Örundtur på St Lucia, kokosnötslektion och skaldjursmiddag

Jag hade en balkonghytt för mig själv ombord på Grandeur of the Seas.

Dag två på min kryssning med Grandeur of the Seas vaknade jag lagom för att se när vi gled in till ön St Lucia. För att ladda energi för dagens utflykt gick jag till Great Gatsby Dining Room och satsade på en à la carte-frukost.

Morgonen var lite disig till en början. Vackert det också.
Vi närmar oss St Lucia.
”Welcome” står det på en skylt i hamnen.

Jag ska erkänna att jag är lite kluvet inställd till att äta à la carte-frukost. Å ena sidan får man ofta lugn och ro och slipper springa hit och dit för att hämta saker (vilket ofta medför att jag får äta kall omelett). Å andra sidan får man vänta, och jag är en otålig själ, ivrig att få upptäcka! 😉

Statyn i förgrunden matchar storyn The Great Gatsby (som restaurangen heter) – en historia som ju utspelar sig på 20-talet.

Efter en helt acceptabel väntan dök så min omelett och croissant upp – och det var den största croissant jag ätit, inte bara till havs utan någonsin! Jag vet inte om Royal maxat dem eller om det bara är på Grandeur of the Seas de är extra stora.

Ägg till frukost funkar alltid.
Royals croissant size XXL – visuellt mer lockande än god.

Tyvärr var de inte extra goda, de smakade inte alls som en croissant ska, så även om de var fotogeniska så lämnade jag min (men jordgubbarna åt jag upp!). Måste också tillägga att nej, den kom inte med jordgubbar men jag bad om att få det så och det är förvånansvärt ofta det går alldeles utmärkt att få exakt det man ber om, trots att det inte står på menyn. 🙂

Örundtur till utsiktspunkt och ekofarm

På grund av pandemin var läget lite speciellt nu när jag åkte på denna Karibien-kryssning (i februari 2022). I St Lucia fick man bara strosa fritt i hamnområdet, utanför var man tvungen att ta en utflykt.

Så gott som varje ö har en plats med öns namn i stora bokstäver som här.

Det var dock inget måste att boka med rederiet utan en statligt godkänd var helt okej att ta, det viktiga var att man som kryssningsgäst stannade i den sociala bubblan – det vill säga vi kryssningsresenärer skulle inte beblanda oss allt för mycket med de lokala på St Lucia. I alla fall tror jag att det är så tänket är.

En av guidernas skylt över vad som finns att se och göra på St Lucia.

Guiderna var på oss som bin kring honung och efter att ha lyssnat tålmodigt på några stycken och deras presentation av sina utflykter valde vi en örundtur som skulle visa oss lite av varje.

Fin utsikt över Grandeur of the Seas.

Efter att ha sålt in sig själv och berättat om familjens ekofarm, lyckades vår chaufför tillika guide få oss att säga ja till ett kort stopp för att besöka nämnda farm. Det blev så klart inte ett kort stopp men det var trevligt och vi fick lära om ölivet förr, hur man öppnar en kokosnöt, olika växter och kryddväxter.

Ekofarmen Lushan Countrylife hade gott om exotiska plantor att njuta av.

Windjammer, alltid windjammer

Dock tror jag att den tid vi skulle spenderat på stranden (ett stopp jag såg fram emot) hade ätits upp när vi väl var klara på farmen. Den strand vi stannade vid var inte särskilt inbjudande och vi nekade till att stanna. Vi valde att åka tillbaka till fartyget istället.

Bilar på stranden gav inte den rätta paradiskänslan…

Det gjorde inget. Vid det laget var hungern påtaglig och vi styrde kosan – som man så ofta gör efter dagens kryssningsutflykt – upp mot Windjammer. Inget annat var öppet.

Covid-åtgärd eller extra service med färdigupphällda glas?
Buffématen smakade mycket bra.
Som vanligt fanns många desserter att välja på.

Faktum är att öppettiderna ombord var något snäva, eller ska vi säga bantade. Om det var en nödvändig ekonomisk åtstramning efter pandemins sviter eller på något annat sätt hade med pandemin att göra vet jag inte, men borta var dygnet-runt-tiderna. Bufférestaurangen hade inte ens öppet till middag.

Middag, silent disco och en drink i nattklubben

En jobbsession senare iland (på ett ställe med free wifi) och en kvällspromenad på däck, var det redan dags att göra sig klar till kvällens middag.

Det var varmt i luften även när det började skymma.
Powerwalk med rörlig vy är aldrig fel!

Det blev en trerätters för mig bestående av favoriten friterad calamari, skaldjurspasta och cheesecake till dessert. Allt smakade gott rakt igenom!

Lyckades pricka in tre favoriter denna kväll! Cognacen var en bonus. 😉

Jag kostade till och med på mig en lite ovanlig cognac-sort; Hennessy Black. Den finns inte i Europa och jag gillade den, trots att den bara motsvarar en VS i ”nivå”. Efter middagen såg jag i programmet att de hade Silent Disco i South Pacific Lounge på däck 6, och det är ju kul så jag gick förbi och tog mig en titt.

Viking Crown Lounge, Grandeur of the Seas.

Jag tittade även in kort i nattklubben (Viking Crown Lounge) på däck 11 och tog en drink innan jag styrde stegen mot hytten och min sköna kudde. 🙂

Jag har tidigare skrivit om proceduren för att komma ombord, min balkonghytt och mina första timmar på Grandeur of the Seas. Sugen på att göra en liknande kryssning? Jag åkte med på en gruppkryssning med den kryssningsspecialiserade resebyrån Go cruising, de kan hjälpa dig!

Jag och Mimmi Tysk som driver Go Cruising, hon var också med som färdledare på samma kryssning.

Missa inte mina kommande kryssningsäventyr! Följ Seafun på Instagram, Facebook och YouTube!

2 kommentarer på “Örundtur på St Lucia, kokosnötslektion och skaldjursmiddag

    1. Just denna dag var jag på en örundtur som tog mig runt ön (mycket bilåkande), en utkiksplats och sedan den här ekofarmen plus stranden.
      Om du menar resten av kryssningen så nej självklart inte, jag var på fler ställen 🙂 Jag har bara inte hunnit skriva om det ännu.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier