Viking Lines nya Bubbelmeny

_MG_4986_1
Mariellas á la carte-restaurang Food garden, näst intill K-märkt, med Tiffany-lampor. Foto: Heidi Rovén.

Efter rundvisningen av nyrenoverade Mariella som jag var på förra veckan och skrev ett inlägg om igår, serverades lunch. Menyn var den nya så kallade ”Bubbelmenyn” signerad Michael Björklund, åländsk stjärnkock som samarbetar med Viking Line.

Bubbel syftar förstås på de vinpaket komponerade av vinkonnässören Essi Avellan som går att lägga till; ett champagnepaket 3×10 cl för 248 kronor eller ett med mousserande viner 3×12 cl för 138 kronor. Båda är väldigt förmånliga till pris, liksom den förstklassiga trerätters-menyn för 350 kronor.

bubbelmeny
Björklunds Bubbelmeny med skaldjurssoppa, gös och mjölkchokladmousse! Foto: Heidi Rovén.

Björklunds Bubbelmeny

Såhär ser bubbelmenyn ut, inklusive de olika vinalternativen till varje rätt:

Skummande skaldjurssoppa med halstrad pilgrimsmussla och dillcrème samt krutonger.
10 cl Taittinger Prélude Grands Crus Brut NV / 12 cl Trepat 2013, Freixnet

Halstrad Gös med kajplöksås och örtslungade rotsaker samt ärtcrème.
10 cl Laurent Perrier Cuvée Rosé Brut / 12 cl Bon Courage Jacques Bruére Blanc de Blancs 2009

Lättfrusen mjölkchokladmousse med hallon och kinuski.
10 cl Piper Heidsieck Sublime / 12 cl Fruity Sparkling Moscato, Brown Brother’s

_MG_4984_1

Att få en hel meny serverad med champagne genomgående är förstås väldigt lyxigt. Skickligt är det också att komponera så att allt passar i styrka och sötma, sälta och fräschör. Vinkonnässören Essi Avellan har till och med en egen glasserie som säljs ombord, ypperlig att dricka champagne ur menade Pekka Rajala, restaurangchef på Mariella tillika initiativtagare till rederiets vinråd.

Menyn var även den läcker. Skaldjurssoppan var en dröm med sin skummiga gräddrika konsistens och underbara smak (pilgrimsmusslor är dessutom en av mina favoriter…). Gösen hade fin stuns och spelade perfekt med ärtcrémen och såsen. Den avslutande moussen hade en läcker sorbet på toppen och kombinationen av det fruktfräscha lätta och den krämiga moussen var suverän. Runt om på tallriken låg lite krossad maräng och kolasås som gav extra sötma.

_MG_4989_1
Pekka Rajala. Foto: Heidi Rovén.

Champagneprovningar och taxfree

Med vårens alla firanden – för att inte tala om vår allas sprudlande vårkänsla – passar det perfekt att Viking Line kommer med en sådan här meny. Bubbelmenyn serveras under maj månad och jag rekommenderar starkt att testa den! Under denna tid kommer det också ordnas särskilda champagneprovningar ombord, läs mer på hemsidan om detta eller fråga om det när du bokar din kryssning.

Avslutningsvis bytte jag förstås några snabba ord också med kunniga Pekka Rajala när jag hade chansen. Han berättade att nu under maj månad har de extra bra och brett champagnesortiment ombord.

Och vilket fartyg har bäst utbud? frågade jag nyfiket. ”Det brukar vara där jag jobbar” svarade Pekka på sitt vanliga, lågmälda charmiga sätt :-). Med andra ord; rusa till Mariellas taxfree alla champagnefantaster, det lär vara fyndläge där nu!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier