Genuina Genua – billig shopping, muséer och beach snow party

Genua

Jag började gilla Genua som kryssningsstopp på vår förra Meraviglia-kryssning som tog oss hit. Staden kan knappast beskyllas för att vara insmickrande, och kan kännas nästintill lite ruffig vid första anblick, men om man bara ger staden en chans finns mycket här att hämta.

Shoppingarkad i Genua

Som ni vet gillar jag stopp där det är lätt att bara gå iland och ta sig runt till fots. Genua är ett sådant, i alla fall om man är något sånär vid god vigör och tar på sig ett par bra skor – eller sandaler som i alla fall jag bar denna heta dag.

Jag utanför kryssningsterminalen i Genua.

Vi hade det riktigt smällhett och höll oss därför ganska mycket i de svalare gränderna. Jag hade läst att man gärna skulle testa lokal bruschetta och focacchia (Genua ska tydligen vara extra bra på bland annat detta) liksom squid, det vill säga bläckfisk (den lilla långarmade sorten). Vi gjorde inte det, mycket var faktiskt stängt och inte var vi hungriga heller då vi kom direkt från en redig kryssningsfrukost.

God kryssningsfrukost!

Värt att besöka i Genua

Vad jag däremot mindes där i gränderna var att vi vid ett annat besök hittat någon slags factory outlet med coola och jättebilliga barnkläder. Fanns butiken kvar månne? Vi dök in på en liten gata och stötte snart på, inte just den, men en rad andra små ”krafsbutiker” med olika teman: vinterjackor, tshirts, väskor, kepsar…det mesta var billigt som sjutton och kanske inte någon vidare kvalitet, men vi köpte ändå en barnkeps till sonen och festliga solglasögon till oss, mest på kul (allt för 5 euro styck).

Vi hittade en cool och annorlunda keps till Theo i Genua.
Heidi shoppar i Genua.
Rätt ok för 50 spänn!

Efter våra strövtåg en bit upp från den långa kajen letade vi oss ner till vattnet igen. Här hittar man både ett akvarium (som vi aldrig besökt, det får bli en dag då det regnar) och ett museum; Galata Museo del Mar. Såhär i efterhand när jag läser på, inser jag att även dessa måste upp på min bucketlist.

Mysig vy i Genua

Det maritima muséet är det största i Medelhavsområdet helt tillägnat havet, och akvariet är det största i Europa! När det gäller Aquario del Genova kostar den billigaste biljetten för en vuxen 22 euro. Den gäller då bara för akvariedelen, tydligen finns fler delar som man kan läsa mer om på deras hemsida.

Akvariet i Genua, Europas största till och med!

Det maritima muséet tar 17 euro i entré för en vuxen. Båda har förstås lägre priser för barn, seniorer, familjer och så vidare. Som sagt, läs mer på respektive ställes hemsida för aktuell information.

Beach snow party på däck

Som sagt så var denna dag så galet het att jag skulle tippa på att vi hade mellan 35-40 grader. Efter en öl i skuggan på en mysig men enkel gatuservering hasade vi oss tillbaka till fartyget i jakt på en matpaus och bad – att få svalka ner sig i en pool hägrade verkligen också.

Men, dels var vi inte ensamma om att tänka dessa tankar – det var knökfullt kring poolen – dels var det faktiskt för varmt för att ens vara ute. Jag gjorde ett försök vid Horizon pool i aktern med utsikt över Genua. Efter ett dopp blev jag tvungen att gå därifrån. Stanna i solstolen gick inte.

Starten på vad som sedan blev ett riktigt beach snow party.
Inget beach snow party vid Horizon pool.

Dock fick jag i alla fall en av destinationens specialiteter denna dag; bläckfisk! Det är roligt när de anpassar menyn efter var man är tycker jag.

Bläckfisk till lunch.

Vi satsade också på att ta en film- och fotorunda runt fartyget och kom då precis förbi stora huvudpoolen L’Atmosphere pool när de satte igång ett dundrande poolparty! Ett beach snow party!

Polar Aquapark

Stämningen var lika het som vädret; en DJ spelade medryckande partymusik, folk dansade i bara bikinis och plötsligt drog de fram en stor skummaskin som sprutade ut svalkande skum över alla. Galet ja, och faktiskt rätt kul. 🙂

Beach snow party på däck.

Sonen var väl inte lika road över ljudvolymen så lite senare styrde vi istället stegen mot fartygets vattenpark. MSC Meraviglia har nämligen ett jättefint och stort vattenlekområde med olika vattenrutschkanor, ”splash zones”, vattenrännor att leka med samt en grund pool med flera fontäner och vattenkanoner.

Polar Aqua Park, MSC Meraviglia.

Här stortrivdes vår Theo och även om han inte vågade åka vattenrutschkanorna så tyckte han det var jättekul med all annan vattenlek. Man får dock tänka på att alla pooler ombord har saltvatten så det är inte så skönt att få stänk i ögonen, men vi hade med ”goggles” så Theo klarade sig fint.

Polar Aqua Park, MSC Meraviglia.
Polar Aqua Park, MSC Meraviglia.

När vi nu ändå är inne på vattenparken Polar Aquapark så kan jag passa på att berätta att den har flera slags vattenrutschkanor. Dels finns två stora täckta kanor där man åker i ringar, samt en brantare variant som utmynnar i en slags skål där man snurras runt tills man stannar och kan kliva ut. Det finns också två minikanor och ett torn där en hink med jämna mellanrum tippar ut litervis med vatten i en stor kaskad, något som varje gång framkallade skrik och skratt hos alla som stod nära!

Polar Aqua Park, MSC Meraviglia.

Över allt detta går det även en höghöjdsbana vid namn Himalayan Bridge som är kanonbra. Lagom utmanande för alla och eftersom Theo klarade längdgränsen på 120 cm så fick även han gå. Jättekul att vi kunde gå den tillsammans; pappa först med gopro, sedan Theo och sist jag. Film kommer! Bra att veta också är att allt detta ingår. Håll bara utkik i dagsprogrammet när banan och vattenparken håller öppet.

White night kombinerat med tapas night

När vi kom till middagen på kvällen fick jag snabbt en idé när jag såg menyn. Vi kunde ha en tapas-night! Jag frågade vår tillmötesgående servitör Dony lite försiktigt om vi kunde få göra så? Det tog ett tag innan han förstod, men till slut hade vi bordet fullt och kunde hugga in på gazpachosoppa, charkuterier, feta- och spenatpaj, friterade skaldjur, bröd med röror och så ett gott rödvin till! Det är vid sådana tillfällen jag bara älskar kryssningar!

Efter middagen såg vi en trollerishow som passade bra för familjens yngste medlem. Han gapade stort över hur damen i lådan kunde delas itu och ändå leva 🙂 Kvällen bjöd också på en välbesökt cocktaildemonstration i fartygets atrium, liksom white party på däck. Som barnfamilj gjorde vi dock tidig kväll och satsade på att få vår sömn och energi åter inför nästa dag då La Spezia stod på programmet!

Har man redan sett Genua kommer här ett bonustips som jag fick av ett svenskt par vi träffade ombord; att åka till Portofino. Nästa gång gör vi kanske ett återbesök dit, om vi kommer av i tid i alla fall. Bussfärden tar nära på en timme. Där är det fint och riktigt idylliskt, men någon billig shopping har de inte! 😉

Du som inte följer Seafuns kanaler än, här hittar du dem: Instagram, Facebook, YouTube. Vill du läsa mer om denna kryssning? Då kan jag bjuda på tankar innan det bar av, första dagen, vårt stopp i Cannes och nycklarna till en lyckad kryssningsupplevelse. Det finns även ett inlägg om vår balkonghytt samt en film!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier