin syster Silja Serenade, fått en rejäl uppfräschning av framförallt shoppingytorna längs promenaden, bufférestaurangen, Commodore-hytterna med sin lounge och bastu- och badavdelningen Sunflower Oasis. Dessutom har tre nya juniorsviter skapats med vår, sommar och höst som teman och det har tillkommit flera nya restauranger.

Den italienska Tavolàta finns även på Serenade, men Sushi & Co på Symphony är ny för hela flottan, och den enda i sitt slag på Östersjön. Behandlingsavdelningen Bellamare som finns kvar på Serenade, har på Symphony fått gå i graven. Istället har ytan använts till att skapa ett fantastiskt ljust och fräscht lekland för barnen; Silja Land med bollhav, spel, legohörna, kryp-in på väggarna, glassbar med mera.

nya symphony

Förutom ingående presentationer av allt från fartygets renovering till Tallink Silja i siffror, hade de lagt in en presentation om det kommande svaveldirektivet också som drabbar all sjöfart längs Engelska kanalen och norrut. Det klappade jag i händerna lite extra för eftersom det inte är någon som säger mycket om det trots att det säkert är en svår nöt både för rederierna att knäcka (antingen måste de byta till lågsvavelhaltigt bränsle eller ”tvätta” oljan de använder nu) plus att det kan komma att påverka biljettpriserna. Ingen tycks veta än och jag ser med både spänning och förfäran fram emot fortsättningen i den här – förmodligen oundvikliga – miljöföljetongen.

Innan rundvisningen fick vi också testa vad det italienska köket i nya Restaurang Tavolàta hade att erbjuda. Jag hade redan provätit från menyn på Silja Serenade, precis när det var nyöppnat, och kände att det var mycket lovande även om allt inte satt som en smäck än då. Annat var det nu. Det vara bara så läckert och jag kan varmt rekommendera ett besök.

Till förrätt fick vi antipasto, det vill säga kallskurna delikatesser, mozzarella, kapris, soltorkad tomat och så vidare. Vilken kvalitet, så fräscht! Till varmrätt fanns en provsmakningsbuffé att ta för sig från. Jag kände att det var nödvändigt att göra grundlig research så jag testade allt 🙂 . Inget gjorde mig besviken, tvärtom. Det smakade helt suveränt! Inom parentes nedan syns priset på varje rätt när man beställer det från Tavolàtas meny.

Trofie-pasta med kantareller och lite parmesan (176,70 kr):

2014-10-21 12.27.10_low

Rostad röding med tryffelrisotto (232,50 kr):

2014-10-21 12.27.16_low

Rostad majskyckling, tomatragu och polenta (213,90 kr):

2014-10-21 12.27.02_low

Till efterrätt fanns ostar (153,50 kr), tiramisu (97,70 kr) och chokladtårta (97,70 kr).

2014-10-21 12.45.32_low

Vid mitt bord var det några damer som också handlade med sig direkt från serveringspersonalen av den italienska olivoljan från producenten ROI som Tallink Silja startat samarbete med.

Jag förstår dem för det var så inspirerande när kökschef Carina Nyberg (på bilden i sällskap av Jonas Niklasson, Chef de Cuisine) berättade om hur hon varit på plats hos den italienska familjen som har företaget. Mannen var borgmästare i sin egen by, inte långt från Sanremo, och deras olivproduktion är verkligen en familjeangelägenhet som har pågått sedan början av 1900-talet!

Nästa gång jag är ombord ska jag testa sushi-restaurangen också och låta er veta hur det var. Nu var vi bara in snabbt för en fika. Interiören var verkligen fin och lokalen trivsam. Kockarna som förbereder sushin är japanska och självklart specialutbildade. Förutom sushi kan man välja mellan sallader, smörgåsar och sött till fikat. Restaurangen har 155 platser och håller öppet från frukost till sent på kvällen.

Som slutknorr på allt detta vill jag bara säga att huvudbudskapet från lunchen; lyxigare Silja, stämmer. Svit, spa, shopping och sushi (gärna lite skaldjur och skumpa också) – you can’t go wrong with that! 😉

En kommentar på “Lyxigare Silja med nyrenoverade Symphony

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier