

Att byta säsong från sommar till höst kan kännas både lite vemodigt – och uppfräschande. En del älskar den mer kravlösa hösten medan andra, som jag, får lätt panik av att mörkret är på intågande.
När jag väl vant mig brukar det gå bra, och hösten är ju också väldigt vacker, men jag kan behöva något som gör övergången lite mjukare och mindre brutal, haha…!
Ett sätt att pigga upp sig är definitivt att anamma allt som känns mysigt. Och vad kan vara mysigare än att ha en middagsdejt till havs med sin älskade? Att sitta varmt och mysigt, med god mat och dryck framför sig och minimalt med distraktioner, och bara försjunka i samtal och komma ikapp…
Art Deco och kunglig glans
Sagt och gjort, när höstens första ruskväder la sig över Stockholm struntade jag och min man blankt i det oinspirerande vädret, tog varsitt paraply och begav oss ut med ett av Strömmas tjusigaste fartyg; S/S Stockholm.


Fler verkade ha tänkt som oss för regnet som föll verkade bara framkalla fniss och skratt hos alla som klev över landgången. När vi hängt av oss och sett oss om lite anmälde vi vår ankomst och blev visade till vårt bord en trappa upp.

S/S Stockholm byggdes 1931, men kom i Strömmas ägo först 1998. Rederiet räddade då fartyget från skrotning och renoverade upp henne till sin forna glans med tidsenlig Art Deco-inredning. När hon stod färdig våren 2000 hölls en pampig ceremoni vid Stadsgårdskajen i Stockholm, då fartyget döptes av Kung Carl XVI Gustaf. 13 år senare åkte Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill med sina hedersgäster just med detta fartg till Drottningholms slott för middag efter sitt bröllop.
Eleganta S/S Stockholm
Om ni läst – och tittat på bilderna från mina andra Strömma-kryssningar i sommar – så är restaurangdelen på S/S Stockholm mycket större. Det känns också mer elegant med en bar och en hel lounge på mellandäck, som gissningvis används mestadels av privata sällskap. I fören finns soldäck (för sommartid) och på övre däck i aktern kan man också gå ut.


Lite bubbel att skåla i blev en fin start medan vi kikade på menyn och lät oss frestas…det ena lät godare än det andra och det var inte helt lätt att välja. Till slut hade vi bestämt oss: jag tog en skaldjurssallad till förrätt medan min man valde carpaccio.

Till varmrätt blev det röding för mig respektive ångbåtsbiff till min man. Rödingen kom med fänkål, skogssvamp, forellrom, potatispuré och sandefjordssås (för 330 kronor). Ångbåtsbiffen bestod av ryggbiff, brytbönor, saltgurka, pärllök, pepparrotskräm, rödvinsås och potatis (för 335 kronor).

Även till dessert valde vi olika (alltid roligt att jämföra); jag tog den veganska som bestod av hallon- och limemoussetårta, kokos och mangosorbet (155 kronor) och min man valde créme caramel med äppelsorbet, äppelkompott, calvados och sockerkaka (165 kronor).

Trots att de hade mycket folk denna kväll jobbade köket på bra. Inga långa väntetider, inte heller stressigt, allt flöt på som det skulle. Min skaldjurssallad var generös och jättefräsch! Dressingen ligger i botten så se till att röra runt från början om du vill ha det krämigt, annars är det bara att låta den vara kvar.

Min man fick en ny variant av klassikern carpaccio med saltgurka och surkål – smakerna passade bra till den öl han hade valt till (för övrigt Strömmas egen, ett tips om du är ölintresserad). Vi lät oss väl smaka!
Stämningsfullt och gott
Medan ljuset sakta la sig utanför fönstret och vi så småningom passerade Vaxholm och kastellet där, kom nästa rätt in – våra fina varmrätter. Oj vad smarriga de var, det gick inte att inte äta upp allt, så gott var det. Min röding var mycket väl tillagad med en god puré i botten, rikligt med svamp och ännu rikligare med sås över hela härligheten! Jag är väldigt förtjust i röding men det är inget jag lagar själv så jag njöt lite extra faktiskt.

Jag kunde inte låta bli att tigga en tugga av min mans läckra biff också, bara för att få veta vad den smakade. Och här kan man förvänta sig en riktigt mustig och smaktät rätt, perfekt för en höstkryssning! Jag hade blivit lika nöjd om jag hade tagit den, så fisk eller kött (eller fågel eller veganskt för det finns också på menyn) är mer en smaksak.

Efter all denna goda mat smet vi faktiskt ut på på däck en kort stund för att ta lite foton. På så sätt fick vi också en liten paus att smälta maten. Och även om kvällen var lite gråmulen var det faktiskt stämningsfullt med det mjölkdisiga ljuset. Det finns en skönhet i allt, det ligger som bekant i betraktarens öga…


När vi kom tillbaka till bordet dröjde det inte länge innan våra desserter anlände. Vi beställde även kaffe till, för det vill man ju ha…jag älskar när det beska möter det söta i en efterrätt!

Jag kan bara lovorda min moussetårta, även om det var mer av allt annat nästan än just tårta. Det passade mig fint, och smakerna var som en explosion i munnen av fräsch svensk bärighet (som ett smakminne från sommaren) och tropiska toner från kokosflarnen och mangosorbeten.

Vi hade valt helt rätt båda två för jag till och med tyckte att min mans dessert såg mer manlig ut. Och nog var det höstiga smaker också! Här möts verkligen ett spektra av olika texturer liksom smaker, nästan som att man får flera desserter i en och samma.
Förutom god mat och annorlunda miljö och stämning, finns det fler skäl till att välja just en kryssning till din nästa middagsdejt? Flera skulle jag säga.
Till exempel ligger det något poetiskt i att utsikten konstant förändras när restaurangen rör sig. Det fungerar lugnande och ger utrymme både för bekväm tystnad och för nya samtalsämnen att vakna…

Och skulle det vara så att du trillat in på det här inlägget för att du söker inspiration till dina dagar i Stockholm, oavsett om det är före en längre kryssning som avgår just från våra fina huvudstad, eller om du är på ”vanligt turistbesök” utan koppling till Stockholm som kryssningshamn, passar detta lika bra.


En sådan här middagskryssning med Strömma kan bokas både med en trerätters meny från 825 kronor per person eller bara med bordsreservation från 235 kronor, då man väljer maten på plats.
Såhär års avgår turen på torsdagar och fredagar kl. 18, till och med 16 november. Sedan är det uppehåll på just denna tur till våren. Läs mer och boka här.