Lokalproducerat och gott på Eckerölinjens julbord

Fartyget heter Eckerö för det är ju dit den går; till Eckerö på Åland! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I söndags testade vi vårt femte flytande julbord den senaste veckan! Denna gång var vi full styrka med två vuxna och två barn när vi klev in i Eckerölinjens terminal i Grisslehamn för att gå ombord på MS Eckerö för ett julbordstest.

Glögg och peppisar vid ankomst – mums! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Redan i terminalen märktes julstämningen och vi – liksom alla Eckerölinjens gäster – blev bjudna på glögg och pepparkakor av självaste intendenten ombord; Cattis Israelson; mycket trevligt! Glöggen var en äppelglögg från Norrtelje Brenneri (jo det stavas så) vilket visade sig skulle bli en röd tråd genom vår smakupplevelse ombord; detta med att de är riktigt duktiga på att köpa in från lokala producenter och handlare.

Fint dukade bord sätter stämningen på plats. Foto: Heidi Rovén.

Direkt när vi kom ombord hade vi bord bokat i bufférestaurangen Bornholm. Där fick jag börja med att träffa köksmästare Joakim Nordberg som berättade lite om julbordet vi hade uppdukat framför oss.

Heidi intervjuar Joakim Nordberg, kökschef på M/S Eckerö. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

– Vi anlitar många lokala producenter, berättade Joakim Nordberg. Julskinkan till exempel är en upplandsgris som Grisslehamnshandlaren köper in och saltar. Sedan kokas och griljeras den ombord. Mycket lagas helt från scratch och kalvsyltan exempelvis är gjort på hederligt gammalt vis. Roslagsfisk i Grisslehamn är ett annat företag vi anlitar. Härifrån köper vi in den varmrökta och gravade laxen. Rullsyltan, köttbullarna och julkorven får vi från ett åländskt slakteri.

Mat i långa rader på Eckerölinjens julbordsbuffé. Foto: Heidi Rovén.

Med vetskapen att de lagar ungefär 80 procent av all mat själva ombord var det med vässade smaklökar vi satte oss till bord för att låta oss väl smaka. Efter att ha varit ombord på utvalda fartyg hos alla tre ”jättar” (i jämförelse i alla fall) Viking Line, Silja Line och systerrederiet Birka Cruises, visste vi inte riktigt vad vi hade att vänta. Färre resurser månne? Eller möjligheten att bättre kontrollera sina julrätter med ett mindre kök och mängder?

En frukt och pepparkaka kanske, innan det är dags för dessert? Foto: Heidi Rovén.

Det blev en mycket trevlig upplevelse visade det sig! Efter ett par sillbesvikelser på andra håll log jag stort över deras fina julsill med massor av fina kryddiga smaker i perfekt harmoni! Laxen var av toppkvalitet och såväl Janssons frestelse som julskinkan har vi bara gott att säga om.

Deras ingefärskryddade fläsk var också mycket bra och även om oxfilé kanske inte är så juligt var det förstås ett lyxigt inslag och väldigt gott med den gräddiga såsen till…Julig däremot var de pepparkaksgratinerade rotsakerna med getost; plus både för finurligheten med pepparkakan som krydda och att få in mer grönt på julbordet.

Jag föll för de pepparkaksgratinerade rotsakerna! Foto: Heidi Rovén.

Lutfisk fanns också plus mina favoriter; de finska jullådorna. Här var de också mycket bättre än på andra håll, lite mer substans och inte bara purée, jag ger dem högt betyg!

Ost hade jag inte plats för även om det fanns, bland desserterna hittade vi både ostkaka med sylt och grädde mm som tillbehör liksom pepparkakstiramisu (samma som hos Birka gissar jag) och ett par farligt goda kolafyllda chokladskal. Kolan var lite salt sådär, hur gott som helst!

Den som gillar choklad och kola har detta att se fram emot…! Foto: Heidi Rovén.

Glass, dajmtårta, kakor, frukt och godis fanns också…ja det var knappast någon som gick därifrån otillfredsställd, vi var i alla fall mycket positiva, inte minst till den höga matkvaliteten och de goda smakerna! Kan ni inte heller få nog av julen och julmaten så titta gärna på vår korta film här nedan från vårt julbordstest (foto/film och redigering: Kristofer Scheiderbauer):

Det är bara att konstatera att köket på Eckerölinjen är att räkna med. Gör gärna en dagstur (4,5 timme) fram och tillbaka bara för att äta gott och shoppa, eller stanna ett par dagar på Åland och passa på att äta gott på resan dit och hem. Inom kort får M/S Eckerö dessutom förstärkning av Marcus Nordin från Birka Cruises och Anders Överström från restaurang Indigo på Mariehamn.

Korta om övrigt ”juligt” ombord

På tisdagar har Eckerölinjen sin underhållning ”Äntligen tisdag” då det bjuds på 45 minuter ren julunderhållning. Det är Vi2 som har denna julshow (vi har tyvärr inte sett den då vi åkte en söndag).

Julklappstips, ja tack! Foto: Heidi Rovén.

I deras taxfree-butik finns också flera bra erbjudanden och julstämningen är på plats. I entrén står en gran med klappar under och framförallt på parfymsidan har de laddat med presentförpackningar och personalen slår även in julklapparna åt dig om du ber dem!

Ombord kan man passa på att lösa många julklappsproblem. Foto: Heidi Rovén.

Detta ”lilla” rederi (i högsäsong transporterar de runt 6000 gäster om dagen) må stå lite i skuggan av sina större gelikar men stämningen är trevlig och maten håller hög kvalitet. Vi kan inte annat säga än att vi gärna kommer tillbaka!

Julbord, båt och buss vid förbokning kostar 300 kronor. En julbrunch-kryssning kan bokas för 250 kronor. Dryck ingår inte på julbordet. Julbordet serveras fram till 23/12.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier