Från Grill House kan man ana havet utanför. Foto: Heidi Rovén.

Efter en mysig morgonstund i vår fina svit ombord på Baltic Queen var det dags för en riktigt god frukost! Tallinks à la carte-frukost som serveras i restaurang Grill House är min favorit på Östersjön, så fräsch och så mycket gott!

Lite prosciutto till frukostmackan kanske? Foto: Heidi Rovén.
Det mesta som går att strö över filen/yoghurten finns. Foto: Heidi Rovén.

Här finns lufttorkad skinka, ostar, lax av olika slag, nybakt bröd, frukt, massvis av nyttiga frön och nötter att strö på yoghurten eller filen, juicer, kaffe (även espresso ”guskelov”! ;-)), smarriga efterrätter som bakverk, wienerbröd, brownie, chokladbollar…

Ja det tar liksom aldrig slut och då har jag inte ens nämnt det varma som bacon, de söta mini-pannkakorna (favoriter hos mina barn), gröt…och så en annan favorit: finska piroger som äts med äggsmör – mums!

Piroger med äggsmör är en favorit! Och så en dubbel espresso till… Foto: Heidi Rovén.

På julmarknad i gamla stan

Hela gänget (vi hade samlat flera familjer på sällskapsresan till Tallinn och var totalt 16 vuxna och barn!) styrde kosan mot Rådhustorget. För bästa effekt (en del hade inte varit i Tallinn förut) tog vi en liten omväg för att komma in i gamla stan via den gamla stadsporten.

Stadsporten till gamla stan i tallinn. Foto: Heidi Rovén.
Anna samlar reseminnen med mobilen. Foto: Heidi Rovén.

Härifrån går man bara rakt fram på den stora shopping-gågatan innan man kommer fram till Olde Hansa där det är populärt att äta björn och dricka honungsöl.

Nästa gång måste jag in här för ett besök :-). Foto: Heidi Rovén.
Kristofer och barnen provsmakar medeltidsgodis! Foto: Heidi Rovén.

Snett upp till höger, förbi ståndet med tjejerna som alltid står i medeltidskläder och säljer brända mandlar och olika slags nötter, hittar man torget och julmarknaden. Det går knappast att missa det med den stora julgranen mitt på torget!

Julmarknaden i Tallinn är populär och välkänd. Foto: Heidi Rovén.

Handelsbodar med hantverk och glögg

Det sägs att detta är den plats där Europas, kanske världens, första julgran ställdes upp. Julmarknaden har också långa anor. Traditionen började någon gång i mitten av 1400-talet.

Här stod de mysiga små bodarna på rad och bland det brokiga utbudet fanns stickade mössor och vantar, leksaker, korv och delikatesser liksom hur många olika sorters glögg – eller någon slags estnisk glühwein –  som helst!

Christian värmde sig också med glögg i snögloppet. Foto: Heidi Rovén.
Handarbete på Tallinns julmarknad. Foto: Heidi Rovén.
Far och son tittar på roliga prylar i en av bodarna. Foto: Heidi Rovén.
Korvarna lockade men kylan ledde oss till slut ändå in på restaurang. Foto: Heidi Rovén.

Vi var många som värmde oss med en kopp rykande sött kryddat vin, för ruggigt var det! Även om det faktiskt snöade lite på vägen dit och jag hoppades att det skulle stanna var vädret alltför milt så det blev istället ganska vått.

Mellan 2-4 euro kostade ”glöggen”. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Godsaker fanns det också gott om. Foto: Heidi Rovén.
Anna och Peter med varsin mugg värmande dryck i handen. Foto: Heidi Rovén.

En bit in i december kan man även träffa jultomten på marknaden. Jag hade sett fram emot att ta barnen till tomten, men tyvärr var vi två dagar för tidiga.

Eftersom vi var ett stort sällskap sökte alla upp sina lunchställen var för sig och på lite olika tider, men när vi lite senare lämnade marknaden tillsammans igen hade närapå alla nya mössor, vantar eller något annat med sig som minne! 🙂

Även om Julmarknaden inte var inbäddad i snö var det ett mysigt besök! Foto: Heidi Rovén.

Nästa gång, för jo jag vill gärna återvända, ska jag se till att pricka in snön också. Tänk allt detta med den medeltida stämningen, inbäddat i ett fluffigt vitt snötäcke!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier