Häftiga Helsingfors; från bastudesign till lek och shopping

Vi anlände med Silja Symphony. Foto: Heidi Rovén.

Dag två på vår spännande triangelkryssning mellan Stockholm – Helsingfors – Tallinn – Stockholm spenderade vi i den finska huvudstaden. Som halvfinska klappar förstås mitt hjärta lite extra för landet, för finska traditioner och inte minst finsk kultur!

Löyly – het finsk design när den är som bäst

Till den finska kulturen räknas bastubadande. Visste du att det finns 3,3 miljoner bastur i Finland? Vårt första stopp blev därför en ny bastu i Helsingfors som jag hade hört om och därför var nyfiken på; Löyly. Byggnaden ligger bara två kilometer från stadskärnan, ändå känns det som att man befinner sig ute i skärgården, i alla fall om man bara vänder blicken utåt havet.

Löyly. Foto: Heidi Rovén och Isac Scheiderbauer.

Arkitekterna Ville Hara and Anu Puustinen har skapat en magnifik låg byggnad, helt i grånade liggande träribbor. Formen påminner om en iglo, eller något annat… kanske ett strandat rymdskepp. Utomhus mot havet omges bastubyggnaden av en enorm terrass i flera riktningar. Inomhus finns restaurang och i bastudelen kan man även gå på yoga.

Att ta leken på allvar

Stopp två på vår Helsingfors-dag blev en lekpark – allas behov måste tillgodoses! 🙂 Jag vet inte alls vad den heter men den låg längs vattnet inte långt från Löyly, på väg tillbaka mot city.

Här fanns ett skepp att klättra på och åka kana utför, ett stort sjöodjur ringlade upp ur sanden och en bit bort fanns även gungor, en gungbräda och lite andra annorlunda klättersaker. Stoppet var väldigt uppskattat av barnen som behövde röra på sig ett tag.

Flamingo center

Jag, glad åt mina nya bastuprylar! Foto: K. Scheiderbauer.

Dagen var kall och därför begav vi oss sedan till Vanda och Flamingo center som jag besökt för många år sedan (fast då endast Flamingo spa).

Flamingo har vattenpark, spa, butiker och restauranger och är ihopbyggt med stora shoppingcentret Jumbo center. Vanda ligger cirka 1,7 mil från Helsingfors. Det tar cirka 20 minuter att köra dit.

Vi åt en enkel lunch på finska hamburgerstället Hesburger, sedan shoppade vi en fin bronsfärgad hink och kåsa till vår bastu hemma och kikade runt lite till innan det var dags att återvända mot Helsingfors.

Kryssningsterminalen nästa!

Vårt mål där var kryssningshamnen, som varken är Olympiaterminalen varifrån Silja Line avgår/kommer till eller Skatudden där Viking Lines terminal ligger, utan en annan skyltad som ”cruise port”.

Princess Anastasia, Moby SPL. Foto: Heidi Rovén.

Väl där fick jag syn på Princess Anastasia vilket var lite kul då jag nyligen varit ombord på detta fartyg i Stockholm. Nu låg hon med andra sidan mot kaj vilket jag var glad för, för då fick jag även se hennes ”ryska sida”! Ena är nämligen målad med italienska motiv/landmärken, den andra med ryska.

En bit bort kom så småningom vårt fartyg in som faktiskt var lite av hela anledningen till resan; splittnya fartyget Megastar. Mer om det i nästa inlägg!

2 kommentarer på “Häftiga Helsingfors; från bastudesign till lek och shopping

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier