Skaldjurssäsong på Östersjön

_mg_4547_1
Skaldjursplatå på Happy Lobster, Galaxy. Foto: Heidi Rovén.

För några helger sedan åkte vi till Åbo med Galaxy som ni kanske minns och testade skaldjursplatån ombord. Nu är nämligen skaldjurssäsongen här, även på Östersjön, där det är extra förmånligt att njuta av dessa havets läckerheter!

Att göra en kryssning och äta hummer, räkor, musslor med mera – gärna med passande dryck och trevligt sällskap till – är sann njutning tycker vi på Seafun! Särskilt som priset är nära hälften mot iland. Jag fick nyligen ett mail från Grand Hôtel i Stockholm som också just inlett sina skaldjursveckor. Där stod att en platå hos dem kostar 750 kronor, deras skaldjursbuffé 1345 kronor.

Hummer och vitt vin
Hummerklo, foto: Birka Cruises.

Som jämförelse tar Viking Line 390 kronor för sin platå vid förköp ombord på Viking Cinderella (på Viking Grace kostar den 432 kronor, då ingår även ostron).

Den skaldjursplatå vi åt på Galaxy (Tallink Silja) kostade 395 kronor per person (klubbpris) och på den ingår lite fler varianter som till exempel pilgrimsmusslor, ostron och jätteräka.

Ikväll checkar vi in i en lyxhytt hos Birka Cruises och gör omtest på deras läckra och dignande skaldjursbuffé (läs här om min tidigare tjejkryssning med skaldjur)! Klubbpris vid förköp är 495 kronor, alltså en hundralapp mer än hos de andra, men då ingår allt detta:

  • Hummer, krabba, insjö- och havskräftor, räkor
  • Blåmusslor, rökta musslor, ostron, chili- och vitlöksstekta knivmusslor
  • Varmrökt laxröra, skaldjurssoppa
  • Ceviche
  • Prostens paj
  • Västkustsallad, blandsallad, cocktailtomater
  • Vitlöksbröd, rågbröd, baguette med flera
  • Färskost, västerbottenost, kastelholm
  • Aioli, hemgjord rhode island, hovmästarsås, cocktailsås
_mg_8969_1
Skaldjursbuffé hos Birka Cruises. Foto: Heidi Rovén.

Jag tycker det är helt otroligt och såvida de inte infört ostron- och hummerpoliser (som bevakar att man inte tar mer än en av varje 😉 ) så minns jag från förra gången vi åt denna buffé att det bara var att ta om ifall man ville, minst sagt frikostigt och generöst med andra ord!

Vi ser fram emot en strålande trevlig kväll ombord på Birka i goda vänner sällskap och bubblande dito 😉 ) . Vill du också testa skaldjursbuffén på Birka har du fram till den 29 oktober på dig.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier