Njut skaldjur som kungafamiljen

Birka Stockholm är det enda av ”våra” kryssningsfartyg på Östersjön som inte har bildäck utan alltså enbart satsar på nöjeskryssningar. Foto: Heidi Rovén.

Kryssningsåret har sina högtider precis som den vanliga kalendern och ingen kryssningshöst är väl komplett utan en skaldjurskryssning! I alla fall inte här på Östersjön. Jag håller just nu som bäst på att gå igenom utbudet, eller kanske jag borde skriva äta mig igenom utbudet…. 😉 I helgen var jag bland annat ombord på Birka Stockholm för att uppdatera mig på deras skaldjursbuffé.

Skaldjuren från kungafamiljens leverantör

Birka Cruises är det enda rederi här på Östersjön som dukar upp skaldjuren i bufféform, ja det enda rederi som jag känner till som gör det alls – med detta breda utbud i alla fall! Man kan beställa en platå hos dem också ifall man inte vill springa och fylla på fatet själv, då får du en förrätt också. Vet man dock med sig att man har sina skaldjursfavoriter som man verkligen vill njuta av (läs: frossa i!) liksom andra skaldjur man inte tycker lika mycket om, är förstås bufféformen perfekt.

Skaldjur av alla de slag i stora lass stod uppdukat när vi kom! Foto: Heidi Rovén.

Senast jag åt Birkas skaldjursbuffé var 2016, alltså två år sedan. Då gjorde vi också en film om det som ligger i detta inlägg. Denna gång var lika bra som jag mindes det; fräscht uppdukat, generösa mängder och inget tog slut, väldigt goda tillbehör som ostar (inklusive favoriten västerbottenost), bröd, såser, sallad och en fantastiskt smarrig tunn ostpaj med hög smakkoncentration som jag definitivt åt för mycket av!

Vill du äta två humrar? Tre eller kanske till och med fyra? Hos Birka är det bara att ta för sig. Foto: Marlene Rindå Jikita.

Hummersoppan är också den omtalad, gräddig och mustig och hur god som helst… Och – leverantören av godsakerna levererar tydligen även skaldjur till kungafamiljen, så bara det säger ju en del om kvaliteten!

Hummersoppan är mäktig – och vansinnigt god! Foto: Marlene Rindå Jikita.

Bättre och sämre

En sak var ännu bättre. Jag mindes köer. Nu lyste de med sin frånvaro. Visst var det folk men det blev inga ”proppar” eller stopp utan allt flöt på väldigt smidigt. Det var skönt! Vi hade en sen sittning (kl 20) som vi fått veta var full men det märktes inte alltså. Det kan bero på att Birka har spridit sittningarna lite just för att undvika köerna; den första är kl. 17.00, nästa kl. 17.30, kl. 20.00 och sista kl. 20.30…

Missade jag att nämna havskräftorna? De blev också en favorit. Foto: Marlene Rindå Jikita.

Jag gjorde två ”brott” eftersom det nu var ett test; jag åt inga kräftor (det var ju ändå augusti så det borde jag ha gjort) och jag smakade inte heller krabban eller kammusslan (tror den hette så). Jag förlorade mig istället helt i ostronen (fast jag borde ätit ännu fler, älskar ostron och dessa var jättebra), räkor (fina, fasta, fräscha) samt hummer förstås.

Köttet i de maffiga klorna var bäst! 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Just hummern tyckte jag dock var lite torr och ”träig” men det var också min enda kritik. Jag är ingen expert på hummer men jag känner förstås till att det finns olika sorter och jag fattar att man inte kan lassa upp berg av den mest exklusiva sorten…

Lyx om något att få plocka på av sina skaldjursfavoriter… Foto: Marlene Rindå Jikita.

Hur som helst gick jag väldigt nöjd och mätt från skaldjursfesten. Skaldjur är både nyttigt och gott och ett perfekt sätt att bryta av en annars lång höst med – men se till att boka snabbt, skaldjurskryssningarna är populära!

Priser och lite fakta

Birkas skaldjursfest dukas upp under perioden 24/8-27/10. Priset för skaldjursbuffén är 545 kronor per person, medlemmar betalar 515 kr per person (det är gratis att bli medlem). Söndag – torsdag kan man boka hytt + skaldjursbuffé från 675 kronor.

I Sverige har vi hummerfiskepremiär den 20 september och man får fiska fram till Valborg. Resterande tid på året är hummern därför någon annanstans ifrån.

Birkas hummer fiskas småskaligt med burar i Nordvästatlanten och fisket är certifierat enligt MSC (Marine Stewardship Council), en miljöstandard för ett välskött och uthålligt fiske. Njut med gott samvete alltså!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier