Prisvärd julkryss med Tallink Silja

Julbordskryssningar av Heidi Rovén. Pressbild, Silja Galaxy.

Så var det dags att berätta om den tredje och sista julbordskryssningen för i år! Den med Tallink Silja och närmare bestämt Galaxy som gör 23-timmars kryssningar till Åbo.

Vi väntar lite med att gå in på maten, och pratar priser först. Att julbordskryssa med Tallink Silja är nämligen betydligt billigare i jämförelse med de andra ”Östersjörederierna”, hos Tallink Silja kostar det från 345 kronor. Visst, Viking Line har en dagstur med julbord från 307 kronor per person, men annars är frånpriset på dygnskryssning+julbord hos Viking Line och Birka detsamma; 455 kronor – det vill säga hela 110 kronor mer än hos Tallink Silja. Pengar som man hos Tallink Silja istället kan shoppa julklappar för i taxfreen till exempel… 😉

Själva julbordet kan beskrivas som en kombination av julbord och vanlig buffé eftersom rederiet har valt att behålla vissa delar från deras ordinarie smörgåsbord, ett önskemål från deras gäster menar de.

Ett exempel på detta är den asiatiska delen som har fått stanna kvar över julen med sina makirullar med mera.

Här finns också vissa estniska influenser som en särskild julkorv, smakrik och lite knubbig i stilen. Finska lådor hittar man också liksom klassikerna ett julbord inte kan vara utan, men den som älskar lutfisk kommer bli besviken och julbordet har färre sillsorter än hos Viking Line och Birka.

Nu är det sannerligen inget dåligt eller magert utbud; totalt handlar det om cirka 40-50 rätter som dukas upp. Mycket förbereds ombord.

På Silja Symphony och Silja Serenade, Helsingforsfartygen som nyligen renoverats, finns ännu fler rätter som har tagits fram av en finsk matbloggare, Hellapoliisi (”Spispolis”). Bland dessa specialrätter (sju förrätter och sju desserter ) hittar man till exempel laxmousse på skärgårdsbröd, viltköttbullar, pepparkaks- och chokladmousse, glöggpannacotta och annat smått och gott. För det låter verkligen gott, juligt och samtidigt annorlunda – och sådant gillar jag! Nu har jag inte testat julbordet på Helsingforsrutten utan det jag kan uttala mig om är det på Silja Galaxy och så här tyckte jag om det:

Generellt upplevde jag julbordet lite mindre juligt, men det är en spontan känsla som kanske inte har någon annan grund än att jag kryssade på en tisdag då det var anmärkningsvärt lugnt ombord. På gott och ont! Riktig feststämning infann sig inte riktigt, å andra sidan var det lugnt och skönt, jag kunde i lugn och ro prata med den trevliga personalen och ägna mig åt mina smakupplevelser – och: Jag slapp folk som visade brösten under pågående julbord i matsalen (vilket hände på Birka)!

Tre sorters sillar på Galaxy. Foto: Heidi Rovén.

Åter till maten och detta om man nu som jag skulle uppleva det mindre juligt; det finns ju faktiskt dem som inte alls är särskilt förtjusta i vare sig jul eller julmat och för dem är det nog snarare ett plus kan jag tänka att det finns annat att välja på också (som sushi).

Smakmässigt tyckte jag det mesta var riktigt gott! Glöggsillen var bäst av sillarna och räkskagen på grovt bröd var suverän! Lax i olika former njöt jag också av och den estniska julkorven var också god. Det fanns heller inget att anmärka på hos vare sig deras Jansson eller de andra julklassikerna, även om den riktigt hemlagade känslan av någon anledning uteblev.

Jag pratade kort med deras kökschef Pekka Kenttä som berättade att mycket lagas ombord så jag borde kanske inte känt så, eller så var det besvikelsen över dessertbordet som tog udden av min matupplevelse. Generöst var det, och den sockersugna får absolut sitt. Men om man bortser från allt godis som knäck, skumtomtar, minimarshmallows och ischoklad så fanns det mycket man kunde hoppa över.

Brownien var inte god (torr och smaklös) och de olika färgglada tårtorna smakade konstgjort allihop. Struvor hade jag inte kunnat bedöma eftersom det inte är något jag brukar äta men jag uppskattade att de fanns eftersom det verkligen är ett julbakverk som jag vet att andra tycker är ett måste. Ett annat bakverk som jag blev riktigt glad över när jag väl hittade dem (gömda bakom annat och under ett par röda julservetter, förmodligen för att de inte skulle torka) var plommonfyllda julstjärnor! Vid det laget var jag dock så proppmätt att det inte fanns en chans att jag kunde få ner en, men jag hoppas de var goda… 🙂

Det är svårt att förhålla sig helt objektiv när man ska prova mat och restauranger; för hur mycket man än intalar sig att man ska bortse från sällskap, veckodag, stämning och liknande faktorer så spelar det självklart in. Under andra förutsättningar kanske jag hade upplevt det annorlunda, nu denna lugna tisdagskväll fick jag en lite trött känsla, som om julen redan var förbi…Skyltar till maten satt inte uppe när julbordet öppnade utan personalen höll på med dem när vi få gäster skulle ta för oss, samtidigt som personalen dividerade om vad som var vad…och vilken skylt som skulle upp var…det kan man ju tycka att de borde ha koll på.

Jag skulle vilja prova julbordet på Helsingforslinjen också och om någon läsare gör det så återkom gärna med en kommentar om vad ni tyckte. Till er andra som tvekar vilket rederi ni ska välja så vill jag slänga in ett par andra faktorer som spelar in också, och som faktiskt är ett mervärde just på fartyget Galaxy. För när man väl ätit finns här annat att se och göra också!

De där 110 kronorna som man sparar in på julbordskryssningen till exempel gör man lätt av med ombord på deras shoppingstråk Fashion Street (här fanns flera bra shoppingfynd och julklappstips). Ombord på just Galaxy kan man också se showen Galajul fram till 20 december, utan att det kostar något extra. Olika artister uppträder olika dagar, som Robert Wells med sin Jingle Wells-show med Rhapsody Lounge Orchestra och The Vocalettes, Eric Saade, Ace Wilder, Alcazar och många fler. Denna show hade inte börjat än när jag var ombord så jag kan inte säga något om den.

Så kanske man skulle ta sig ombord igen, bara för att se hur julbordet gör sig i kombination med den där showen…rätt bra skulle jag tro 😉 .

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier