Galaxy, Foto: Marko Stampehl.
Galaxy, Foto: Marko Stampehl.

Det har inte blivit lika lätt att resa inkognito på Östersjön längre. På Birka vet jag att många känner igen mig, senast jag var där kom en av Restaurangcheferna, bärande på ett par stolar, och slängde ur sig över axeln ”Hej Heidi, allt bra med dig?”. 🙂

Samma sak på Galaxy (Silja line) – som jag ändå inte kryssar med särskilt ofta – där kände de igen mig i bufférestaurangen från förra gången jag var där (vilket var två år sedan) och testade julbordet till en artikel. Otroligt!

Nu tror jag dock inte det påverkar resultatet alls för de rätter de ställer fram på sina julbord – de är ju vad de är om man säger så. De kan inte speciallaga 80 rätter, inte ens för mig. 😉

_mg_5431_1_edited-low

Tillbaka till Galaxy och vår senaste julbordskryssning. När det gäller Tallink Silja är det Matti Jämsén, chef över all restaurangverksamhet för rederiet, som sätter koncept, rätter och recept. Sillar och strömming köps in färdigt, liksom mycket annat.

Jansson lagas ombord

När det gäller skinkan har de både grå- och rödsaltad där det är den senare som är traditionell i Sverige. Janssons frestelse gör de själva liksom många av de varma fisk- och kötträtterna med tillhörande såser. Köttbullar levereras färdigt liksom korvar, som sedan steks ombord.

Det var med vässade smaklökar vi satte oss till bords och högg in på det dignande julbordet i helgen. Först tog jag förstås för mig av de olika sillsorterna. Men med andra fasta och fina – och smaktydliga – sorter i minnet från Birka och Viking Line blev jag tyvärr besviken. Visst lät både svartvinbär och vitlök-chili som spännande smaker men skillnaden var så subtil att den knappt märktes…

_mg_5423_1_edited-low
Siljas sill imponerade tyvärr inte. Foto: Heidi Rovén.

Rökta siklöjor, en finsk specialitet

Tycker man om rom fanns här flera sorter och även små söta blinis att lägga upp det på med en klick gräddfil. Lax i olika varianter och räkor fanns också (jättegott med tryffelaioli till) och marinerade musslor, smakliga och bra. Rökta siklöjor är en finsk specialitet och en nyhet på årets julbord.

_mg_5487_1
Kökschef Eddy på Galaxy.

Mitt i allt provsmakande fick jag träffa kökschefen på Galaxy, Eddy Brihed, som tog en runda bland byttor och kärl.

Han förklarade för mig varför jag hittade rätter som jag inte alls kände igen som ”juliga” på buffén: för att Tallink Silja försöker tillgodose alla sina målgruppers traditioner och önskemål.

Det betyder att det både finns svenska, finska och estniska specialiteter. Så om man inte förstår vad linsröror, surkål, sojamarinerad tofu och liknande har att göra på julbordet så kan det kanske vara därför. 🙂

Halvfinska som jag är blev i alla fall jag glad av att hitta de traditionella finska lådorna med morot och kålrot (den med potatis fanns också men den har jag ingen erfarenhet av).

Silja vinner i år köttbullekampen

Skinkan med fartygets egen senap får tumme upp liksom köttbullarna som jag faktiskt tycker är de godaste på Östersjöns julbord i år! De var lite större än vanligt vilket gör att de inte blir lika torra och så hade de fin smak. Jag gillar varken när de är feta, klumpiga, för starka eller smakar för mycket lök.

_mg_5438_1_edited-low
Finska lådor är verkligen jul för mig! Foto: Heidi Rovén.

Prinskorvarna kan man hoppa över, de var torra och smakade direkt dåligt. Mer glädjande är det då att det som köket ombord lagar själva också är det bästa. Här ska man till exempel inte missa den superfina ångkokta torsken som ”spelar lutfisk” på julbordet detta år i sällskap av sås, bacon och ärtor. Hur bra som helst! Likaså kalkonen och rostbiffen smakade mycket bra och serverades med goda, passande såser till.

Dignande dessertbord

Utöver fisk, kallskuret och det varma hittar man hos Tallink Silja – som hos övriga rederier – ostar, bröd, frukt och sådant innan det är dags att leta fram det där lilla extra utrymmet i magen för desserterna! 🙂 Och här finns det ett generöst utbud vill jag lova…

_mg_5420_1
Det var ingen brist på efterrätter på Galaxys julbord… Foto: Heidi Rovén.

Efterrättsbordet hos Tallink Silja bjuder på tårtbitar av olika slag, finsk ”kottekaka” (typ princesstårta i fyllningen), smoothies, julstubbe med chokladkräm och lite romrussin-smak, fruktsoppa, struvor och finska julstjärnor (detta är Tallink Silja ensamma om att ha på sitt julbord och båda var riktigt bra!) samt en massa små godbitar som brownie, glasyrtäckta kakor med mera.

Hiss och diss om Galaxys julbord

_mg_5447_1_edited-low

Bland julgodiset finns till exempel Marianne, färgglada marshmallowsfigurer (som man även kan köpa i taxfreen), ischoklad och knäck, M&M och marmeladbitar. Mums!

Sammantaget: Nivån är lite ojämn här och där vilket känns onödigt på klassiker som sill och prinskorv. Tack och lov är varmrätter som de gör själva av god kvalitet. Man kan också känna sig lite förbryllad då inte alla rätter upplevs som juliga för en svensk, men planera och passera dem du inte vill ha och ta för dig av det som känns rätt för dig är rådet!

Julbordet kostar från 355 kronor inklusive julshow (vissa datum). Julshowen är Silja Lines årliga koncept GalaJul (18/11-18/12) på fartyget Galaxy med artister som exempelvis Carola, Måns Zelmerlöv, Ace Wilder och Hasse Andersson.

Kanske kom du till den här sidan via vår film om Silja Galaxys julbord. Om inte, klicka gärna på den här nedan:

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier