Mysiga Miltenberg vid floden Main – sista stoppet med Viva Treasures

Näst sista dagen på vår flodkryssning med Viva Treasures hade vi gott om tid att ta det riktigt lugnt på morgonen. Efter en riktig lyxfrukost med bubbel och en massa gott, satte vi oss ute på däck för att njuta av vyerna. Vi la till vid vårt sista stopp som var mysiga Miltenberg runt lunchtid.

Vi hade också möte med fartygets cruise director Anton som visade oss de övriga hyttkategorierna ombord. Själva bodde vi ju i en master suite som är den största sviten ombord men det var skönt att se att de andra var precis lika fina med i princip samma utrustning såsom nespresso-maskin, paraply, badrock och Molton Brown-produkter i badrummet.

Det som framförallt skiljer är ytan (standardhytten för förstås minst med sina 15 kvm och master suite är störst med en yta på 30 kvm). För er som vill se hela vår rundvisning så ligger den uppe på Seafuns samarbetspartner Go Cruisings instagram under IGTV.

Standardhytt däck 1 (Emerald deck).
Minisvit, däck 1 (Emerald deck).
Mini svit, däck 2 (Ruby deck).

Mål 1: att se utsikten från Miltenberg-borgen

Vi delade upp vår dag i Miltenberg i två pass; först gick vi upp till Schloss Miltenberg (det finns alltid en borg eller slott att få utsiktsbilder från verkar det som, haha!) sedan tillbaka för att äta lunch och sedan gick vi ut en sväng igen och såg resten av gamla stan.

I receptionen ombord kan man få hjälp med promenadriktningar och en karta i handen om man inte tycker om att röra sig efter GPS-funktionen i sin mobil. 🙂 Utrustade med både och gav vi oss av och följde rekommendationerna vi fått.

Vi följde vad som kändes som en söt liten bakgata men som faktiskt var bortre änden på huvudgatan Hauptstrasse. Här får man mycket historisk känsla och fina intryck längs vägen, från blombeklädda husväggar och korsvirkesfasader till ett bryggeri och maffiga gamla träportar. Totalt ska det finnas över 100 registrerade korsvirkeshus i staden!

Staden är gammal med anor många hundra år bakåt, borgen blev till exempel färdig redan år 1200 och staden finns nämnd första gången i skrifter från år 1237.  

Väl framme vid Markplatz (även kallad Schnatterloch) vred vi nära på nackarna ur led av allt fint som omgav oss. Från vackra hotell- och restaurangskyltar, till en dekorerad stenbrunn och blomlådor. När vi fotat klart vände vi näsorna uppåt i byn och styrde stegen rakt in mot en lummig gång som vårt lokalsinne rådde oss att ta.

Begynnande höstfärger i sensommarvärme

Det var lite spännande och inte minst ansträngande. Den som vill, har tid och inte minst bra skor för det kan här ta en skogspromenad. Vi mötte flera vandrare från olika håll men lyckades själva ta rätt väg genom en murad port där vägen bakom ledde fram till slottet vi sökte.

Återigen blev vi belönade med den vackraste av utsikter; slottet glömde vi faktiskt helt bort så betagande var vyerna över Main och staden inunder! När vi tagit panoramabilder ända från vårt fartyg i den ena änden till tvillingtornen på St Jacobskyrkan i den andra, hittade vi en alternativ väg nerför som vi tog och som ledde oss förbi ännu fler mysiga portar och färger.

Eftersom vi hade turen att få den perfekta kombinationen av sensommarvärme och de begynnande höstfärgerna kan jag inte tänka mig en bättre tid att göra denna kryssning, även om varje årstid säkert har sin charm. Att det var lugnt och knappt några turister var skönt just nu också…

Lunch vid vit linneduk

Vi hann lagom tillbaka till klockan 13.30 (lunchen ombord på Viva Treasures serveras till kl. 14.00) och efter den obligatoriska handtvätten och spritandet (av händerna!) slog vi oss ner vid ett trevlig uppdukat bord med vit linneduk i restaurangen. Just denna kombination av sightseeing och all inclusive samt renlighet ombord tycker jag är fenomenal när man kryssar!

Vi hoppade soppa och sallad och valde bara varmrätt – varsin cordon bleu det vill säga panerad och ostfylld kycklingfilé, till det pommes frites och majonnäs. Till dessert serverades friterade äppelringar med pistageglass och vaniljsås. En espresso till blev pricken över i:et!

Tillbaka in mot mysiga Miltenberg

En kort paus för att smälta maten blev lagom innan vi åter rörde oss inmot Miltenbergs historiska kärna. Även vägen dit och tillbaka längs floden var mysig; blomdekorationerna var generösa, här och där fanns bänkar och solstolar.

Vi passerade även statyn på bilden här nedan som även var en fontän; Staffelbrunserbrunnen. Härifrån korsade vi gatan MainStrasse och rundade förbi St Jacobskyrkan innan vi åter var framme vid Alter Marktplatz. Härifrån kunde vi fortsätta på den del av Hauptstrasse som vi ännu inte sett.

Den som vill shoppa har både souvenirbutiker, en med leksaker, klädbutiker och annat att botanisera i på Hauptstrasse. Men framförallt ska man titta upp och njuta av de vackra gamla husen. På nr 97 ligger ”Zum Reisen” som ska vara Tysklands äldsta hotell/restaurang med anor åtminstone bak till 1411.

Här lär både Gustav II Adolf, Napoleon Bonaparte, Richard Strauss och Elvis ”the King” Presley ha övernattat. Tyvärr var restaurangen stängd när vi var där, annars hade vi garanterat slagit oss ner för i alla fall något svalkande att dricka.    

Zum Reisen, ”Jätten”.

Sista kvällen – gala evening

Sista kvällen ombord var det ”gala evening”! Det finns inga formella klädkrav hos Viva Cruises, i alla fall inte på den kryssning vi var på, men förstås bytte vi om till något lite finare.

Jag bar en svart topp med en festlig, lite speciell kjol med många blixtlås designad av Jean Paul Gaultier. Den glittriga bolero jag hade packat till fick dock stanna i hytten, fartyget var så varmt och behagligt att den inte behövdes.

Vi fick förklarat för oss att det enda vi egentligen behövde välja var vilken varmrätt vi ville ha, resten på menyn skulle komma automatiskt, från parmaskinka med melon och oxsvansbuljong till varmrätten man valt och desserten – den kryssningsklassiska ”baked alaska” (glass och sockerkaka överbakad med maräng).

Räkorna med svamprisotto var suveräna.

Min man valde oxfilé och jag tog kvällens fisk som var ”sea bream” (guldsparid/guldbraxen på svenska). Vi var mycket nöjda med alla rätterna rakt igenom.

När det var dags för efterrätten blev det extra festligt! Ni som kryssat förr vet vad som hände; de släckte ner i lokalen, satte på musiken som alltid spelas och kom in på parad med tomtebloss-sprutande dessertfat! Roligt och effektfullt. 🙂

Avsked och avstigning

Efter denna fina avslutning på inte bara en härlig dag utan en mycket lyckad kryssning återstod bara att packa och en sista gång krypa ner mellan de sköna lakanen för en god natts sömn.

Avstigningen nästa morgon var smidig och likaså att ta sig hem; vi gick enkelt bort till centralstationen (cirka en kvarts promenad) och tog tåget till flygplatsen.

Du som missat starten på denna bloggserie om vår flodkryssning med Viva Cruises kan klicka på länkarna här om vår ombordstigning, avfärd och första middag, vår dag i Wertheim och romantiken vi upplevde i Würzburg! Klickar du på bilden nedan når du vår film från kryssningen:

Flodkryssning med Viva Cruises - 4 dagar på floden Main

Är du sugen på att boka kan du med fördel vända dig till våra kryssningskunniga vänner på Go Cruising. Hälsa från Seafun så tar de väl hand om er!

2 kommentarer på “Mysiga Miltenberg vid floden Main – sista stoppet med Viva Treasures

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier