Kockparad och applåder på Birka

IMG_8174_1
Kökschef Markus Nordin i förgrunden som lägger upp oxfilé till gästerna. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

På denna flerdygnskryssning till Höga Kusten med Birka ingick förutom frukostar och en brunch, även tre trerättersmiddagar. Gästerna fördelades mellan restaurangerna Sjösalen (nyrenoverad, läs mer här) och Compagniet med tillhörande Bistro och Salongen, även den uppfräschad.

Vi fick fint fönsterbord i restaurangens mittersta del och kunde verkligen inte klaga på utsikten. Det var lite trixigt att ta sig in med barnvagn och jag vet inte om vårt bordssällskap (två medelålders par) var lika nöjda med placeringen men men, det gick bra ändå 🙂 .

Här är ett exempel på hur en meny kan se ut, första kvällen fick vi gravad vit sparris med kalixlöjrom, äggrulle, surdegssmulor och dillmajonnäs till förrätt. Till varmrätt serverades helstekt kalvfilé med calvadossky (köttet var hur mört som helst!) och gräddkokt spetskål samt potatisbakelse. Till dessert fick vi skogsbärstårta.

menyexempel
Exempel från menyerna: sparris med löjrom, kalvfilé med calvadossky och chocolate fondant. Foto: K. Scheiderbauer.

Andra kvällen fick vi röding (en personlig favorit!) till varmrätt och sista kvällen blev det flera bitar av en helt suverän oxfilé med goda tillbehör…mmm…! Den som smet fram nära köket kunde tjuvkika på när kockarna la upp rätterna och sista kvällen blev det kockparad precis som på ”de stora fartygen” ute i världen. De var värda applåderna!

Och smaken? Förrätterna var inte helt i min smak (syltat/syrat/rökt…men det är ju som sagt en smaksak), varmrätterna var väldigt bra – de är noga med råvarorna det märks – och skogsbärstårtan, äppeltarten och inte minst chokladfondanten gick ner i ett svep! 😉

Eftersom jag intervjuat kökschef Markus Nordin förut och tog mig en pratstund med honom igen vet jag att de sliter nonstop i köket för att göra sina gäster nöjda. Mattemat ombord som de jobbar med är svenska smaker och inte sällan kommer råvarorna från gårdar i skärgården. Här nedan kan ni se en film som visar när kökspersonalen paraderar och tar emot gästernas applåder:

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier