SkiCruise kväll 2 & dag 3; After ski, vinnarmeny och Noice

Tillbaka vid Birka och dags att gå ombord för återfärd till Stockholm. Foto: Heidi Rovén.

Vår skiddag på Södra Berget var över. När bussen var tillbaka vid Birka i Tunadalshamnen var det bara att lämna skidorna i stora korgvagnar som stod på kaj och gå ombord. Väldigt smidigt! Ett kort stopp i hytten för att droppa pjäxor och ytterkläder och så drog vi på after ski i Backstage!

Fast det var ju det här med skidkläderna…skulle man eller skulle man inte byta om. Vi kunde ju inte klampa in i pjäxor men hur var det med skidbyxorna? I Alperna (eller fjällen för den delen) hade frågan varit en icke-fråga, men nu…skidklädd på en båt? Dessutom i en nyrenoverad nattklubb…

Grabbgänget som ville visa vad som var deras specialitet; after skin! 😉 Foto: Heidi Rovén.

Till en början stod vi och tryckte längs väggen, sneglade på de andra. Kavajer, högklackat…hm, vi kände oss som två udda fåglar (ni vet scenen i filmen Bridget Jones när hon kommer i kanin-mundering och alla andra fått veta att maskeraden var inställd…).

Men så slog det oss. Skidåkarna, de mest dedikerade som åkt till Hassela, hade inte kommit tillbaka än. Kanske skulle vi vänta några minuter till innan vi fegade ur, sprang till hytten och bytte om?

Vi hade tänkt rätt. Som i ett trollslag vällde de in, skidklädda after ski:are med mössor, hängslade skidbyxor och skidglasögon uppe i pannan. 🙂 Vi pustade ut. Och beställde varsin after ski-öl!

Ja men skål då…! Foto: Anna Lycke.

Bra after ski-stämning i Backstage

Folk vimlade, umgicks, utbytte tips och stories om dagen – precis som det ska vara på en kryssning! Här handlade berättelserna om sköna åk, underlaget och temperaturer och svävade snart över i minnen från resor till Val d’Isere, Courchevel och Ischgl. Ja ”svenskorten” Bad Gastein var också på tapeten.

För även om vi ”bara” varit i Sundsvall så hade vi åkt skidor, utför och på längden, tryckte dagen på resminnesknappen för många. 🙂 Själva hade vi haft en toppen dag med vår egen kombo skidor och spa på Södra Berget.

Vår medpassagerare Otto pratade gärna och mycket – här med Anna. Vi lärde oss massor av Otto! 🙂

Medan underhållningen och nöjet fortsatte ombord på olika platser stod vi i duschen och fräschade upp oss inför kvällens middag. Innan middagen tog vi en sväng ombord och tog in kvällens atmosfär. Sedan styrde vi stegen mot vårt bord i Restaurang Compagniet.

Glenns vinnarmeny

Såhär såg andra kvällens trerättersmeny ut:

  • Kallrökt lax från Sillmans rökeri med akvavitcrème, crudité på fänkål, silverlök och dill samt gransaltade mandelpotatischips.
  • Mjukbakad oxfilé, tryffelstuvad kål, bordelaisesås, bakad lök, havssaltrostad mandelpotatis och färska örter.
  • Lingonglass med honungsrostad havre, lakritspralin, saltkolakräm, lingonflakes och maräng.
Gissa om det smakade bra med mat efter en dag i backen!

Redan tidigare på kryssningen hade jag stött på olika Birka-anställda som var med för att studera sin egen premiärtur och se till att allt flöt på som det skulle. En av dem hade ropat till mig i förbifarten: ”Det är Glenn som står för menyerna!”.

Glenn Högback, foto: H. Rovén.

Glenn, som i Glenn Högback, är kökschef ombord. Det är också han som brukar guida mig genom julbordet varje år innan portarna öppnas för de stora massorna… Att han älskar både sitt jobb och sin arbetsgivare är tydligt för det brukar lysa om honom av stolthet varje gång vi ses och han pratar inte bara om sina egna insatser (faktiskt minst om dem) utan lyfter gärna sina kollegor och deras samarbete där alla hugger tag där det behövs.

Jag testar ofta maten på Östersjön och har många gånger skrivit artiklar för både SeaFun och kvällspressen om detta med betyg, ett lika roligt som ångestframkallande jobb där man inte får blanda ihop sina personliga känslor (att man verkligen gillar mysputtriga kockar som Glenn som brinner för sitt jobb) med smaker och resultat.

I alla fall så hade Glenn och hans köksteam verkligen lyckats med den här menyn! Både rätternas samspel med varandra såväl som smaker i varje rätt för sig.

Smakerna och mer om maten

Det enda både jag och Anna hade synpunkt på var chipsen på förrätten. En detalj men de borde varit krispiga inte sega. De måste förberetts för tidigt eller inte förvarats rätt. Bortsett från det var allt kanon!

Kallrökt lax med akvavitcrème hade fin balans.

Oxfilé, tryffel och generöst med sås – jag menar, kan det bli bättre? Smakerna var musiga och tryffeln doftade så att man liksom slappnade av lite ännu mer (och tog djup klunk till av det matchande rödvinet!).

Den mjukbakade oxfilén med tryffelstuvad kål var väldigt god!

Och desserten – den kan vara den bästa jag ätit hos Birka. Den hade fräschör, elegans och kändes spännande – plus att den hade en massa smarrighet som man ju faktiskt vill ha i en dessert. Väldigt fina smaker och texturer, en fullpoängare!

Lingonglassen hade sällskap av bland annat saltkolakräm och en lakritspralin som var pricken över i:et!

Visst satt kanske någon vrålhungrig skidåkare och önskade att sätta tänderna i en maffig burgare eller två för att lyckas bli rejält mätt, men faktiskt så var Brasseriet öppet mellan 16.00-18.00 viket jag tyckte var väldigt bra. Då kunde den som inte klarade att vänta till middagen ”grunda” där. 🙂 Dessutom hörde vi nästa morgon från våra medpassagerare med senare vanor än oss, att det blivit nattamat i lobbyn.

Senare på kvällen spelade 70-/80-talsbandet Noice och framför de låtar som ”En kväll i tunnelbanan” med flera. Mycket uppskattat av publiken!

Noice spelade vilket tog fram nostalgiska känslor hos många.

Shopping i Details & Freeport

Ännu en skön natt senare i våra trivsamma hytter tog vi en lång frukostbrunch i Sjösalen och ägnade hela förmiddagen åt shopping! Någon hade kommenterat ett av mina inlägg på Facebook med att det var tråkigt att Birkas däck 5 efter renoveringen kändes som en shoppinggalleria men här kan jag säga att åsikterna klart är delade!

Details har bytt plats och fått flera nya märken.
De här flotta skidglasögonen såldes till specialpris på Birkas SkiCruise. Foto: Anna Lycke.
Vi fick otroligt bra hjälp i Freeports sminkavdelning. Anna prickar här in den rätta nyansen på en ny foundation. Foto: Heidi Rovén.

Jag och Anna kunde inte tänkt oss en bättre förmiddag, vi var rörande ense om att vi lustigt nog aldrig hann ta oss tiden att shoppa på hemmaplan utan var nu väldigt nöjda med att kunna botanisera bland utbudet av kläder, make up och viner i lugn och ro utan uttråkade män och barn i släptåg. 😀

Lobbyn var faktiskt rätt trist tidigare, nu vill man gärna hänga här bland grönskan. 🙂

Med betydligt tyngre packning än när vi klev ombord, satte vi runt 14-tiden på söndagen åter fötterna på ”Stockholmsmark”. Skidorna hämtade vi ut där vi lämnat in dem på fredagen, och en bit bort väntade Annas snälla man som körde oss hem. Tur det – det tar på krafterna att ha så roligt som vi hade på denna premiärtur av Birkas SkiCruise!

Uppdatering 2019-03-19: Glädjande nyhet för alla som läser detta och är sugna på att prova Birkas Ski Cruise! På alla hjärtans dag, den 14 februari 2020, sätter Birka än en gång kurs mot Sundsvall för en kombination av maxad kryssning och härlig skidåkning.

En kommentar på “SkiCruise kväll 2 & dag 3; After ski, vinnarmeny och Noice

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier