Följ med på konstrunda på Celebrity Apex

main pool med skulpturen "cruise love"

Jag har skrivit flera inlägg från min fantastiska Medelhavskryssning med Celebrity Apex; om mina första dagar ombord, om min Sky Suite och the Retreat, om andra sviter och det härliga stoppet på Santorini. Det finns mycket mer att säga än och fler inlägg kommer.

the retreat
The Retreat.

I detta inlägg tänkte jag försöka fånga känslan av varför man ska välja just detta fartyg till sin kryssning, och berätta mer om alla skulpturer ombord. Den som trivs på Celebrity Apex (och övriga fartyg i Celebrity Edge-klassen) är förmodligen estet ut i fingerspetsarna och uppskattar vackra miljöer. Och här finns många.

det finns mycket att upptäcka på en konstrunda ombord på celebrity apex

Jag har även varit på Celebrity Edge, det första fartyget i denna klass, och blev förtjust direkt! Men det är inte någon insmickrande stil utan lite som med ett finare kvalitetsvin – som uppskattas av de sanna connoisseurerna…

Världsberömda designers

Celebrity Cruises har anlitat en rad namnkunniga konstnärer och designers för att skapa något helt nytt för Edge-klassen där Celebrity Apex ingår. Hit hör Kelly Hoppen, Nate Berkus, den Paris-baserade designduon Jouin Manku och Tom Wright.

Designerna (och en kock) från vänster; Kelly Hoppen, Tom Wright, Daniel Boulud, Nate Berkus, Jouin Manku.

Om inget av namnen klingar bekant i våra svenska öron lär det mesta kända av Tom Wrights skapelser i alla fall göra det; Burj Al Arab Hotel i Dubai!

I min hytt låg till och med en konstbroschyr så att man kan ta den i handen och bege sig ut på konstvandring ombord. Med konst menar jag egentligen inte så mycket tavlor även om det finns rätt läckra foton också här och där på fartyget (även i hytterna), utan det som är mest iögonfallande i mitt tycke är alla skulpturer.

Vill du se dessa figurer på din konstrunda måste du ta dig in på spa…

Blommor och magi

Det stora handhjärtat vid utomhuspoolen är en sådan. Poolen är för övrigt assymetrisk och har längs ena sidan dels den bärande toppkonstruktionen till the magic carpet, dels cabana-gången där man kan hyra sin privata vrå med lite snacks och dryck.

Cruise love.
The Magic Carpet på Celebrity Apex med cabana-gången i bakgrunden (pressbild).

På däck 15 och 16 hittar man stora utomhusmålningar på skrovet av en fransk gatuartist vid namn Nerone; stora snirkliga och färgglada blommor. Rätt effektfullt faktiskt vilket syns här på bilden nedan till höger.

Rooftop Garden till vänster och väggmålningarna av Nerone till höger på Celebrity Apex (pressbild).

Fotade gjorde jag däremot den brasilianska konstnären Rubem Robierbs verk, kallat ‘’Empower Flower’’ dedikerat till all kvinnlig styrka i världen.
Kuriosa: samma konstnär skapade även fjärilsvingarna ”The Dream Machine” som står vid poolen på Celebrity Edge där ”Cruise love” är placerad på Celebrity Apex.

‘’Empower Flower" av Rubem Robierb.
‘’Empower Flower” av Rubem Robierb.

En annan maffig installation som också fungerar som en gång som man går igenom är ”Biota” skapad av den japanska artisten Kohei Nawa.
Kuriosa: på Celebrity Edge var det faktiskt en delvis svensk kontsnärsduo som stod bakom en installation av liknande slag; Avalon av Fredriksson Stallard.

Installationen "Biota" av   Kohei Nawa.
Installationen ”Biota” av Kohei Nawa.

Gå på konstrunda

Konstkännaren kanske också reagerar på den fartygsanpassade varianten av The Body of Knowledge av Jaume Plensa. Den står på flera håll i världen och nu alltså även till havs på Celebrity Apex. Väldigt cool!
Kuriosa: På Celebrity Edge står det en häst här istället.

Utanför Ocenview Café hittar man ännu en skulptur kallad The Face som jag fick syn på när jag gick på min egen konstrunda runt fartyget.

The Face.

Den som vill roa sig med en egen upptäcksfärd ska få ett uppdrag; att hitta var Green girl står! Jag avslöjar inte mer än att hon står någonstans ute på däck och tittar in i den miljö där hon bäst hör hemma. 😉

Green girl.

I närheten hittar man också den här blåvita figuren med horn. Den tycks nästan vara på språng eller samla kraft efter ett jättelikt hopp.  

Går du konstrunda ute på däck kommer du stöta på den här skulpturen…

Fler läckra miljöer + rutter

Utöver alla dessa finns ännu fler verk och skulpturer, plus intressanta miljöer man gärna ”hänger i”. Eller vad sägs om Rooftop Garden här nedan, perfekt för allt från en drink, bio eller mingel?

Martinibaren på the Grand Plaza med sitt effektfulla ljusspel? Eller Eden som både är bar, showlounge/scen och lunchcafé dagtid?

Grand Plaza
Eden.

Restaurangerna är också jättesnygga, men de får jag återkomma till i ett separat inlägg. 🙂

För alla som nu är sugna på att kryssa med Celebrity Apex kan jag berätta att fartyget kommer till norra Europa 2022! Perfekt alltså för den som vill kryssa med ett modernt och elegant icke-familjefokuserat fartyg (även om barnklubbar finns) på nära håll.

Celebrity Apex, pressbild.

Med Amsterdam som avgångshamn kommer man kunna välja på kryssningar som går mot antingen Östersjön och alla våra vackra stadspärlor här, Island och Irland, Storbritannien och Irland eller Norges fjordar. Avgångarna går mellan maj och september 2022.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier