På vår sportlovskryssning förra helgen med Birka Cruises passade jag även på att prova om deras veganska kryssningsmeny. Ja jag skriver ”prova om” för jag var ju med på presslunchen som ni kanske minns med Maximilian Lundin, den kände vegankocken som utbildat Birkas kockar.

Nu kan jag tycka att en presstillställning inte alltid känns på riktigt, det kan vara både bättre och sämre eftersom allt kanske inte satt sig än. Så, jag ville gärna testa menyn igen som vilken gäst som helst på en kryssning när de har fullt upp i restaurangen och se hur den då smakade.

Jag har skrivit ingående om allt kring Birkas veganmeny i ett tidigare inlägg som ni gärna kan läsa också. Kort vill jag bara säga att Birka helt klart satte fingret på en just nu pågående trend som knappast lär minska; den med mer grönt på tallriken där man utesluter framförallt kött men även fisk, en trend som nu även börjar få fäste till havs. Fast jag borde inte säga ”utesluta” för det är precis det som det handlar om att inte göra – man ska inte få upplevelsen att något saknas utan man ska bli mätt, nöjd och glad av det som är på tallriken!

Långgrillad zucchini i rökmarinad med rostad vitlök, vit böncrème, grovkornig senap, picklad rödlök och rostade vallmofrön. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Mitt betyg blir mycket gott även om jag inte är så förtjust i vare sig picklat eller rökt som är två smaker som ofta förekommer i Birkas menyer… (förrätten har dessa inslag i sig). Men någon annan kan förstås tycka annorlunda, våra smaker skiljer sig som bekant åt och tur är väl det.

Frasig kikärtspani med dill och spiskummin, côte d’or-sås, pommes pavé samt krämig bracciasallad. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Varmrätten har de verkligen lyckats med; den är smakrik och tillfredsställande; så mustig och fyllig att man verkligen inte saknar något. Det skulle då möjligtvis vara frasigheten som rätten beskrivs med, min kikärtspani var inte frasig, om än väldigt god.

Sorbet på hallon, chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré samt halloncrisp. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Till sist desserten; to die for, och eftersom jag själv gärna experimenterar hemma med chokladmousser på avocado, chocolate chip cookies på svarta bönor och så vidare, föll den mig verkligen på läppen så att säga! 😉 Riktigt smarrig och samtidigt liiite nyttig. 😊

Här nedan en ny film från oss på SeaFun från när jag testade menyn!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier