Aleksandra – rysk à la carte på Baltic Queen

Efter incheckning i vår fina svit på Baltic Queen styrde vi stegen mot den restaurang vi hade bokat in oss på för middag; Aleksandra som har ryskt som tema. Baltic Queen är det enda av fartygen i Tallink Siljas flotta som har just detta koncept, även om Romantika också har en à la carte-restaurang med rysk inriktning (där heter den kort och gott Romantika A la carte).

Välkommen till Ryssland!

Det första man slås av är inredningen. Svulstig i rött med kristallkronor och pampiga tavlor på väggarna. Jag har bara varit i St Petersburg som hastigast men det är precis såhär jag tänker mig Ryssland så inredningen har de lyckats med tycker jag!

På Aleksandra känner man sig som hemma hos en rysk tsar! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi fick ett hörnbord vilket jag var rätt glad för efter vår katastrofmiddag på Happy Lobster ett par dagar tidigare. 😉 Även om inga köttbullar flög genom restaurangen denna gång var det skönt att sitta både lite avsides och nära utgången så att vi kunde ta en paus utanför när vår minsting blev för rastlös och högljudd.

Barnen fick pysselböcker att underhålla sig med under middagen. Foto: Heidi Rovén.

Jag var på väg att beställa en blini med löjrom (supergott med champagne till!) men när jag kände efter var jag faktiskt inte så hungrig, vår sopplunch på Tempo hade varit mäktig! Det slutade istället med att vi skippade förrätt och gick direkt på varmrätter till alla.

Bra mat till bra pris

Kristofer valde en Biffstek à la russe för 260 kronor, med aromsmör på konjak och gåslever. Till det serverades potatis med bacon, portvinssås och gräddfilsstuvad surkål. Han tyckte kvaliteten på köttet var mycket bra samt att det var helt korrekt tillagat, däremot kunde kryddningen varit lite mer talande.

Biffstek a la russe på restaurang Aleksandra, Baltic Queen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Själv tog jag dagens stekta fisk (210 kronor) vilket var röding, en favorit! Min fisk serverades med sås med forellrom, potatispuré med gräslök och inlagda grönsaker. Jag var toppennöjd med alltihop. Det passade mycket bra med potatispuré till och så kändes det lyxigt med forellrom i såsen. Bra balans!

Stekt röding med potatispuré och forellrom, på restaurang Aleksandra, Baltic Queen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Äldste sonen fick en fin laxbit från deras barnmeny (8,50 euro, cirka 80 kronor) och till minstingen hade vi med oss barnmat.

Vänlig men stressad personal

Lekpersonal dyker upp även under middagen på Baltic Queen, här med vår äldste son Isac. Foto: K. Scheiderbauer.

Mitt i middagen dök det upp en lustig figur utklädd till sjukvårdare som kom fram och busade med barnen vid bordet. Bland annat lät han dem klämma på hans clownnäsa som kunde tuta. Populärt förstås! 😉

Mindre populärt var det dock att vår servitör var på tok för stressad. Även om jag kan förstå att de vill klämma in så många som möjligt, både för att tjäna pengar men också för att tillgodose allas önskemål om att äta i viss restaurang, så är det inte trevligt att vara inställd på att äta en fin middag och behöva känna sig stressad från den sekund man slår sig ner…sådant smittar.

Samma servitör glömde också mitt vin, jag fick påminna när jag redan satt med min varmrätt. I övrigt var personalen förstående med barnen, hjälpsamma och vänliga.

Trots att det var något stressat först vill jag rekommendera Aleksandra under färden mellan Tallinn och Stockholm. En speciell restaurang med rysk atmosfär och god mat till bra priser!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier