Raw, grillat och desserter på Celebrity Edge

Jag i en läcker fåtölj utanför en restaurang. Bra ”vänthållplats” när man väntar på sällskap/bord! Foto: Eliane de Thonel d’Orgeix.

När rederierna själva ska lista antal ”matställen” räknar de ofta in alla platser där man kan få i sig något ätbart som caféer och kanske även en bar som har snacks och tilltugg. Själv brukar jag mest vara intresserad av hur många riktiga restauranger ett fartyg har för att få en uppfattning om hur mycket jag kan variera min middagsupplevelse.

Celebrity Edge har 14 restauranger ombord, om man räknar på mitt sätt. 😉 Därtill room service och 10 barer inklusive dem som bara är tillgängliga för svitgäster. Det är mycket men de flesta lär inte äta på alla. Ofta hittar man sina favoriter och hamnar där om och om igen – plus att man kanske unnar sig ett eller ett par besök på någon av specialrestaurangerna (som kostar extra).

En huvudmatsal har blivit 4

Huvudmatsalen på Celebrity Edge är uppdelad på fyra mindre; Normandie, Cosmopolitan, Cyprus och Tuscan. Alla har sin egen unika stil och varje restaurang har ett par ”unika rätter” på menyn, vid sidan av de rätter som är desamma för alla fyra huvudrestaurangerna.

Normandie Restaurant. Foto: Heidi Rovén.
Cosmopolitan Restaurant. Foto: Heidi Rovén.
Cyprus Restaurant. Foto: Heidi Rovén.
Tuscan Restaurant. Foto: Heidi Rovén.

Att äta på dessa ingår i kryssningen och även om du kommer bli tilldelad en restaurang och tid, kan du i princip äta när du vill på vilken av dem du vill – det är bara att göra en middagsreservation.

Även om menyn förstås varierar från kväll till kväll har alltså dessa fyra restauranger samma utbud oavsett vilken av dem du äter på, sånär som på redan nämnda ”unika rätter”. Eftersom miljöerna är olika kan du – utan att betala extra – varva mellan dessa fyra för att upplevelsen ska bli varierande under kryssningens gång.

Cyprus har någon skön retrotouch mitt i allt det moderna tycker jag – love it! Foto: Heidi Rovén.

Andra restauranger som ingår i din kryssningsbiljett är Eden Café, Spa Café, Oceanview Café (bufférestaurangen) och Mast Grill. För svit- och Aqua Class-gäster finns även restaurangerna Luminae och Blu.

Eden på Celebrity Edge, Foto Steve Dunlop.

Specialrestauranger på Celebrity Edge

Bland specialrestaurangerna, där man får betala extra för att äta, finns ett brett urval så att alla ska kunna hitta en stil och smakpalett som lockar. Design och inredning är oavsett lyxig och exklusiv, lika mycket det en njutning under middagen!

Till exempel finns en raw-restaurang med fräscha skaldjur som heter Raw on 5. Här innehåller menyn lockande rätter av skaldjur och fisk och stilen är lite asiatisk och består exempelvis av sushi och sashimi med mera.

Champagne och skaldjur, finns det något bättre? Foto: Heidi Rovén.

Den klassiska köttrestaurangen heter Finecut Steakhouse men har även skaldjur också. Perfekt om ni är flera där inte alla är ”carnivorer” men ni inte vill splitta upp er.

Le Grand Bistro är inspirerad av den franska bistrokulturen. Det var här jag fick min upplevelsen av Le Petit Chef som jag skrivit om tidigare, en häftig middag med projicering av en 3D-film direkt på bordet.

Utöver dessa kan man också äta middag på The Magic Carpet och Rooftop Garden, miljöer som jag berättat om i mitt tidigare inlägg över sköna miljöer ombord.

Frukost på Cosmopolitan Restaurant

Ibland har jag inte tålamod att sitta på à la carte-restaurang för att få min frukost serverad. Särskilt när jag kryssar med familjen; när man väl kommit ut från hytten har barnen ofta lågt blodsocker och fokus ligger på att få i dem frukost snabbt. 🙂

Frukost måste ju vara dagens bästa mål! I alla fall när man får den serverad såhär. 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Men, när det passar och blir av, kan det verkligen vara den bästa och mest lyxiga starten på dagen! Jag tycker det är kul att läsa de långa menyerna med alla tillval och möjligheter på godsaker de kan tillaga, men oftast håller jag fast vid mina favoriter och beställer en omelett (med ost/svamp/skinka/spenat), rökt lax och massa starkt kaffe!

Såhär ser min favoritfrukost ut.

När jag var ombord på Celebrity Edge var jag själv med en väninna så jag kunde göra som jag ville – alltså blev det servett-i-knät-och-serverad-vid-bordet-frukost. 🙂

Jag åt även en lunch på Cosmopolitan då jag beställde ett spett med räkor och pilgrimsmusslor, så läckert! Passade bra att njuta av i den sobra och stilrena miljön där färgerna går i beige med lite bling-bling i takarmaturerna!

Pilgrimsmusslor och jumboräkor, båda på favvolistan dem också! 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Middag på Cyprus Restaurant

Första kvällen kom en fin inbjudan till hytten med tid och plats var vi skulle äta middag; Cyprus Restaurant. Stressade som vi var (jag var ju på Europa-premiären med endast ett par få dagar att hinna uppleva allt på Edge) läste ingen av oss närmare på kortet utan vi noterade som sagt bara tid och plats.

När vi lite senare skred in på Cyprus blev de dock förvirrade, våra namn och hyttnummer stämde inte med deras bokningar. Frågetecknet rätades ut när vi såg att det stod ett asiatiskt namn på vårt kort – vi hade fått fel inbjudan till vår hytt (och förmodligen vice versa)!

Eftersom vi ju hade gjort oss i ordning och inte ville vänta i flera timmar på vår ”riktiga” sittning stod vi på oss och fick till slut sitta ner till bords på Cyprus.

Här tänkte jag visa dels lite vad menyn hade att bjuda på denna kväll samt vad jag valde och åt.

Ovan: vårrulle med sötsur sås till förrätt, grillad sea bass till varmrätt och en maffig chokladmousse till dessert! Allt smakade bra men det var inget som imponerade. Jag hade förväntat mig mer, särskilt i ett sammanhang som ”Europapremiär” för Celebrity Edge.

Middag på Restaurant Blu

Middag två ombord avnjöts på Blu. Man vad nu kanske du tänker – den var ju bara för svitgäster? Svar ja, OCH för boende i så kallad Aquaclass-hytt (spahytt) vilket jag och mitt sällskap var! Så, därav att vi fick tillfälle att äta i denna läckra restaurang. 🙂

Entrén till Blu – visst är den flott? Foto: Heidi Rovén.

Som synes går stor del av inredningen i blått. Blått och vitt. Det är krispigt fräscht liksom maten. Vill man äta lite mer hälsosamt och lätt är detta en restaurang att satsa på. Det är väl tanken med kopplingen mellan spahytten och denna restaurang.

Restaurang Blu. Foto: Heidi Rovén.

Efter en liten inledande drink (hehe, just det, hälosamt hur var det nu med det…nåja, detta var ju en kryssning i firandets tecken!) så bestämde jag mig för att satsa på tonfisk och en riktigt kaloristinn gnocchi  (hur ofta äter man det? aldrig för min del! men de brukar kunna det till havs, så även denna gång…mums!).

En av Blu’s signature cocktails. Foto: Heidi Rovén.
Tuna salad. Så fräscht!
Gnocchi måste väl ändå vara vuxen-godis XXL? 😀

Medan min väninna tillika fotograf på denna resa rusade ut på däck för att fånga solnedgången kunde jag sitta kvar och ägna mig åt trevliga samtal och en läcker efterrätt. Det var inte lätt att välja men till slut föll valet på en klassisk crème brûlée, något jag inte ångrade. Riktigt god var den!

En klassisk crème brûlée korrekt tillagad går inte av för hackor…

Oceanview Café – buffén på Celebrity Edge

Nu ska man inte tro att maten på något sätt är enklare i deras buffématsal. Min ständiga erfarenhet – och kamp för att få andra att inse detta faktum -är att maten kan (dock självklart inte alltid, det finns ett antal rederier och fartyg där ute) vara suveränt god även på buffén!

Oceanview café är väldigt ljust och luftigt.

Visst det är kanske inte samma finlir på rätterna, mer grytor och mat i stora skålar och uppläggningsfat som man tar av, men smaken brukar vara precis lika god. Det man inte får är servicen, uppassningen eller lugnet. Det är mer spring och hämta själv och så, men ibland när man är ”on the go” så kan det passa utmärkt.

Havsutsikt jo jag tackar jag…

Det man särskilt slås av här när man kommer in är just det namnet säger: Oceanview. Det är kanske inte så tydligt här på bilden men det var också mycket högt i tak vilket gav en väldigt luftig och härlig känsla.

Jag la också särskilt märke till många läckra sötsaker som jag tänkte fresta med i en liten bildsvit här nedan…svåååårt att inte lägga upp ALLT på fatet för att ”bara smaka”, haha…! Men en kryssning är en kryssning och vad som händer ombord stannar där (det enda man tar med sig iland är de extra kilona, phew!). 😉

Jordgubbeälskarens favorit helt klart!
När man inte kan bestämma sig…det bästa av flera världar? (choklad, bär, cheesecake) 😉
Chokladmousse är mångas favorit (jepp min också!).
Fråga mig inte vad detta var men gott såg det ut!
Bumpy rocky road here I come…oh la la!

Jag hoppas ni blivit inspirerade av denna introduktion till restaurangutbudet ombord på Celebrity Edge. Eftersom jag inte var på en full kryssning hann jag inte testa mig igenom så många av restaurangerna som jag hade önskat, men jag hoppas innerligt att det blir tillfälle till det någon gång i framtiden. 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier