Allt om Viking Lines nya destinationsutbud sommaren 2021

WOW, precis som man smält nyheten om Viking Lines stora kryssningssatsning med nytt destinationsutbud inför nästa sommar så blir ju självklart nästföljande fråga; vilken destination ska man välja??

Tre destinationer är alltså nya för Viking Line; Gdansk, Bornholm och Höga Kusten. Visby fortsätter också att finnas med i utbudet. Totalt rör det sig om hela 26 specialkryssningar runt till några av Östersjöns pärlor. I detta inlägg listar vi kort om de utflykter man kommer att kunna åka på med rederiet på varje destination. Indirekt blir det också en liten fingervisning om vad som finns att göra på varje ställe, oavsett hur man väljer att ta sig dit. Fartyget som man åker med är Viking Cinderella.

Sist men inte minst i inlägget resonerar jag kring utflykter och hur vi själva brukar tänka när vi kryssar. En liten vägledning om du blir villrådig hur du ska göra, att boka eller inte boka? Båda har sina fördelar och det handlar ju också om hur man är som person.

Gdansk och trestadsområdet

Gdansk i norra Polen handlar egentligen om tre destinationer; Gdansk, Sopot och Gdynia.  Dessa tre grannstäder bildar ett stort stadsområde som ibland kallas för Trestadsområdet. Gdynia är en modern stad hamn-och varvsstad med ett stort shoppingutbud.

Gdansk ligger cirka 23 km från Gdynia och är en gammal Hansastad. Gdansk är känt för flera historiska minnesmärken och man kan strosa runt i de gamla kvarteren som har många sevärda byggnader.

Sopot är en klassisk kurort mitt på Polens Riviera, cirka 11 km från Gdynia. Sopot är en festbetonad sommarstad med fin strand. Här ligger anrika Grand Hotel med fint spa och den 512 m långa träpiren Molo. Man finner även en vattenpark med möjlighet till lek och bus; Aqua Park.

Utflykten här är en tur med panoramabuss, en heldag med guide runt i ”Trestaden” samt att man får testa på lokala smaker i form av lunch eller fika.

Två avgångar finns att välja på: 27/6 och 10/8, båda på fyra dagar från Stockholm via Mariehamn vidare till Gdansk (Gdynia) och via Visby på hemvägen.

Bornholm – solskensön

Bornholm hör till Danmark och brukar kallas Solskensön! Här bjuds på en unik natur med böljande gröna landskap, kala klippor och kritvita sandstränder. Fartyget lägger till ca 1,8 km från Rönne centrum och transferbussar kommer att gå mellan hamn och centrum. Välj mellan att upptäcka den unika ö-kulturen med mysiga gamla byar, charmiga fiskrökerier och de karakteristiska runda medeltidskyrkorna.

Utflykter som kan bokas på denna kryssning är;

 • Bornholms Guldkorn Nordbornholm; guidad busstur fornborgen Hammershus , Gudhjem Rundkirke.
 • Södra Bornholm; guidad busstur Svaneke , Snogebæk fiskeläge, sydspetsen Dueodde, Rundkirke.
 • Smaker på Bornholm; guidad busstur samt smakprover på Vingården Lille Gadegård, Hallegård Pölsemageri, Svaneke Brygghus.
 • Guidad promenadtur i Rönne inklusive besök på Hjorts Keramik.

Fem avgångar kommer att erbjudas; 30/5, 6/6, 20/6, 12/7 och 15/8. Alla är på fyra dagar och stannar även i Visby.

Världsarvet Höga Kusten

Världsarvet Höga Kusten ligger längs Sveriges kust vid Bottenhavet mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Höga Kusten ingår på Unescos världsarvslista sedan år 2000. År 2006 utökades världsarvet med Kvarkens skärgård i Finland.

Viking Lines Höga Kusten-kryssningar består av två delar; sommarstaden Härnösand med omnejd samt inomskärsturen . På inomskärsturen får vi se och uppleva den mäktiga Höga Kusten-bron även kallad ”Porten till världsarvet”. Tiotusen år av landhöjning har här skapat en världsunik skärgårdsmiljö med höga berg, vikar och laguner.

Fram till kl 15 kan man välja mellan att se Härnosand och närområdena på egen hand eller följa med på en (förbokad) utflykt. När fartyget avgår klockan 15 följer inomskärsturen då guidning sker via högtalarsystemet, innan fartyget vänder tillbaka mot Stockholm igen.

Utflykter att välja på;

 • Stadsvandring i trästaden Härnösand.
 • Stadsvandring med utsikt från Vårdkasberget plus en Högakusten-buffé.
 • Höga Kusten-bron och Sandöbron med lokal lunch och hantverk.
 • Hemsö fästning samt matupplevelse från Höga Kusten.
 • Besök på det prisbelönta gindestilleriet Hernö Gin samt provsmakning på plats.
 • Besök på prisbelönta High Coast Whisky, ett av världens nordligaste whiskydestillerier.

Tips från Seafun!

På Seafuns youtube-kanal finns en liten film från när vi besökte Calles bilmuseum i Härnösand men också en längre film från när vi kryssade längs Höga kusten 2016. Du kan se den här nedan. Då med Birka, men flera av platserna erbjuds sommaren 2021 med Viking Line också:

Inomskärsturen

När fartyget avgår från Härnösand kl. 15.00 får passagerarna först uppleva Höga Kusten från havet. Turen går via Sannasundet och den nästan två km långa Höga Kusten-bron, fyren Högbonden invigd 1909, surströmmingens ö Ulvön samt Mjältön som är Sveriges högsta ö.

Totalt erbjuds fem avgångar: 16/5, 13/6, 22/8, 29/8 och 5/9. Kryssningarna är tre dagar långa och avgår från Stockholm via Mariehamn till Härnösand (Höga Kusten) samt tillbaka.

Visby – rosornas stad

Populära Gotland fortsätter att finnas med i Viking Lines kryssningsutbud även sommaren 2021. Här lägger fartyget till i Visby hamn varifrån man även här kan ta sig runt på egen hand eller följa med på en utflykt.

Visby är också ett världsarv med mycket att se och uppleva, inte minst att strosa innanför ringmuren längs de gamla kullerstengränderna med klättrande rosor på murar och fasader. Längre bort väntar gårdar med lokalproducerat hantverk och mat, eller varför inte göra en tur till Fårö där några av Gotlands mest kända raukar finns.

Utflykter på Gotland;

 • Visby med smak av medeltid, guidad promenad inklusive busstransfer och smakprov.
 • Panoramatur längs västra kusten med Hansastaden Visby, guidad tur med buss.
 • Fårö den magiska ön i norr, guidad tur med buss och lunch.
 • Konstnärernas och raukarnas kreativa östra Gotland med glasblåseri, raukar och keramik.
 • Kneippbyn – sommar och vattenland för busiga barnfamiljer; en dagsutflykt med buss.

Till Visby gör Viking Line hela 21 avgångar mellan maj och augusti (14 stycken rena Visby-kryssningar på tre dagar mellan Stockholm och Visby samt 7 stycken kombinerade med Bornholm eller Gdansk.

Tips hur man kan tänka kring utflykterna

I Viking Lines nya destinationsutbud finns alltså många utflykter att välja på. Men man kan också välja att bara njuta på egen hand.

När vi är ute ”i världen” skippar vi ofta rederiernas egna utflykter helt. Dels är det ett sätt att spara pengar, dels känns det som att vissa destinationer inte har så jättemycket att bjuda på; eller misstolka mig rätt. För en svensk som kryssar i Karibien vintertid hägrar ofta snarare paradisstranden (dit man tar sig på egen hand) istället för ruinerna av något gammalt fort eller ett romdestilleri dit man åker med turistbuss och en flock andra från fartyget.

Dessutom kan det kännas just så, att när man redan tagit sig så långt, till kanske en exotisk plats, räcker det i sig. Att bara strosa runt kan ge så mycket att man inte känner att man behöver mer. Sedan finns det undantag och det är på platser där man bara ”ska” ha sett den stora sevärdheten och man kan spara både strul och tid genom att låta någon annan sköta det praktiska som hur man tar sig dit, skaffar inträdesbiljetter och att slippa köa etc. DÅ tycker jag definitivt att rederiets utflykt kan vara bra att hänga med på! Plus att man alltid är garanterad att fartyget väntar även om man blir sen tillbaka, de åker ju inte ifrån dem som åkt på en utflykt som de själva ordnat…

När det gäller Sverige och närområdet som Östersjön är jag tudelad. Det kan både vara skönt att slippa tänka och låta någon annan arrangera, men det kan också kännas naturligt att ta sig runt själv. Varken språk, pengar eller annat praktiskt är ju ett problem, inte i Sverige i alla fall.

Ett hett tips

Ett hett tips och fin service från Viking Line är att du får ta med dig din egen cykel gratis ombord. Så när du är framme på exempelvis Gotland eller Bornholm är det bara att rulla av på hojen och trampa iväg mot närmaste strand eller vad du nu vill se och göra. Supersmart!

Att ha med egen bil kan också kännas tryggt, inte minst i coronatider. Eller om man vill shoppa och stuva med sig sina fynd, eller inte alls vet vart man ska utan vill svänga hit och dit på småvägar och bara upptäcka. Så gjorde jag när jag senast var på Gotland och just hade med egen bil. Jag körde på måfå och svängde av vid små skyltar, lokala gårdar som sålde egenproducerat eller ett krukmakeri, en fyr, ett naturreservat och mycket annat. Det var en fantastisk resa som jag verkligen vill återkomma till och berätta mer om!

Här finns några gotländska krogtips jag publicerat förut, men jag ska också återkomma med fler tips som är direkt relaterade till en av Viking Line utflykter!

Andra tips är att flera av destinationerna har appar där man kan få tips på sevärdheter, muséer, kultur med mera. Att se sig om med en lokal Hop On Hop Off/buss är också ett tips (Höga Kusten). Och självklart att googla destinationen i förväg för att själv hitta tipsa på sådant som passar ditt specifika intresse, lust och smak!

Lycka till och hoppas detta inlägg var till hjälp. Informationen ovan, om destinationsutbud och utflykter, är hämtad från Viking Line.
Följ oss gärna på Facebook, Instagram och Youtube för att inte missa några nyheter eller kryssningstips!

2 kommentarer på “Allt om Viking Lines nya destinationsutbud sommaren 2021

 1. Till nästa sommar borde det väl gå att ge sig ut på kryssning säkert igen. Det går vi hoppas. Annars får man väl plocka fram elcykeln och ge sig ut med tält i närområdet 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier