Dag 1 på MSC Grandiosa – och varför du inte ska missa buffén

MSC Grandiosa invigdes och firades stort i Hamburg. Foto: MSC Cruises.

Morgonen 10 oktober. Jag kände kryssningspirret redan i taxi på väg ut till Arlanda. Jippiie, på väg igen! Det hade bara gått en vecka sedan jag kom hem från Norwegian Encore men det är ofta så det är, invigningarna – både på våren och på hösten – klumpar ihop sig.

Min destination var Hamburg varifrån jag skulle åka på en kort invigningskryssning med MSC Grandiosa, det nyaste fartyget från MSC Cruises. MSC Grandiosa är det första av tre fartyg i den nya klassen Meraviglia plus och är det femte nya fartyget från rederiet på bara 2,5 år.

Det går undan med andra ord, och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska hålla reda på alla nya fartyg samt i vilken ordning de kom; MSC Meraviglia (maj 2017), MSC Seaside (november 2017), MSC Seaview (juni 2018), MSC Bellissima (mars 2019) och nu MSC Grandiosa! Alla dessa har jag kryssat med, utom MSC Seaside.

Avgångshamn Hamburg

Resan gick bra. Hamburg är ingen dum avgångshamn. Kort flygning från Stockholm, nära till hamnen från Hamburg flygplats. Sist jag kryssade med utgångspunkt härifrån var när jag fjordkryssade med Cunard. Transfern flygplats – hamn tar cirka 30-40 minuter beroende på trafik.

Kryssningsterminalen i Hamburg. Foto: Heidi Rovén.

Kryssningsterminalen är luftig, fräsch och modern. Allt gick hur smidigt som helst, mycket kanske tack vare att jag förberett mig väl, skött min incheckning online och så vidare. MSC har också en app, MSC for Me som man kan ladda ner på förhand och fylla i sina personuppgifter. Ett tips är att använda appen ombord eftersom den också har en bra chattfunktion om man vill hålla reda på sina medresenärer, man kan boka shower i den med mera.

Appen MSC for me är bra att ha laddat ner före man går ombord. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Efter att jag lämnat mitt bagage i hytten och fotat den som jag alltid gör innan jag stökar till allt, begav jag mig på matjakt. Denna procedur är samma precis varje gång jag går ombord, ofta har man inte ätit särskilt stadig lunch på ditresan och det är ofta ett par timmar kvar till middag.

Min fina balkonghytt på MSC Grandiosa. Foto: Heidi Rovén.

Marketplace buffet – en italiensk odyssé i läckerheter

Mitt enda val var buffén Marketplace vilket inte gjorde mig något alls, jag gillar nämligen bufféerna till havs, och den hos MSC Cruises är inget undantag.

Bufférestaurangen ligger i aktern på på däck 15. Foto: Heidi Rovén.

Vad ska man då satsa på när man äter på Marketplace buffet? Personligen tycker jag man ska hålla sig till det som de är bra på – det vill säga italienskt! Deras pizzor är himmelska (min favorit är den svarta pizzan på deg med kol i), pasta (jag testade alla sorter för att verkligen avgöra och de klarade testet galant; garganelle med skaldjur, conchigliette med kryddig tomatsås och en tortiglione med ostsås – alla smakade bra) och alla färska delikatesser.

Rikligt med ost, perfekt deg, god smak…det blev flera bitar pizza faktiskt denna gång. Foto: Heidi Rovén.

Ett tips från vår kryssning med MSC Meraviglia, är att plocka ihop ett fat med de fina charkuterier och ostar som finns på buffén. Beställ sedan ett glas vin till – tada! Hur lyxigt som helst!

”Tapasfat” från vår kryssning med MSC Meraviglia. Foto: Heidi Rovén.

Förutom parmesanostar stora som vagnshjul, dessertostar av olika slag (bland annat svart cheddar som jag aldrig provat förut), så har de senaste MSC-fartygen egen mozzarella-produktion också i buffén. De gör dagligen 300 kilo mozzarella så är denna ost en favorit kommer du vara i himmelriket! Jag tror knappt jag ätit godare mozzarella…mmm…små dunderfärska bollar som gör sig suveränt ihop med lite salami och prosciutto, kanske ett par tomatbitar och annat grönt.

Det går verkligen att frossa i parmesan om man vill! Foto: Heidi Rovén.
Mozzarellan görs på plats i buffén och inför publik. Spännande! Och gott. 🙂 Foto: Heidi Rovén.

Mätt och belåten kunde jag sedan fortsätta min dag och mina upptäcktsfärder på fartyget. I nästa inlägg ska jag berätta mer om detta och ge tips på vad man inte får missa! Ciao!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier