Sommarkryssning med Viking Cinderella dag 2 – Ystad & trerättersmeny

Dag 2 på vår sommarkryssning med Viking Cinderella innehöll både en dag iland i Ystad och en härlig trerättersmeny på restaurang Seaview. Men först var det dags för frukost! Denna måltid ingår inte i kryssningen men självklart behövde vi en energifylld start på dagen när vi hade en dag iland framför oss. Sjöfrukost var alltså bokad.

Cinderella i Ystads hamn.

Det var kö när vi kom till restaurangen. Vi var de enda med mask. Kön gick tack och lov ganska fort och väl inne i restaurangen möttes vi av en dignande buffé. Det var nästan svårt att välja bland allt gott! Här fanns smoothie i glas, kallskuret och varmt, ägg i olika former, veganskt liksom fisk och kött samt bröd av bra kvalitet. Den som ville kunde avsluta med munkar, toscarutor eller pannkakor med sylt. Det fanns till och med glass.

Några reflektioner i pandemitider

Ett par saker reflekterade jag dock över så här i pandemitider. Flera rätter serverades till exempel i förportionerade glas eller skålar, till exempel youghurt och fil. Förmodligen för att minska smittorisken; med färdigupplagd mat behöver inte alla ta i samma slev och lägga upp på sin tallrik. En bra åtgärd såklart.

Att alla småskedar låg i en korg huller om buller var dock mindre bra. Det var omöjligt att ta en sked utan att vidröra andra (med risk att det blir på den skålade del nästa ska ha i munnen). Bättre hade varit att ställa alla skedar i koppar med skaftet uppåt eller lägga dem åt samma håll som de gjort med knivarna och gafflarna.  

Ytterligare en sak jag reagerade på var hur brödet serverades. I en stor hög, utan tång att ta med. Resultat? Alla tar med händerna. Visst stod det en skylt och en flaska handsprit bredvid med uppmaningen att man skulle sprita händerna innan man tog för sig, men det gjorde inte alla.

Jag pratade med personalen, två gånger om bristen på tång. Den första svarade att ”folk använder inte tången i alla fall”. Nästa sa att de skulle lägga dit en och att det var helt nyligen som personalen slutat med att stå och servera brödet.

Om vi ska kunna kryssa fast pandemin inte är över, så ligger ett stort ansvar även på var och en som kryssar, inte bara rederiet. Så snälla, ser ni en tång vid brödet, använd den (liksom sprita händerna och håll avstånd…).

Med dessa synpunkter avklarade smakade i alla fall allt mycket bra och vi gick mer än mätta därifrån!

Ankomst Ystad

Jag var tvungen att gå ut på däck och se när vi anlände till Ystad.

Jag har redan skrivit ett inlägg med tips på vad man kan göra under en dag i Ystad. Personligen var jag sugen på att både se Ale Stenar och besöka klostret som ska höra till Sveriges äldsta klosterbyggnader. Men nu hade vi med barnen och för att de skulle få busa av sig tyckte vi det var bäst att anpassa stoppet efter dem. Alltså åkte vi till Tosselilla sommarland!

Fantastiskt bra att kunna ha med bilen ombord!

Jag ska inte tråka ut er utan barn med alla detaljer kring detta utan hänvisar till min andra sajt Familjeparker för den som vill läsa mer om besöket. Jag kan i alla fall säga att vi hade en väldigt bra dag och varmt kan rekommendera Tosselilla till andra barnfamiljer.

Det blev intensivt, vi kom ju iland strax efter 11 och behövde vara ombord senast 17.30 så minus lite marginaler och körtid blev det drygt 4 timmar på sommarlandet. Det fanns nog att göra för dubbla den tiden!

En bilhandlare hann vi besöka också på vägen tillbaka till fartyget. Mannen hade sedan länge spanat in sig på att just där, i Ystad, fanns en fin Bentley! Men eftersom jag inte var så säker på att vi hade fått komma tillbaka till fartyget med två bilar när vi kört av med en, så blev det inget köp. 😉    

Solnedgångsshow i vackra Seaview

Väl ombord var det ont om tid, igen. Det var bara att bättra på make up:en, dra en kam genom håret och byta shorts och t-shirt till klänning respektive skjorta. Plus duscha av barnen från ”lekdammet”, puh! 😉

På kvällsprogrammet stod trerättersmeny i restaurang Seaview. Den här miljön är så speciell för mig, säkert för er andra trogna Cinderella-kryssare också. Här har jag njutit av skaldjursplatåer, sett ut över havet och mått bra. Jag tyckte det var väldigt klokt när de bara bytte namn och gav ny logotype på restaurangen (inte helt olik Seafuns ;-)) istället för att ”renovera sönder” den ursprungliga inredningen och miljön.

Här syns pelarna som sveper ut i toppen likt champagneskålar, de art nouveau-aktiga dekorationerna över fönstren och så just dem ja; fönstren – ljuset – utsikten. Seaview är verkligen ett passande namn! Vi fick en underbar show av naturen själv med klar himmel och pampig solnedgång.

Trerättersmeny med retro-touch

Maten då? Jodå tack, den smakade mycket bra! Vår trerättersmeny bjöd på kallrökt hälleflundra och salmalax till förrätt. Vackert upplagd med tillbehör som sikrom, soja-tapioka och citrusgelé.

Förrätt på andra dagens trerättersmeny.
Heidi äter trerättermeny på Cinderella.

Till varmrätt fick man välja mellan lammytterfilé och chèvresmaksatt potatispuré eller röding till varmrätt. Kristofer tog kött, jag den lättrökta rödingen som serverades med picklade senaspfrön och laxrom, persiljerotspuré, himmervinägrett och nässelskum. Jättefin rätt med många härliga smaker! Ett glas Gruner Veltliner till det blev pricken över i:et.

På vår trerättersmeny stod bland annat lammytterfilé.
Vår trerättersmeny innehöll också röding om man föredrog det.

Till dessert serverades chokladpudding med päronsorbet, mockagelé samt päron-vaniljskum. Lite retro med choklad-päron-kombo!

Smaker som choklad och päron bjöds det på till dessert på vår trerättersmeny.

Barnen kunde välja mat från en egen Ville Viking-meny och det blev varsina hamburgare, stora och läckra med riktigt bra pommes till. Som förrätt kunde de välja grönsakstallrik som även innehöll vattenmelon vilket Theo älskar. Glass och fruktsallad med mangosorbet efteråt var förstås också populärt! 😉

Trerättersmeny på Cinderella.
Vilken trerättersmeny är komplett utan dessert?
till dessert på vår trerättersmeny fanns glass till barnen.

Det blev en riktigt mysig kväll med många plus, från miljö och trerättersmeny till solnedgång och nöjda barn!

Glöm inte att följa Seafun på Facebook, Instagram och Youtube. Och håll utkik så du inte missar nästa inlägg om vår sommarkryssning med Viking Cinderella! Jag har tidigare skrivit om den dramatiska starten, Comfort-hytten och dag 1 på vår sommarkryssning.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier