Viking Line lanserar julbord med Michael Björklund

2d5_6169_1
Michael Björklund, mästerkock som komponerat Viking Lines julbord 2016. Foto: Tuuka Ervasti.

Viking Line börjar servera julbord på sina fartyg från och med den 18 november, på Cinderella från 21 november. Seafun har redan varit ombord och fått provsmaka årets version.

Nytt kocksamarbete för julbordet

Först ut att berätta om årets julbord på Östersjön är i år Viking Line. I år samarbetar de inte med Leif Mannerström utan åländske kocken Michael Björklund som valts till Årets kock både i Sverige och Finland samt synts i ett antal tv-serier och gett ut flera kokböcker. Till vardags driver han sin egen populära restaurang Smakbyn på Åland.

_mg_5298_1
Michael och jag!

SeaFun var faktiskt och hälsade på Michael i Smakbyn i somras så det blev ett varmt återseende med kram när vi nu sågs igen ombord på Gabriella, ett av Viking Lines Helsingfors-fartyg som också fick stå värd när valda delar av pressen fick provsmaka de juliga (och ljuvliga) läckerheter Michael har satt ihop åt rederiet.

Michael Björklund är en härlig person som inte bara är bra på att laga mat och bjuda till bords utan också bjuder på sig själv. Innan vi fick hugga in på julbordet berättade han om sina tankar kring rätterna som var en kombination av typiskt nordiska julsmaker från Sverige och Finland men självklart med åländska inslag.

Hemlagad och genuin känsla

_mg_5284_1
Korvar, sylta och paté fanns förstås också.

Sammanfattningsvis gav provsmakningen en upplevelse av hemlagat och genuint, vilket inte minst känns positivt i julsammanhang.

Julbuffén innehåller gott om sill och strömming i olika smakvarianter som senap, lök, citron, sikrom, kräft och örter (den sistnämnda var en av mina favoriter för övrigt!). Ren löjrom fanns också för den som har ett gott öga till gourmetalternativen.

Att fisken hade bra stuns la jag särskilt märke till, jag avskyr när sillen känns mjölig och mosig i konsistensen. Här var den bra!

_mg_5281_1
Läcker uppdukning ger bra aptit! Foto: Heidi Rovén.

Lax av olika slag i olika former saknades inte heller och den senapsgriljerade var både en nyhet för mig och fantastiskt god. Den rökta simpan däremot imponerade inte direkt; mer då att det är en fisk som vanligtvis fastnar i näten som man här tagit till vara än att bara slänga bort. Med alla sina småben passar den för julbordsätaren som har stort hjärta och gott om tålamod. 😉

Bra finska lådor och Jansson

_mg_5304_1

Kanelkryddad fläsksida gillade jag liksom den fina brunkålen och skinkan med Michaels egen starka senap.

Halvfinska som jag är kastade jag mig förstås över de finska lådorna med morot och kålrot; härligt krämiga och med fin sötma.

Michaels Jansson var jättefin. Ofta är problemet att potatisen inte är tillräckligt mjuk men här var den perfekt. Möjligtvis tyckte jag att den hade för svag ansjovissmak men å andra sidan var den som godis; han hade inte snålat med vare sig smör eller grädde vilket gav en nästan kolaaktig smak som man ville sluta ögonen för att minnas och njuta av lite extra… 🙂

Som Pippis besök i gottebutiken

Favoriten på dessertsidan blev otippat de lingonkokta päronen men jag saknade någon form av grädde till, kanske smaksatt med rom, cognac eller liknande. Innan man lämnar julbordet ska man inte missa julgodiset som fått en alldeles egen vägg. Här kan man gotta sig i bland annat polkagrisar, olika chokladdragerade nötter, ischoklad, fazerbitar och marmeladrutor kokta enligt Viking Lines eget recept.

_mg_5275_1
Godisväggen ska ge känsla av när Pippi Långstrump besöker godisaffären. Foto: Heidi Rovén.

Julbordet består totalt av över 80 rätter (om man räknar tillbehör, ostar osv) och priserna varierar lite beroende på om man tar en dags- eller dygnskryssning, fartyg och om man är klubbmedlem eller inte. Billigast är Rosella från Kapellskär där det kostar 292 kronor inklusive dryck för en dagskryssning för Viking Club-medlemmar.

Viking Lines julbord serveras i buffétrestaurangerna under perioden 18 november – 26 december 2016 på alla fartyg utom Viking Cinderella, som har sin julbordsperiod 21 november – 22 december.

Åk och njut, det är det helt klart värt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier