Sista dagarna på Costa Toscana och sanningen om vår kryssningsupplevelse

Ni som följt mina blogginlägg om denna kryssning har säkert läst om vår första dag ombord, vår dag 2 till havs då vi upptäckte utomhusdäcken, sevärdheter i Cagliari, hur Costas matkoncept skiljer sig från andras och listan med 3 skäl att välja Costas dryckespaket.

Istället för fler dagboksinlägg tänkte jag samla de sista dagarna i ett nu, och knyta ihop säcken med några sista tips, allmänna tankar jag vill att ni ska få med er, samt – sanningen om Costa. Eller i alla fall Costa Toscana, enligt mig.

Först, de två destinationer vi också besökte på denna kryssning utöver redan nämnda, var Genua (bilderna ovan) och Marseille (där vi hittade tvålbutiken nedan). Jag har skrivit om Genua förut men Marseille var första gången för mig. Jag blev inte charmad men det fanns säkert finare ställen att se än där vi var, det var också blåsigt och lite kallt just denna tidiga vårdag. Framförallt var det både långt att gå från hamnen för att nå en buss och sedan en bit att åka för att nå centrum.

Till nästa gång har jag lovat mig själv att jag ska läsa på mer och att vi faktiskt ska orka ta oss någonstans mer än bara strosa i de närmaste kvarteren. Har ni tips på utflykter eller besöksmål på just dessa två destinationer får ni gärna dela med er i en kommentar här under på denna sida.

Receptionen på däck 7

När det gäller områden ombord finns det många jag ännu inte visat, som Heineken-baren (alltid uppskattad live-musik där och fullt med folk), casinot (nej vi spelade inte), och fler andra fina lounger med scener (som vi aldrig hann hänga i).

Det är inte klokt vad detta fartyg är stort, jag inser nu såhär efteråt att jag aldrig ens tog en tur runt i alla butiker denna gång trots att det stod att de hade rea till och med! 🙂 De ligger på däck 7 där man också hittar receptionen, som har ett lite speciellt system, dock ganska bra.

Nära receptionen finns också en café/bar där det aldrig är kö.

Man drar sitt hyttkort i en automat och uppger vilken slags fråga man har, sedan får man ett väntnummer. Är det då långt kvar, kan man sätta sig i en av soffgrupperna och behöver inte stå och köa (och trängas) vilket är toppen. Jag har redan glömt vad vi kom dit för att fråga men det löste sig snabbt i alla fall!

Internet-tjejen sitter alldeles i närheten också, där fick man dock köa men hon kunde verkligen svara på allas frågor och så även min. 🙂

Pizza ingår inte

En kväll testade vi pizzan ombord på Pizzeria Pummid’Oro. Det var faktiskt den enda specialrestaurangen vi provade vilket delvis var lite synd. Det hade dock sina förklaringar. Dels ville vi inte spendera mycket mer än det som ingick, dels reste vi ju med våra barn, och de uppskattar tyvärr inte annorlunda mat (de gillar i princip bara pasta, hamburgare och nuggets).

I alla fall, pizzan – hur var den? Bra! Den var lite fräschare än de vi beställer i kvarteret hemmavid (det vill säga den dröp inte av ost haha) men sanningen är att kanske var lite ”snäll”, i alla fall den jag valde. Vad får den på en skala till 10…6-7?

Här kan man inte låta bli att tänka på att pizza ingår hos andra rederier, inte alla men exempelvis hos MSC Cruises. (Där har de dock blivit lite snåla med toppingen kan jag tycka, men jag uppskattar deras svarta charcoal-pizza).

På Costa Toscana satt vi i trevlig, avslappnad miljö, restaurangen är helt öppen och ligger på däck 8 nära hissarna, så att man kan titta på alla som passerar förbi.

Pizza-priser och stjärnrätter i ”main dining”

Priserna ligger på 9 euro för en klassisk pizza, 11 euro för kategorin ”Tasty”, 12 euro för specialpizzor och 15 euro styck för gourmetpizzor. Med Costa Club-rabatt får man rabatt på de tre första kategorierna så att de istället kostar 6,75 euro, 8,25 euro och 9 euro. Att bli Costa club-medlem kostar inget och är lätt att bli samtidigt som man bokar sin kryssning.

Vi valde att prova en Quattro Stagioni som ingick i Pizza Tasty och fick alltså betala 8,25 euro, plus en salamipizza. Det var också rätt skönt att bara byta miljö för en kväll, vilket jag antar också är en av flera anledningar till att många väljer det på en kryssning.

Jag hoppas få tillfälle att prova några av Costas specialrestauranger vid annat tillfälle, till exempel är jag väldigt nyfiken på fine dining-restaurangen Archipelago där avsmakningsmenyn är skapad av stjärnkockarna Bruno Barbieri, Hélène Darroze och Ángel León.

Tips! Håll utkik efter deras ”destination dishes” som även serveras i huvudmatsalen och alltså ingår.  

Sanningen om Costa

Så, ska man då eller ska man inte, boka en kryssning med Costa Toscana? Någon skrev lite syrligt efter mitt inlägg ”3 skäl att välja Costas dryckespaket” och efterfrågade ”3 skäl att boka en kryssning med Costa”…hm. Vi kan väl konstatera att det råder delade meningar om rederiet men jag vill bara säga detta:

*Jag har upplevt trängsel hos de flesta rederier. Är det fullt på ett stort fartyg så blir det vid vissa givna tillfällen köer, det är svårt att komma ifrån. Det är inte Costa-typiskt.

*Ens upplevelse färgas oftast av ens förväntningar. Tror man att det ska vara som på en Royal, NCL eller Celebrity-kryssning, ja då lär man bli besviken. För det är annorlunda. Även priset är annorlunda. Jag gjorde en snabb-sökning på veckolånga kryssningar i november i år och sorterade på pris. Man kan kryssa med Costas två nyaste fartyg (Costa Smeralda och Costa Toscana) för 4075 kronor, vilket jag inte tror går att säga för de andra rederierna nämnda ovan.

Men jag ska vara ärlig; om priset inte var det som styrde, om alla kryssningar kostade samma så skulle jag välja ett rederi med bättre mat till middagarna. Med det menar jag att jag saknade en riktigt god fiskrätt (ibland var de bra, ibland inte) och en riktigt bra köttbit (man hittar inte en klassisk saftig stek eller oxfilé på menyn hos Costa). Å andra sidan hade de god mat i buffén, en kväll serverades till exempel obegränsat med jätteräkor (typ gambas) som var helt suveräna! Det och vitt vin, som jag åt och njöt!

Olika perspektiv

Så. I det stora hela åt vi gott och med tanke på vad en sådan här kryssning kan kosta (ganska lite som ni såg i exemplet ovan) tycker jag man får otroligt mycket för pengarna. Och alla har ju inte den dubbla summan och mer att lägga ut på sin kryssningsvecka, det blir mycket pengar om man är 3-4 i familjen. Då är det bra att alternativ som kostar mindre finns!

Kanske vill du dra iväg och uppskattar rutten och tycker det är helt okej att ”bara” äta god pasta, frossa i charkuterier och goda ostar, att dessertutbudet inte är gigantiskt och istället satsar du på sol och bad och träning på gymmet? 😉

Till och med de allmänna toaletterna är fina. Dörrarna öppnas med en no touch-sensor. Hygieniskt!

Fartyget i sig är hur fint som helst. Jag tycker lika bra om miljöerna efter denna andra kryssning som den första. Costa Toscana är bättre än många andra på flera saker, och jag gillar verkligen hytterna. Jag vet också att fler är som jag, att ”ombyte förnöjer” och att man ibland åker av ren nyfikenhet.

Olika nationaliteter, olika preferenser

Det kan också handla om nationaliteter och vad vi gillar. Vi träffade en amerikan som nog inte kommer kryssa med Costa igen. Hans son med familj hade ogillat det så mycket att de hade gått av tidigare och flugit hem! Fast det tycker jag säger mer om den stackars gubbens sons familj. Kan ju handlat om helt andra saker också, vem vet?

Klientelet är i alla fall till stora delar sydeuropeiskt; gästerna är mestadels italienare, spanjorer och fransmän. Det var i alla fall de språk jag hörde mest. Plus holländska och tyska. Är man en tolerant och flexibel person utan ”låst sinne” på att det måste vara på ett visst sätt för att man ska tycka om det säger jag bara: ÅK OCH NJUT! Särskilt när priset är rätt. Nu vet ni ju också vad ni ska förvänta er. 😉

Min nästa kryssning blir något H E L T annat, stay tuned. Och in och följ mig på Instagram för det är där ni först kommer kunna ta del av mina nya kryssningsupplevelser! En ny film är också snart på väg ut på SeafunTV på YouTube så prenumerera gärna för att få notis om det också. 🙂

Tack för att ni läser och lämnar kommentarer, det är lika trevligt att höra från er varje gång! 🙂

2 kommentarer på “Sista dagarna på Costa Toscana och sanningen om vår kryssningsupplevelse

  1. Första gången jag läste ditt inlägg idag. Mycket stämmer överens med min upplevelse. Man får definitivt mycket för pengarna när man kryssar med Costa och ja, maten är inte på topp. För mig är det mest att jag saknar sås o potatis, ffa sås. Jag har många gånger fått både gott kött och fisk, där smakupplevelsen hade blivit så mycket mer med sås. Jag kryssar numera endast med Costa och har då en hel del bonusfördelar, men mest för det fantastiska priset jämfört med andra rederier och den härliga stämningen ombord och fantastisk crew. Tycker det är lite märkligt att inte fler skandinavier kryssar med Cista, men jag står ut med alla italienare, spanjorer, fransmän och tyskar.

    1. Hej Kristina och tack för att du delar med dig! Intressant att höra din version och dina intryck, inte minst att få en röst som är positiv då jag upplever att man mest hör de negativa. Som sagt, Costa är prisvärt och kanske inte för alla men definitivt ett rederi att överväga. I sommar går de ju dessutom från Köpenhamn vilket jag gissar är smidigt inte minst för boende i södra Sverige. Vore spännande att få höra om vilka bonusfördelar man kan få när man kryssar mycket med Costa (samlar man poäng för att ni viss nivå?). Mvh Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier