Sommarkryssning med Viking Cinderella dag 3 – heldag i Visby

Kryssningsdag 3 då en heldag i Visby väntade! Morgonen började med ännu en härlig sjöfrukost. Vi satt lugnt och avskilt och jag fick mig dessutom en glimt av TUI’s fartyg Mein Schiff 6 som tydligen var på kryssning runt i Östersjön samtidigt som oss.

Av samma anledning som tidigare, att vi ville att barnen skulle ha kul och få leka av sig ordentligt, hade vi bokat in oss på ett sommarland igen, nämligen Kneippbyns. För att maxa tiden i land såg vi till att köra av i tid.

För den som är nyfiken; det går alltså utmärkt att boka bilplats ombord även på sommarkryssningarna. Vi tyckte det var väldigt smidigt eftersom man då lätt tar sig runt på destinationen för att se och göra det man vill. Ingen väntan på utflyktsbussar eller trängsel med andra utan det är bara att hålla sin egen agenda.

Vi hade dessutom sagt till om att vi ville köra av på varje stopp och då placerar de en lite annorlunda med bilen ombord. Ytterligare en fördel som jag redan nämnt är ju om man vill handla lite mer på taxfree; enklare att bara stuva in det i bilen mot att släpa och gör man dessutom en Pre-Order (online-beställning i förväg) så väntar allt vid bagageluckan på bildäck när man ska köra av sista dagen. Superservice tyckte vi!

Heldag i Visby

I alla fall. När vi var utcheckade – man visar sina hyttnycklar så att personalen kan scanna av dem och vet att man är iland – brummade vi bort den korta biten till Kneippbyn. Där slingrade sig kön redan lång men med gott om personal som checkade in alla gick det ändå förvånansvärt snabbt att komma in.  

Vi hade ännu en toppendag där det utlovade regnet lyste med sin frånvaro och vi istället hade sol, sol och sol och sköna temperaturer. Sommarlandet ligger mitt emot Kneippbyns vattenland och entrén gällde för båda så vi hann med lite av allt. Våra killar som nu är 5 och 11 år hade att göra men för vår äldsta passade det ännu bättre för två år sedan, då han var 9 år. Allt om denna dag kan du så småningom läsa på min andra sajt Familjeparker.

Sailaway m bryskt pris

Denna gång hade vi inga problem att vara i tid till fartyget igen. Allt flöt smidigt och det var bara att köra ombord efter vår heldag i Visby.

Där är hon ju – och vi hinner! 😉

Eftersom vädret var strålande var nästa anhalt upp på däck. Jag beställde en alkoholfri Briska med jordgubbs- och rabarbersmak, det var först hemma när jag (utan solblindhet) tittade på kvittot och höll på att sätta i halsen. 50 kronor! För en läsk. Nåja. God var den och jag hade beställt den oavsett, men kanske hade en öl varit mer prisvärd…

Middag i Seaview igen

Sista kvällen ombord hade ju varit maffig att avsluta med skaldjursbuffén som serverades ombord. Jag hade sett fram emot att få prova den, men vår middag var bokad i Seaview igen. Nu gick det ju långt ifrån någon nöd på oss där, och vi fick ännu en härlig trerättersmeny.

Vi började med ett glas champagne! Fartygets egen; Essentiel från huset Piper Heidsieck. Den är framtagen i samarbete med champagneexperten Essi Avellan som Viking Line har som sin musa när det gäller just champagne.

Champagne är alltid rätt!

Champagnen är fyllig och mjuk, men samtidigt fräsch och passade fint till förrätten med hummer, räkor och löjrom samt smaker av pepparrot, gräslöksemulsion och dill. (Taxfree-tips: medlemmar kan köpa den här champagnen för specialpris i taxfreen nu.)

Vad välja av två goda ting?

Till varmrätt kunde man välja mellan svensk oxfilé och grillad fjordlax. Den senare kom med pankofriterad havskräfta med bakad jordärtskocka, citronhollandaise och primörer. Oxfilén hade sällskap av svartpepparsky, rökt sparris, tryffelsmaksatt blomkålspuré och svensk rostad färskpotatis.

Laxen lät ju vansinnigt läcker men jag råkade vara lika vansinnigt sugen på ett riktigt gott glas rödvin så det fick bli oxfilé. Precis som sig bör fick vi frågan hur vi ville ha vårt kött tillagat och allt stämde och smakade också mycket bra när vi fick in vår mat. Problemet var snarare att jag inte hittade något rödvin som föll mig i smaken.

Jag började förklara vilken sorts vin jag var ute efter och vad jag tycker om; gärna toner av choklad och kaffe, robust och gärna med lite kraft och kropp eftersom det skulle matcha oxfilén. Inget för fruktigt och syltigt – zinfandelviner och andra av samma karaktär har jag tillfälligt tröttnat på. Vinmenyn vid bordet innehöll nio olika rödviner. Vilket kunde stämma?

Vår servitris log lite klädsamt blygt men också osäkert. Hm, jag förstod direkt, vin var inte hennes avdelning. Jag frågade räddande (för både mig och henne!); kanske det skulle gå att få prova några droppar först? Det gick bra och jag, nöjd med servicen, fick snart in två små glas med vin att prova.

Hm igen. Inget av dem föll mig i smaken, alls. Och så fortsatte det. Unken bouquet, överlagrat? För tunt men ändå med sträva taniner, för fruktigt… ingen av dem kändes som det jag fantiserat om och var sugen på. Jag vet inte vem av oss som var mest generad över situationen. Till slut tog jag bara ett! Maten var ju på väg. Men helt nöjd var jag inte. Dock var det sannerligen inte servitrisens fel som gjort sitt bästa för att hjälpa mig.  

Trots urvalet fick jag det inte att stämma.

Lång väntan tog udden av njutningen

Desserten nära på slängde vi i oss, vid det laget hade vi väntat och väntat och fick fortsätta vänta på notan. Barnen hade för länge sedan lämnat bordet och de är ju inte gamla, vi ville gå och se var de var. Någon fråga om kaffe eller avec fick vi aldrig, medan vi såg hur hon serverade andra just detta. Vi hade självklart kunnat säga till, men det var inte läge längre.

Nu lät detta ju som att vi gick därifrån missnöjda! Inte alls. Det var en fin och mycket vällagad måltid, men ibland kan ju de små detaljerna vara avgörande för att det ska bli en ”fullpoängare”.  Och någonstans drömmer jag fortfarande om den där skaldjursbuffén…

Vi ”vann” att vi fick sitta och bli serverade i fina Seaview, samt slapp trängas med andra vilket ju hade sitt värde – men är det något vi älskar så är det skaldjur så där finns ett tomrum att fylla helt klart! Tur att hösten med sina skaldjursveckor är på intågande! 😉

Missade du början på denna bloggserie? Läs om vår dramatiska start, kryssningsdag 1, kryssningsdag 2 och vår Comfort-hytt.

Sugen på mer? Följ gärna Seafun på Instagram, Facebook och Youtube!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier