Att kryssa från Dubai med MSC Cruises

I december 2016 startade MSC Cruises med nya kryssningsrutter från Dubai. Fram till slutet av mars har de placerat ett av sina största fartyg i Förenade Arabemiraten, MSC Fantasia, där de också lanserat en ny destination; ön Sir Bani Yas. Vi var med på den tredje avgången i december (17/12) för att uppleva och skriva om detta. Det blev en riktigt spännande resa!

Nya rutter, ny destination

Fartyget för det första, som sagt ett av rederiets största. MSC Fantasia lanserades 2008 och känns fortfarande nytt och mycket fräscht. Ombord finns gott om pooler, roliga familjeaktiviteter och även lyxavdelningen Yacht Club som inte alla fartyg i flottan har. Denna gång hade vi en trivsam balkonghytt men har testat Yacht club-konceptet förut, just på detta fartyg till och med, för sju år sedan.

Sir Bani Yas, foto: Heidi Rovén.

MSC Cruises startar sina Mellanöstern-kryssningar i Dubai och erbjuder tre olika rutter. Alla har en dag till havs och gör stopp i Abu Dhabi, Muscat och på ön Sir Bani Yas men beroende på avgångsdatum ingår också antingen Khor al Fakkan (UAE), Khasab (Oman) eller Doha (Qatar) och Bahrain (Bahrain). Skulle jag göra om kryssningen skulle jag absolut välja rutten med de två sistnämnda; tänk att få besöka både Doha och Bahrain – på samma resa!

Varje kryssning avslutas med två dagar i Dubai vilket är toppen eftersom man då har tid och möjlighet att bo kvar på fartyget istället för att behöva byta till ett hotell iland, när man vill se och uppleva staden.

Dubai

När vi landade checkade vi först in på superläckra Fairmont The Palm som jag ska berätta mer om i kommande inlägg. Femstjärnigt med strandläge ute på The Palm Jumeirah. Toppen och klassigt, elegant rum och fantastisk mat! Här bodde vi två nätter och varvade ner innan vi checkade in på fartyget och började vår kryssning.

Fairmont The Palm med Dubai skyline i bakgrunden. Foto: Heidi Rovén.

Abu Dhabi

Under vårt besök i Abu Dhabi passade vi på att julshoppa i Abu Dhabi Mall, ett stort shoppingcenter med flera våningar av butiker, restauranger och caféer. Mitt i hade de byggt upp ett litet tomteland för barnen där det snöade och barnen fick träffa Tomten för att säga vad de önskade sig i julklapp och få en klubba! 🙂 Vi tog taxi dit vilket både var enkelt och billigt. Men tänk på att du kanske inte kan betala med kort. Fråga först.

Khor Al Fhakkan

Vår balkongutsikt var inte den bästa (se till vänster i bilden nedan) men mot andra sidan av fartyget var det trevligare. Där låg en  liten fiskehamn och tog man en promenad längs vattnet nådde man till slut den lilla bykärnan.

Tar man det lugnt på sin kryssning blir det lite som det blir ibland, och med två små barn kan inte allt heller skräddarsys optimalt. Det jag tänker på är att man ska försöka passa butikernas öppettider. Solen och hettan fick vi, dock var det mesta stängt när vi väl kom fram efter promenaden från hamnen.

På vägen passerade vi en lång sandstrand med lekplats och gott om snäckor som sonen entusiastiskt plockade. 🙂

Muscat

Alltid lika trevligt. Här har jag varit minst tre-fyra gånger. Egentligen är det Muttrah man kommer till med sitt kryssningsfartyg och förutom en fin promenad längs havet ligger här en myllrande och spännande soukh (marknad) som experterna säger ska vara en av arabvärldens bästa. Här kan man lätt fördriva tid (och pengar) men se till att pruta (på ett snyggt och artigt sätt). Att förhandla är halva nöjet!

Sir Bani Yas

Eftersom denna ö var både nyhet och huvudanledningen till att vi åkte på just denna kryssning förtjänar destinationen ett eget inlägg. Det är en ö utanför Abu Dhabi som är ungefär 17 x 9 km stor vilket gör den till den största naturliga ön i Förenade Arabemiraten.

Ön är delvis naturreservat med djurarter från Arabiska halvön och Afrika. Till exempel kan man åka på safari och få se giraffer, flamingo och geparder här. Andra aktiviteter man kan ägna dagen åt är att dyka efter pärlor, sandsegling, fiske, dykning, att rida, vandra, paddla kaja och mycket mer.

Själva nöjde vi oss med sol och bad vilket är det man kan göra om man bara går iland utan att ha bokat en utflykt. Det finns också spa samt olika vattensporter man kan prova på (mot kostnad).

”Hej där, är inte du den där kända reseskribenten från Sverige?” 🙂 Det såg i alla fall vår kapten, Giuseppe Maresca, ut att tänka när han kom förbi i en golfbil. Foto: K. Scheiderbauer.

Dubai

Tillbaka i Dubai åkte vi till den gamla guldsoukhen!

Det var ju som sagt jul och mannen påstod bestämt att han hade fått sms av tomten med instruktioner, och vem är jag att argumentera mot det ;-).

”Har du inget tjockare…tyngre…?” 😉

Jag vet inte hur många butiker vi betade av innan jag hittade det som ”sjöng” tillräckligt högt och när man, säljare, pris och annat var färdigdiskuterat kunde vi gå därifrån med lättare plånbok men med en fin liten kasse med desto större innehåll i från guldkedjan Kanz!

Han är allt en hyvens prick den där Tomten… 😉

Förutom det jag kort berättat om här finns förstås massor av fina utflykter att åka på också som rederiet arrangerar, men de är inget som ingår utan kostar förstås extra.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier