Häng med på en smakresa på Plate!

Olika nivåer och cool design på Plate, ombord på Mariella. Foto: Heidi Rovén.

Plate Social Dining är en relativt ny restaurang på Viking Lines fartyg Mariella. Det var när fartyget renoverades för cirka två år sedan som vissa ytor gjordes om och Plate blev ett nytt tillskott på matscenen ombord.

Restaurangen har en öppen planlösning och ligger på däck 7 bredvid à la carte-restaurangen Food Garden. Man kan sitta både långt in, lite avsides, eller på andra sidan promenadstråket (där folk rör sig mot nattklubben) med havsutsikt vid stolar gjorda av gamla oljefat.

Niorätters meny och industridesign

Ja, oljefat…! Restaurangen är inredd i tuff industridesign. Som servettringar används maffiga muttrar, vinlistan står på tomma vinflaskor som har rep runt halsen, stolarna är försedda med nitar, lamporna i taket är uppochnedvända rostiga hinkar…det är snyggt, trendigt och modernt.

Rå design men med vackert finlir på tallriken. Plate handlar om kontraster! Foto: Heidi Rovén.

Själv har jag älskat stilen sedan jag såg den första gången. För några dagar sedan teståt vi äntligen här för första gången, jättespännande! När man äter på Plate har man bara två saker att ta ställning till; om man ska äta en 7- eller 9-rätters avsmakningsmeny. Vi tog 9-rätters såklart!

Stjärnambitioner

Först in var en hälsning från köket; en liten tomatröra med parmesanskum på toppen serverad på sked. Trevlig start men när jag inte riktigt uppskattade smakerna blev jag genast lite nervös, mina förväntningar på Plate har varit skyhöga alltsedan Tom Laksonen, kökschef då Plate öppnade, gav mig följande uttalande vid en intervju: ”Östersjöns första Michelinstjärna ska gå till Mariella!”

De nästkommande rätterna lugnade mig dock. ”Pumpa & Manchego” smakade mycket bra och var artistiskt upplagd, ”Cucumber och Peanut” var innovativt skapad liksom ”Whitefish Kokonda”.

Tomathack med parmesanskum, picklad pumpa med manchego-ost, sik i kokos och rädisor. Foto: Heidi Rovén.

Halvvägs in i måltiden började jag verkligen uppskatta denna smakresa; på Plate varierar texturer, smaker, utseende och upplägg så att man ständigt överraskas, precis comme il faut vid en avsmakningsmeny. Varje portion är liten (hur ska man annars få plats med nio rätter), vissa rätter delar man mellan sig i sällskapet (social dining 😉 ), andra får man på egen tallrik.

Grönsaker till dessert

Mina favoriter var bouillabaissen som kom in i en gammaldags syltburk modell mini. På botten hittade jag rökt lax och soppan var fantastiskt smakrik och krämig. En annan favorit var torsken med persilje-spenat-purée och beurre blanc-sås; riktigt god! Desserterna (två stycken) var smakfullt komponerade, alla i vårt lilla sällskap var imponerade. Den ena bestod av 64-procentig Manjari-choklad och svartvinbärsfluid, den andra av jordärtskocksglass, ugnsäppelpurée, havrecrumble, hjortronfluid och ättikskinuski – sååååå gott!

Som ett litet konstverk…och vem kunde ana att glass på jordärtskocka var så gott? Foto: Heidi Rovén.

Så hur bra är då Plate, går en Michelinstjärna till Mariella inom kort? Förmodligen inte. Smakmässigt ger jag sex av nio rätter tummen upp. Servisen var trevlig men på tok för långsam, här hade vi önskat ett snabbare flyt i upplevelsen eftersom rätterna är så många. Tre och en halv timme är för lång tid när man även vill hinna med annat under kvällen.

Skynda alla foodies

Med det sagt; Plate är ändå ett fynd till havs. Ett besök här är definitivt ett måste för alla ”foodies” och matintresserade. Ambitionerna är höga och med tanke på det arbete som ligger bakom tillagning och komposition av varje rätt får priset anses lågt; 42 euro för 7 rätter, 49 euro för 9 rätter. Vinpaket till med sex olika viner kostar cirka 40 euro.

Behagligt öppen planlösning på Plate. Foto: Heidi Rovén.

Menyerna byts dessutom ett par gånger om året vilket gör det roligt att komma tillbaka. Så samla ett gäng vänner du vill vara social med och kliv ombord på Mariella; Plate Social Dining kommer ge er många nya samtalsämnen under kvällen och framöver!

Fick du inte nog? Se vår film här nedan!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier