Väggmålningar och glasyrmunkar i Cannes

Côte d’Azur, franska rivieran! Inget väcker väl ens glamourlängtan som dessa namn (det skulle väl vara Amalfikusten och Comosjön då…). 😉 Efter en härlig första frukost ombord med gott kaffe (vi hade magisk tur och lyckades få dem att servera oss starkt kaffe istället för det lite svaga termoskaffet) och alla våra frukostfavoriter så var vi redo att ta oss an Cannes!

Cannes var första stoppet på vår Medelhavskryssning med MSC Meraviglia. Jag har redan hunnit skriva ett inlägg om själva ilandstigningen som skedde med tender, så det kan vi lämna därhän och hoppa direkt till våra upplevelser.

Badmöjligheter direkt vid hamnen

Jag ska börja med att nämna, eftersom det är lätt att missa om man går dit näsan pekar, att det precis till vänster/väster om den lilla hamnen där man kommer in, ligger en liten strand.

Perfekt alltså om man inte känner för att strosa eller bada längs croisetten (den kända strandpromenaden), shoppa, äta skaldjur, dricka vin eller ta en kopp kaffe på någon liten uteservering.

Med tanke på att man hos MSC Cruises dessutom har handdukar i hytten (som det är helt ok att låna med sig iland) så skulle man ju rentav kunna göra både och: shoppa på förmiddagen, äta lunch ombord och sedan gå iland igen för ett dopp eftersom stranden ligger så nära. Efter den första lilla bukten kommer dessutom den större Plage du Midi.

Royal Donuts – sötsugnas himmelrike

Själva satsade vi på att bege oss inåt stan direkt. Jag höll på att köpa en ny solhatt från en gatuförsäljare de första metrarna vi var iland, tvekade men beslöt att den inte var tillräckligt bra och gick vidare. Senare på dagen ångrade jag mig förstås. Man ska alltid slå till om man fastnat för något – man ångrar oftare de köp man inte gjorde än tvärtom. Han var dessutom borta när vi kom tillbaka senare på dagen.

Det är egentligen bara 1-1,5 km från hamnen till själva centrum och croisetten, ändå fastnade vi i de första stadsdelarna, mysiga de också. Vi hade ju vår sexåring med oss så vi tog det lugnt och lät humör (mest hans, och min shoppinglust, haha!) styra.

Till exempel nosade han snabbt upp en drömmig munkbutik som låg på en oansenlig sidogata men som faktiskt var riktigt charmig. Innan jag hunnit öppna munnen och säga nej, hade pappan sagt ja. 😉

Antalet varianter var hur många som helst, vissa mer godis än munk skulle jag vilja påstå men ändå väldigt läckert! Två tummar upp och en full liten mage senare kunde vi strosa vidare.

Les Murs Peints

En annan sak jag vill tipsa om i Cannes som faller under kategorin ”gratis att göra en dag i Cannes” är att titta på alla väggmålningar. Det är ju väldigt trendigt med ”wall art” eller murs peints som man säger på franska, och Cannes har många att bjuda på. De flesta associerar förstås till filmer och olika filmkaraktärer och skådespelare, som Marylin Monroe, Charlie Chaplin, Alain Delon, Musse Pigg, R2D2, Jessica Rabbit…listan kan göras lång.

Här är tips på några adresser men totalt finns många fler, minst 17:

  • Jacques Tati: Place du Suquet, 7 rue Saint-Dizier
  • Charlie Chaplin: 10 boulevard Vallombrosa
  • Marilyn Monroe: 16 boulevard d’Alsace
  • Alain Delon: Avenue Francis Tonner
  • Pulp Fiction: Pont Alexandre III
  • Pianot: också Pont Alexandre III

Vi råkade passera en av dem, den vid den centrala busstationen på place Cornut-Gentille/2 quai Saint-Pierre. Stor, cool och med många filmfigurer.

Kvällens middag med en dessertfavorit

Ofta nöjer vi oss med att bara strosa runt och ta in atmosfären. I Cannes betydde det att njuta av lavendeldofterna som spred sig i gränderna, gå förbi fula t-shirts med knasiga texter, sukta efter för dyra sommarklänningar, titta på andra turister, flotta bilar och spana efter filmstjärnor (även om vi denna gång var på plats långt efter Cannes kända filmfestival).

Nöjda med dagen tog vi sedan en tender tillbaka till fartyget som låg för ankar en bit ut till havs, skyndade oss upp till buffén och fick i oss några pizzabitar så att vi klarade oss fram till middagen. Den svarta kolpizzan som jag bara hittat hos MSC Cruises är min favorit!

Menyn jag valde såg ut som följer:

Sparrissoppa – god och smakrik.


Kycklingfilé med parmesan- och tomattäcke, potatis, morots- samt squashbitar. Smarrigt.


Royal cake – en MSC-klassiker som även hör till mina dessertfavoriter med mörk chokladmousse och lite knastrigt krispig pralin, mmm!


Missa inte filmen om vår deluxe balkonghytt, att följa Seafun både på YouTube och Instagram samt Facebook!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier