Lokal vikingastil i Hurtigrutens nya kök

© T I Bergsmo-9790.jpg

Hurtigruten har ett nytt matprojekt som går under namnet Norway’s Coastal Kitchen. Menyerna har utvecklats med ingredienser och teman som speglar de vatten och områden som fartygen seglar igenom. Som ett komplement till den kulinariska upplevelsen är historierna om de lokala specialiteterna en viktig del av matkonceptet. maten ska också vara robust och ha lite vikingastil.

I utvecklingsarbetet av Norway’s Coastal Kitchen har Hurtigruten anlitat matskribenten Andreas Viestad.

”När vi arbetar med konceptet Norway’s Coastal Kitchen är tanken att den kulinariska upplevelsen ska spegla resan”, säger Andreas Viestad som gärna på ett levande sätt berättar om maten och konceptet för att ge den kulinariska upplevelsen en extra dimension.

”Under en resa får du möjlighet att utforska alla dina sinnen och när du provsmakar mat från kusten där du reser kommer det att berika din sammantagna reseupplevelse”.

© T I Bergsmo-7592.jpg

Som exempel kan nämnas torskfilé från Lofoten, lammstek från västra Norge, renbiff från Finnmark. Hurtigruten har börjat samarbeta med mindre leverantörer längs kusten för att skapa menyer som ger gästerna en verklig smak av Norge.

För dessa leverantörer erbjuder samarbetet med Hurtigruten stora möjligheter till fortsatt tillväxt och expansion. Drygt 80 procent av den mat och dryck som serveras på fartygen produceras i Norge, en siffra som nu förväntas öka ytterligare.

Ost från Aaland Gård på Lofoten, aquavitglass från Gang Gårdsysteri eller blåmögelost från Tingvoll i Trøndelag. Flera lokala tillverkare är nya leverantörer till Hurtigruten och lokal mat spelar en viktig roll i varje trerättersmiddag eller buffé.

© T I Bergsmo-0152.jpg

”Maten vi serverar ska också visuellt komplettera den vackra naturen vi seglar igenom. Den måste både smaka fantastiskt och se underbar ut. Men det bör också vara kraftfull och lite vikingalik”, säger Hurtigrutens kökschef Eirik Larsen.

Varje säsong och hamn som angörs erbjuder olika smaker och menyerna varierar därför efter säsong och vilka råvaror som finns tillgängliga. Exempelvis kan nyfångad röding tas ombord i Vesterålen på morgonen för att sedan förberedas till kvällens meny.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier