Veganentusiastisk VD ger ringar på vattnet

img_20160929_163606_1
Frasig kikärtspani med dill och spiskummin är en av de nya veganrätterna på Birka. Foto: Heidi Rovén.

Den 1 oktober presenterade Birka Cruises Sveriges första helt veganska kryssningsmeny. I våras inledde rederiet, som redan tidigare visat på matambitioner med sin egen stämpel och devis ”svenska smaker”, ett samarbete med den kände vegankocken Maximillian Lundin; känd kock från tv, kokboksförfattare och restaurangägare. Maximillian undervisar också på Restaurangakademin där han håller en vegankurs som blivit den mest bokade någonsin.

Birka pressvisning Veganmeny
”Berätta nu Maximillian, vad är vad här egentligen?” (Jag pratar med Maximillian Lundin om Birkas nya vegan-rätter). Till vänster i bild Marie Malmros, kommunikatör på Birka.  Foto: Lina Bjernheim.

Samarbetet har gått ut på att öka kunskapen hos Birkas egen kökspersonal om hur man kan laga mat som passar den som är vegan eller vill äta grönt. Totalt har 40 kockar gått kurs i vad som är viktigt när man lagar vegansk mat.

_mg_5030_1
Kökschef Glenn Högback fixar desserten. Foto: Heidi Rovén.

Bland annat har kökspersonalen fått lära sig om hur ingredienser från växtriket kan förhöja smakupplevelsen, vilka råvaror som kan passa att välja och hur dessa kan behandlas för att få fram spännande rätter.

– När jag går ut och äter är jag van vid att det tas bort från rätten jag beställer, berättade Maximillian Lundin, här har vi istället jobbat med att lägga till.

Förra veckan var jag på plats ombord för att provsmaka några av de nya rätterna och blev positivt överraskad. På menyn stod följande:

  • Långgrillad zucchini i rökmarinad med rostad vitlök, vit böncrème, grovkornig senap, picklad rödlök och rostade vallmofrön.
  • Frasig kikärtspani med dill och spiskummin, côte d’or-sås, pommes pavé samt krämig bracciasallad.
  • Sorbet på hallon, chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré samt halloncrisp.

Speciellt den där kikärtspanin var jag tvungen att ta om av, så god var den! 🙂

nya-veganmenyny

Satu Andersson, VD för Birka Cruises, var också på plats och pratade engagerat om matens betydelse för såväl resenärer som anställda:

_mg_2477_2

– Jag är inte vegan eller vegetarian själv men kallar mig gärna veganentusiastisk och tror att vi kan göra en hel del som företag när det gäller att hitta mer hållbara alternativ.

Vegansatsningen är inget tillfälligt gästspel utan samarbetet med Maximillian Lundin är långsiktigt. Det kommer att finnas flera olika alternativ ombord och menyerna ska bytas tre gånger per år.

3 kommentarer på “Veganentusiastisk VD ger ringar på vattnet

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier