Så gott är Viking Lines julbord 2017

Fredrik Andersson och Tommy Eriksson, Svenska Kocklandslaget. Foto: Heidi Rovén.

Som jag nämnde i förra inlägget drar snart julbordssäsongen igång på Östersjön. Viking Line var först ut i veckan med att bjuda in till en pressvisning ombord på Gabriella – och inte minst en provsmakning. Och Seafun var förstås på plats vid detta event.

Fokus på fisk och grönt

Viking Line presenterade redan efter sommaren sitt nya samarbete med Svenska Kocklandslaget som nu fortsätter med julbordet. Större fokus har lagts på fisksidan och inte minst de gröna alternativen. Kött finns fortfarande (inte minst klassiker som skinka, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och viltpaté) men det är tydligt att de vegetariska rätterna blivit fler.

Gubbröra och inlagd, stekt strömming. Foto: Heidi Rovén.

Indelningen är som följer;
Sill och strömmingsorter (över dussinet olika samt olika romsorter och tillbehör), fisk, kallskuret
varmrätter, vegetariskt varmt, tillbehör, bröd och ostar, dessertbord plus en ”godisvägg”!

Varma, gröna rätter var exempelvis blomkålsroyale och sirapsstekt kålrot med whiskycheddar. Foto: H. Rovén.

Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget, pratade sig varm om bland annat de nya sillsorterna som den med OP eller havtorn, men också den sirapsstekta kålroten med whiskycheddar och en saffranskokt fänkål i vitvinssås. En liten kul grej att känna till är att den mjuka pepparkakan med lingon och vaniljgrädde på dessertbordet är bakad enligt Fredriks farmors klassiska recept!

Mina smakintryck

Så blev det dags att kavla upp ärmarna och hugga in. Det GÅR inte att äta sig igenom allt, man får göra ett urval, vilket var svårt då det fanns mycket som frestade. Jag tog miniportioner av allt för att kunna smaka mycket och fastnade särskilt för följande;

Lax på sex vis; gravad, kallrökt, varmrökt, kryddstekt och najadlax i nobisdressing. I mitten ett glas med skagenröra. Fantastiskt gott alltihop! Foto: Heidi Rovén.

De nya sillsorterna med havtorn och rosmarin respektive O.P. Andersson-sillen med dill var båda jättebra. Havtorn gav både en fräsch och samtidigt söt smak och OP-kryddningen lyfte fisken på ett suveränt sätt. När det gäller de övriga fiskarna gjorde jag en rolig grej och tog av ALLA laxsorter. Alla var mycket bra, men najad lax i Nobisdressing samt kryddstekt lax var så goda att jag hade kunnat sitt och njuta bara av dessa två i stora lass! Missa inte dem!

Kallskuret med pressylta och annat gott. Foto: Heidi Rovén.

Kallskuret hoppade jag över helt och sedan tog jag högst pliktskyldigast en tunn skinkskiva med fartygets egen senap (vrålgod) samt en köttbulle (hade jag kunnat skippa, den var för fast, torr och grov för min smak). Vikings Janssons Frestelse tyckte jag var perfekt tillagad (här är jag rätt petig) och även om inte deras finska lådor var som jag är van vid hemifrån så var de mycket goda till smaken. Lite söta som de ju ska vara!

Farmors lingonpepparkaka bäst

Vill man äta varm fisk rekommenderar jag varmt kryddbakad torsk i smörsås; helt suverän. Torskwallenbergaren imponerade dock inte alls på mig medan jag hörde andra som var lyriska vid mitt bord.

Juldessertbordet bjöd på allt från struvor till mandelmusslor med hjortronsylt. Foto: Heidi Rovén.

Från dessertbordet gjorde jag ett ganska brett urval och favoriten blev lite otippat (jag är en brownie-tjej annars) Fredriks farmors mjuka lingonpepparkaka; åååh så god den var! Saftig och härlig! Mandelmusslorna var för ”brödiga” för min smak; jag tycker de ska vara mer som en mördeg i stilen; spröda och goda. Kladdkakan var visserligen kompakt men på något sätt lite torr. Nästa gång – för jodå den blir en nästa gång – ska jag kanske gå mer på frukten och ris à la maltan.

Ostar, pepparkakor, frukt…det mesta fanns verkligen på Viking Lines julbord! Foto: Heidi Rovén.

Söt avslutning med julgodis i massor

Avslutningsvis kunde man gå till godishyllan som liknar lite en gammaldags (här julpyntad) godisbutik. Det var frestande och läckert, samt fint dekorerat med polkagriskäppar, granris, pepparkakshus och tomtar. Riktigt juligt och sagojul-aktigt!

Som en hel godisbutik – fast att allt ingick! Gottegrisen har mycket att se fram emot. Foto: Heidi Rovén.

Fint dekorerat tyckte jag också att hela julbordet var överlag. När Viking Line dukar upp är det alltid väldigt smakligt. Att det kommer bli populärt även detta år känns givet.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier