Här kommer äntligen sammanställningen jag vet att många av er väntat på! Och svaret; vilket av de flytande julborden jag testat i år som var bäst! Inte minst eftersom årets tidningsartikel (Julbord till havs för Aftonbladet) inte svarade på det.

För er som inte vet så är detta med att testa och jämföra Östersjöns flytande julbord något som jag gjort sedan 2014 (minus pandemiåret 2020), både för Seafun och olika tidningar. Eftersom jag tidigare haft uppdrag som matrecensent var klivet inte så långt och kombinationen kryssning+mat rätt naturlig.

I år har jag testat julbordsbufféerna ombord på följande fartyg/rederier;

Innan jag går in på vilket jag tyckte var bäst och varför, vill jag bara påminna om att de är ganska olika. Här har vi en 40-timmars kryssning (Siljas till Helsingfors), en 22-timmars (Cinderella, nöjeskryssning som vänder i Mariehamn), nästan 5-timmars (Eckerölinjen från Grisslehamn) och så 2,5-timmars turen med Strömma.

De är alltså inte helt jämförbara, på Strömma-turen finns ju exempelvis ingen julshow och hos Silja är man ombord hela två nätter mot några timmar hos Eckerö och Strömma.

Jag har redan tidigare berättat vad jag tyckt om vart och ett av julborden (se länkar också ovan), men inte jämfört dem sinsemellan. Och kan man bedöma maten utan att även samtidigt bedöma miljö, presentation och service? Går det att bara smaka utan att låta sig påverkas av allt runtikring?

Silja Serenade – mest kryssning med minst julkänsla

Nere i Grande Buffet där julbuffén serveras är det kanske inte mesta myset även om det är julpyntat. Det är som att granar, kulor, kottar och julstjärnor i fönstren försvinner lite bland de starkt belysta, vita och rostfria ytorna.

Man kan varken kalla utbudet smalt eller snålt på något sätt, ändå upplever man det bredare hos övriga. Och smakmässigt är de inte bäst. Ändå; på sin ”green market” har veganen en hel del att välja på och den som inte är helt såld på julmat kan hitta annat som faller i smaken.

Jag hade själv med mig en amerikansk väninna som inte alls gillar svensk julmat men som var glad för att det fanns annat än sill att äta. På hennes tallrik hamnade olika räkor, bräserad lax med inlagd pumpa, kalkon, avocadomousse…

Showen var glittrig och underhållande, artisterna var duktiga på sång och dans, och det fanns även ett mer akrobatiskt inslag som var proffsigt. Men showen innehöll inga julsånger.

Det jag personligen uppskattar på en Helsingforskryssning med Silja är att det ger mycket ”riktig kryssningskänsla”. Den stora luftiga promenaden (just nu julpyntad) gör att man inte känner sig instängd och att de här förlagt butiker, barer, caféer och restauranger på var sida gör att man kan strosa fram och upptäcka utbudet på ett trevligt sätt.

Viking Line – inte deras bästa år

Maten är – precis som tidigare år – hur läcker som helst och även om Viking Lines kök har egna duktiga kockar, är samarbetet med Svenska kocklandslaget väldigt lyckat. Det har höjt redan goda smaker ytterligare några snäpp, lett till mer fokus på det veganska/gröna och av dessa skäl har de suttit ganska ohotade på tronen. Särskilt tidigare år då den mysiga hembakta/hemlagade känslan även gällt desserter och efterrätter.

I år får man en färdig desserttallrik till bordet, men trots att jag uppskattar tanken att höja hygien och minska matsvinn försvann myskänslan lite. Inte minst då vissa bitar på tallriken inte var på topp. En nyhet i år är också detta med att man inte får ta all mat själv vilket medförde visst missnöje (från både gäster och personal).

Pynt och stämning lämpar sig restaurangen på Cinderella bra för med sina mer dämpade färger och här är de också lite mer generösa med grangirlanger, pepparkakshus och pynt känns det som. Julshowen var det Nina Söderqvist och Rongedal som stod för och de är ju proffs så det blev både stämningsfull sång och mysigt mellanprat med en fartfylld avslutning som drog upp många på dansgolvet.

På Cinderella är ju shoppingen mer koncentrerad istället för uppdelad på flera butiker men med ett knappt dygn ombord är det ungefär vad man hinner med och erbjudandena var flera så det finns möjlighet att klara av flera av julklappsinköpen.

Waxholm III/ Strömma – rustikt och gammaldags autentiskt

Här pratar vi en fin stund av umgänge och god julmat samtidigt som det är mysig julstämning att se ett julupplyst Stockholm och skärgården utanför.

Maten är riktigt vällagad och deras dessertbord vinner lätt i år – det var utan tvekan det bästa av alla jag testade. Dignande, hembakt och otroligt gott! Dock är detta inte bästa julbordet för veganen och det är ganska rustikt och gammaldags – på gott och ont – det handlar ju helt om preferenser.


När det ena tycker att det är häftigt och autentiskt gammaldags med ett grishuvud, fötter och ett svart ben som ligger bland faten kan någon annan kanske bli chockerad och tycka att det känns fel.

Jag tycker deras julbord passar perfekt för den koncentrerade julstämningen när man bara har ett par timmar och ändå vill göra en utflykt som samtidigt känns som en upplevelse, en resa. Och gillar man sötsaker blir det här verkligen pricken över i:et – som att gå i gottebodarna på en julmarknad.

Julshow kan de ju dock inte tävla med då de inte har någon.

Eckerölinjen – bästa maten med lokal förankring

Nog är det en färja och nog är den gammal men oj vad de fyllt den till bredden med vällagad julmat! Här finns ingen flådig promenad mitt i fartyget och även om taxfreen hade väldigt bra erbjudanden får man ju bara handla skattefritt om man är borta över 20 timmar (det vill säga går iland på Åland).

De har underhållning vissa dagar men jag har inte sett showen så jag kan inte bedöma hur mycket julmys den bjuder på. Pyntat har de och det känns mysigt att vara ombord, särskilt som de ramar in resan med vad de kan för sina gäster; som att man blir bjuden på glögg och godis i terminalen. Sådana detaljer ökar verkligen myset!

Eckerölinjen hade i år bästa julbordskryssningen.

Det gungade en del när vi var ombord och jag mådde stundtals lite illa faktiskt haha, men ÄNDÅ – och nu kanske ni tycker detta låter konstigt men så är det med känslor – får jag bara välja att gå ombord på ETT av dessa fartyg igen och äta julbord så väljer jag Eckerölinjen! Så gott och så trevligt var det!

Jag stortrivdes i restaurangens lugn med fint dukade bord, pynt och all mat som verkligen höll toppklass! Mycket är dessutom lagat på lokala råvaror som de tar in tack vare samarbeten med olika åländska och svenska leverantörer i närheten. De har även vällagade veganska rätter för den som vill äta grönt.

Läs hela min text om besöket här ovan om ni inte redan gjort det. Eckerölinjens julbordsbuffé var alltså det bästa enligt mig i år!  

6 kommentarer på “Bästa julbordskryssningen 2021 – vem vann?

 1. Om det är mycket sjögång skall man sitta vi nära mitten av båten. Fär gungar det minst, fick vi löra oss av en gammal åländs sjökapten.
  Så undvik fönsterbord!

  1. Precis, ”mitten-mitten” åt båda håll är det som gäller. Men inte alltid jag kan styra var jag
   sitter/gör när jag är i jobb och tiden är knapp, bara att bita ihop (och tugga ”Calma” – sjösjuketuggummi).
   Men jag uppskattar omtanken och tipset! 🙂

  1. Hej Kaj,
   Om du med andra bufféer menar andra tidpunkter på året så är svaret ja; se till exempel här https://seafun.se/blogg/aland-gronskar-ett-varevenemang/ och vi har även ätit på Rospiggen; https://seafun.se/fartyg/eckero/rospiggen-eckerolinjens-a-la-carte-alternativ/
   Jag har hört att viltbordet ska vara riktigt bra också och vet att de nu har påskbuffé – den hade varit härlig att testa, tyvärr finns inte tiden just nu. 🙁

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier