Tips till ett dagsbesök i Tallinn

Modern, fräsch miljö på hotellet Tallink Express. Foto: Heidi Rovén.

Efter vårt sista dopp på Aqua Spa, checkade vi ut från vårt rum på Tallink Spa & Conference Hotel och siktade mot att vandra runt i Tallinn innan det var dags att bege sig hemåt igen. Men först, lunch!

Sopplunch på Tallink Express

Smidigt nog föll det sig så att jag upptäckte att vårt hotell var ihopbyggt med Tallink Express, ett enklare hotell i samma kedja, som hade en lättillgänglig servering i markplan; Tempo. Sagt och gjort, vi slog oss ner i den fräscha miljön och högg för oss av den soppbuffé som serverades till lunch.

Prisvärd sopplunch på Tempo, restaurangen på Tallink Express. Foto: Heidi Rovén.

Både jag och min man (som har österrikiskt blod i ådrorna) gillar verkligen soppor! I Österrike börjar en middag gärna med en soppa och jag lagar gärna soppa hemma till vardags också. På denna buffé fick man välja mellan flera olika varianter, med bröd till och en efterrätt, för bara 6 euro (58 kronor i skrivande stund) och hälften för barn från 6 år. Otroligt billigt med andra ord och proppmätta blev vi också!

Gamla stan i Tallinn

Tallinns gamla stadsdelar är mysiga att strosa i. Foton: Heidi Rovén.

Dagen spenderades sedan med att strosa runt i Tallinns gamla mysiga kvarter. Det var soligt och fint väder, men isande kallt. Eftersom vi varit i Tallinn flera gånger förut drömde jag mig tillbaka till sommarbesöken då stora torget är fyllt av marknadsstånd och medeltida klädda människor.

En dam klädd i samma stil träffade vi i alla fall, som sålde brända mandlar, fudge med mera. Hon bjöd oss att smaka också, mums! På vår promenad gick vi också förbi Estlands äldsta café som ännu är i bruk; Maiasmokk.

Marsipanutställning

Marsipanfigurer på Café Maiasmokk i tallinn. Foto: Heidi Rovén.

Maiasmokk betyder ”sweet tooth”, alltså söt tand eller att man har läggning mot att gilla sötsaker. Och vem har inte det? 😉 Cafét har legat på samma plats sedan 1864, och här säljs allehanda godsaker, inte minst handgjorda och handmålade marsipanfigurer. I deras utställning finns över 200 marsipanföremål och faktum är att Tallinn ”slåss” med Lübeck om att vara den plats där man först kom på hur man skulle tillverka marsipan.

För den som vill äta gott och billigt, ta en fika eller shoppa hantverk och souvenirer är Tallinns gamla stadsdelar ett ypperligt mål att ringa in på kartan.

En kommentar på “Tips till ett dagsbesök i Tallinn

  1. Jag gillar den megaturistiga medeltidskrogen Olde Hansa, deras ljumna kanelöl är to die for.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier