Hur god är Viking Lines nya gröna meny?

Ett glas bubblande naturvin mötte oss vid ankomst! Foto: Heidi Rovén.

För några veckor sedan var jag ombord på Viking Gabriella och provåt deras nya gröna meny Spring & Green. Ni kan läsa mer om den här intill i nyhetsflödet på sajten.

Helt klart är det gröna, det vegetariska, det veganska, en trend även till havs (Birka har också en vegansk meny och Tallink Silja uppger att alla restauranger ombord har vegetariska rätter som vid förfrågan kan göras som veganrätter).

Tillbaka till Viking Line. När beslutet var taget att man skulle satsa på en vegetarisk/vegansk meny skickade man ut en förfrågan till rederiets alla kockar. Dem som ville fick ställa upp och tävla med det bästa de kunde åstadkomma i genren.

Alla rätter håller hög klass

En mängd goda bidrag bantades ner till 19 som provsmakades av en jury där bland annat bloggaren Gustav Johansson som driver javligtgott.se, satt med. Gustaf var på plats under presslunchen och såhär sa han om juryarbetet och menyn:

– Det har varit jättekul att ha få varit med på detta. När det gäller vegetariskt är det lätt att det blir ”15 varianter på betor” men det såg vi inte här utan alla rätter höll väldigt hög klass. Viking Lines kockar har verkligen lagt ner sin själ.

Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line, och Gustav Johansson, bloggare på javligtgott.se.

Efter att ha provsmakat måste jag hålla med Gustav. Nu visste jag i och för sig redan att Viking Lines kockar – i mitt tycke – är de bästa på Östersjön! Vi på Seafun kryssar mycket med alla Östersjö-rederierna och Viking Line har alltid den godaste maten (de ”vann” också i mina ögon julbordsduellen i december…även om det var tre som tävlade och inte två…).

Menyn består av två förrätter, två varmrätter och två efterrätter. Båda förrätterna är veganska medan en av varmrätterna och en av efterrätterna är det. Såhär lyder menyn:

Förrätter

Rostad sparris, picklad sparris, nässelpesto, citronskum och rostade hasselnötter,
eller
Tofutataki med citron-sesamwasabi, glasnudlar och gurksallad.

Den rostade sparrisen såg ut så här, tyvärr missade jag att fota den andra förrätten. Foto: Heidi Rovén.

Huvudrätter

Rågpolenta, Västerbottenost, stuvad vårkål och mörk kumminsås,
eller
Krispig seitan, hemlagad vegansk färskost, rökt aubergine, puré på valnöt och röd chilipeppar, granatäpple och sky på rostad lök.

De fantastiska varmrätterna på menyn Spring & Green hos Viking Line. Foto: Heidi Rovén

Desserter

Mandelmjölksskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell och rostad mandel,
eller
Äppelparfait med vitchoklad och kamomill.

Äpple eller rabarber – du väljer! Foto: Heidi Rovén.

Vi som var där på presslunchen fick smaka ALLT. Jag har alltså ätit alla av rätterna på menyn och ska berätta vad i alla fall jag tyckte. För det första; jag är inte vare sig vegan eller vegetarian men jag gillar grönsaker och att äta grönt, hållbart, ekologiskt – men framförallt att äta GOTT (ja vem gör inte det). Och här behöver man verkligen inte känna att man gör ett nerköp när man väljer rätterna på Spring & Green-menyn. Allt var ofantligt smakrikt, vällagat, mustigt, fräscht, smaskens…ja, utsökt helt enkelt! Att försöka välja några favoriter känns svårt men jag ska försöka ge ett par smakomdömen i alla fall.

Smarrig nässelpesto, crunchigt nöthack

Förrätterna. Sparrisen hade fint sällskap av citronskummet och fick upp en tillfredsställande smarrighet med nässelpeston och de rostade hasselnötterna. En riktigt bra komposition. Gillar men mer asiatiska smaker ska man absolut ta tofutatakin som var precis lika bra, jag gillade båda så mycket att jag faktiskt inte kan säga vilken jag fördrog mest.

Huvudrätterna. Det som imponerade mest här var att såser, tillbehör, ja hela rätterna var så mustiga och härliga i smakerna. Ändå var det inte sörjigt utan distinkt, tydligt. Och väldigt gott! Att man kan få små fina blomkålsknippen så frasiga och goda…mmm…allt handlar ju om kombinationer, o i mitt tycke gärna krämigt med frasigt etc.

Min favorit av efterrätterna var helt klart den med äppelparfait, vit choklad och tunn maräng. Den med rabarbersorbet var mycket estetiskt upplagd med små blommor och skira toner, men jag tycker rabarber behöver ackompanjeras av mer sötma än det mandelmjölksskum som den serverades tillsammans med. Flera vid mitt bord var av samma åsikt, så här vann äppelparfait-rätten.

Sammantaget har Viking Line absolut lyckats skapa den gröna fine dining-upplevelse de siktade på. Utan att ens ha testat vegorätterna hos Tallink Silja (än) törs jag påstå att Viking Line utklassar sina konkurrenter till havs med denna meny!

Matchande naturviner från Jura

Till menyn kommer det att finnas naturviner från Jura-regionen i Frankrike också, även dessa fick vi smaka under lunchen.

Ett naturvin är enkelt beskrivet ett vin där produktionen är holistisk, naturlig och ekologisk samt att man lägger till och tar bort så lite som möjligt.

Menyn serveras mellan 3/4–31/5 2017. Prisexempel för en trerätters; 359 kronor. Oavsett om du ser dig som vegetarian, vegan eller flexitarian är detta en meny helt klart värd att prova!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier