Galajul på Galaxy – med test av årets julbord

Galaxy, Foto: Marko Stampehl.

I lördags kom vi hem från vår första julbordskryssning för året! Vi kryssade med Silja Lines nöjesfartyg Galaxy som går mellan Stockholm och Åbo på ett knappt dygn.

Jag var laddad och förväntansfull; dels för att jag ska testa så många av de flytande julborden som möjligt och skriva en artikel om det, dels för att jag aldrig – faktiskt – upplevt Silja Lines koncept Galajul tidigare! I år är det dessutom 5-års jubileum så det passade ju extra bra att det blev av i år på något sätt. 🙂

Show med Måns ingick

Det var mycket folk ombord; julbordspremiärdagar som det var (även om den verkligen premiären hade varit dagen innan) samt att många också kom för den artist som uppträdde just denna kväll; Måns Zelmerlöv! Ja, de satsar alltid på riktigt bra artister under GalaJul och underhållningen ingår i kryssningen.

Pressbild på den hyttkategori vi hade, en svit, fast vår var spegelvänd och hade mörkare tyg på fåtöljerna.

Efter incheckning i vår svit var första punkten på programmet julbordet. Jag och Marlene Rindå Jikita som driver online-magasinet duifokus var båda på plats i samma syfte och blev insläppta lite före alla andra för att fota, filma och prata med personalen.

Jag och Marlene Rindå Jikita (längst fram). Foto: Isac Scheiderbauer.

Kökschef Eddie Brihed och köksmästare Jan Häggblom var på plats liksom hovmästare Tarja Renvall. De berättade för oss om årets utbud:

– Efterfrågan på vegetariskt och veganska alternativ växer hela tiden, sa Jan Häggblom, och guidade oss genom de gröna rätterna på julbordet där bland annat den veganska rätten porkkala (morot tillagad på särskilt vis för att likna rökt lax) är en nyhet.

Köksmästare Jan Häggblom, hovmästare Tarja Renvall och kökschef Eddie Brihed. Foto: Heidi Rovén.

– Vi är också stolta över att nu kunna duka upp MSC-certifierade sillsorter och räkor, sa Eddie Brihed. Certifieringen är en process man måste ta i etapper, men detta är ett första steg.

Tyvärr gillade jag inte någon av sillarna i år. Foto: Heidi Rovén.

Vilka var mina favoriter?

Klassiker som gråsaltad skinka, köttbullar, prinskorv, julkorv, Janssons frestelse och gravad lax stod självklart också till buds liksom massor av andra rätter.

Gråsaltad julskinka, foto: Heidi Rovén.
Köttbullarna var lite smaklösa men fläsksidan var riktigt god. Foto: Heidi Rovén.

Några favoriter jag fann på årets julbordsbuffé hos Silja Line var:

  • kallrökt gädda (nyhet och otippad rätt som imponerade),
  • ekologisk regnbågslax med svampsås (inte så julig men såååå god),
  • de finska lådorna (fin smak och ett inslag jag alltid uppskattar när det finns),
  • vegansk brownie (supersmarriga och gjorda på kokosolja istället för smör).
Finska lådor med morot och kålrot. Foto: Heidi Rovén.

Hela buffén är uppdelad i fish market, green market, julbord, varmrätter, bröd och ostar samt desserter. När det gäller det sistnämnda är det lite synd att inget är hembakat/hemgjort utan allt beställs färdigt. Av fartygets köksmästare fick jag förklarat för mig att anledningen är en kombination av ekonomi, direktiv/policy från rederiets ledning samt vad som är praktiskt.

Julens desserter

Urvalet bjöd i alla fall på minst 15 olika desserter, bakverk och godis plus frukt av olika slag, pepparkakor så man måste ju ändå säga att det var fullt tillräckligt för den sötsugne att botanisera bland. Utöver rosa och gula tårtor, smoothies och fruktsallader samt ris à la malta fanns juliga bakverk som struvor och julstjärnor med katrinplommon (det sistnämnda tycker jag är riktigt smarrigt!).

Desserter på julbordet hos Galaxy (2017). Foto: Heidi Rovén.
I bakgrunden syns den veganska brownien som jag tyckte om. Foto: Heidi Rovén.
Kokad frukt med grädde. Foto: Heidi Rovén.
Godissorterna var inte liiika bra som förra året men det var fortfarande mumsigt förstås! Foto: Heidi Rovén.

Rätter jag missade men önskar att jag hade provat var ankleverpatén, rökta siklöjor och rökt lammstek med cumberlandsås (testar ni dessa, skriva gärna och berätta hur de var! 🙂 )

Fredagskväll och nöjeskryssning medförde (som förväntat) en väldigt hög ljudnivå i bufférestaurangen vilket gjorde att vi gick fast vi hade velat sitta kvar. (Jag har andra år kryssat vardagar under julbordspremiären och då har det varit kolugnt).

Shoppingutbudet är bra på Galaxy med mode på fashionstreet, separat stor parfymshop, taxfree och presentbutik så den som vill hitta julklappar ombord borde inte ha det så svårt. Efter en shoppingrunda var det dags för showen vi sett fram emot; konserten med Måns Zelmerlöv!

Shower och underhållning ombord

Platsen var Galaxys showlounge; Starlight Palace som jag tycker är en ypperlig lokal för ändamålet. Här går det att stå framför scenen eller sitta bekvämt i fåtöljer i två olika plan. Man ser bra från de flesta platser och känner sig ändå nära scenen.

Konsert med Måns Zelmerlöv i Starlight Palace, en suverän showlokal. Foto: Heidi Rovén.
Måns Zelmerlöv, på Galaxy. Foto: Heidi Rovén.

Dag två ombord var det uppträdande igen och den show som egentliga kallas Galajul vad jag förstod. Inledde gjorde suveräna gruppen Soulmakers som man bara blir så glad av att se och höra på (de gjorde dagen innan också ett snabbframträdande mitt bland borden i bufférestaurangen! Väldigt uppskattat)!

Soulmakers fick igång publiken. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Sedan blev det en blandning av julpotpurri, schlagers och lite annat – bra sång, ”artisteri” och underhållning men de estniska dansarna var lite fåniga tyckte jag…lekte utmanande och skulle flirta med gubbarna längst fram i publiken…

Mycket hårsläng, öppna munnar, och långa ögonkast var det… men killarna sjöng bra. Foto: K. Scheiderbauer.

En Galaxykryssning med del i E-hytt och julbord (middag) kostar från 351 kronor inklusive dryck på julbordet (öl, vin, läsk, juice, vatten, kaffe/te). Pågår fram till 16/12. För fler alternativ; längre eller kortare kryssningar (det finns även dagskryssning med jullunch från 298 kronor), se hemsidan.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier