Tips på familjevänliga kryssningar till höstlovet

Vi älskar att kryssa med fartyg som har roliga vattenlekar! Här busar jag och äldsta sonen på Carnival Breeze.

Flera av er har säkert börjat fundera på höstlovet. Vi också! Man kanske skulle ta en kryssning? 🙂

Höstlovet infaller vecka 44, i alla fall i Stockholm. Alltså har man i praktiken hela 9 dagar på sig att åka iväg någonstans (inklusive helgen före och efter), till exempel för att göra en familjekryssning.

Var ska man kryssa för fint väder i oktober?

Just slutet på oktober kan vara lite knepigt vädermässigt. Man kanske inte behöver ha hett väder men önskar man bad ska temperaturerna i alla fall vara behagliga. Väder går ju som bekant aldrig att förutspå, men jag kan berätta att vi ett år kryssade i Medelhavet sent i oktober och hade uppemot fantastiska 27 grader och sol hela tiden. Så man kan ha tur! Ett tips annars är att spana efter fartyg som har inomhuspool så att barnen kan bada och leka oavsett väder.

Åka karusell till havs? Japp! Det går. 🙂 Här på Allure of the Seas.

Mellanöstern är ett annat alternativ. Från Dubai har vi också kryssat flera gånger, både med MSC Crusies och Costa Cruises, men många andra rederier utgår också härifrån. Det går även att starta i exempelvis Abu Dhabi.

Till ön Sir Bani Yas kryssade vi med MSC Fantasia.

Att åka på en Karibienkryssning eller kryssa i någon annan del av världen på motsvarande avstånd härifrån känns lite långt när man inte kan vara borta mer än en dryg vecka. Med tanke på flygtid, flygpris och tidsskillnad (man tappar mycket de första dagarna innan man ”ställt om sig” från jetlag), tycker jag att två veckors ledighet är minimum.

Våra killar leker i sanden på Grand Turk. Hit har vi bland annat kryssat med Carnival Breeze.

Att kryssa på Östersjön

Ett sista betydligt enklare alternativ är att bara bege sig ut på en kortis på Östersjön och här finns både dagsturer, dygnskryssningar och 40-timmars. Självklart går det att göra ännu längre varianter, varför inte testa att triangelkryssa?

Vi har (förstås!) även gjort det. 🙂 Antingen kan man utgå från Stockholm och kryssa till Tallinn, göra ett break där (eventuellt med hotellövernattning), fortsätta med Megastar eller Viking XPRS till Helsingfors, göra ett stopp även där på 1-2 dagar och upptäcka staden (det finns supermycket fint att se och göra, shoppingtips kan ni läsa om här, restaurangtips hittar ni här samt en familjevänlig utflykt här).

Eller så gör man tvärtom – kryssar till Helsingfors och tar sig vidare till Tallinn och sedan hem till Stockholm.

Vi tog bilen på vår triangelkryss men det går förstås lika bra utan.

Från Helsingfors fortsätter man sedan hem till Stockholm igen med antingen Silja Symphony/Serenade eller Viking Gabriella/Mariella. En riktigt spännande rundtur kring Östersjöns pärlor som sprids ut på flera dagar och fartyg – jag lovar att ni kommer att komma hem med massor av nya erfarenheter och upplevelser i bagaget!

Både Birka Cruises, Viking Line och Tallink/Silja Line har särskilda aktiviteter och program ombord under skolloven för barnen. Här nedan berättar jag lite översiktligt om detta.

Birka Cruises

Medan Birka Cruises valt att ta bort sitt fasta lekrum på däck 5 gör de istället om hela sin konferensavdelning till lekrum, spelrum och tonårshäng under loven. Här kan man även gå tipspromenad, se på bio (vanligtvis flera visningar varje dag av nya filmer, dessutom utan avgift) samt köpa glass och godis.

När vi var ombord i somras hade de pingisbord, fotbollsspel, bio och lekrum med kuddar och mjuka tunnlar mm för de minsta. Maskoten Bianka var inte ombord den gången men brukar alltid dyka upp på kryssningar under skolloven, liksom de busiga Skeppsråttorna!

På sport- och påsklovet nu i våras satsade Birka stort på barnfamiljerna när de lockade med familjemusikalen Aladdin som visades helt gratis. Succén följs nu upp med en ny musikal om Snövit. Och – även om det är en bit fram är deras Santa Cruise ett hett tips!

Alla bufféer i Sjösalen är gratis för barn upp till 5 år. Barn mellan 6-11 år äter för halva priset när man förbokar. Rabatterna gäller tillsammans med betalande vuxen. I à la carte-restaurangen finns barnmeny.

Vi har tidigare gjort en film om hur en lovkryssning med Birka kan vara, spana in filmen här nedan:

Viking Line

Även ombord hos Viking Line brukar konferensavdelningarna förvandlas till stormande lek- och bollhav med allt från självlysande inomhusgolf, bio, hoppborgar och annat skoj. Flera av aktiviteterna (bio, golf) kostar dock.

De flesta av Viking Lines fartyg har något för barn, inte minst under loven. Flera har fasta lekrum av olika slag och storlek, bollhav och leksaker för de mindre barnen, samt någon form av spelarkad (kostar) för de äldre.

Ansiktsmålning, tatueringar och legolek finns oftast liksom möjligheter att rita. Vissa fartyg har ungdomsrum med Xbox mm. Och – självklart dyker maskoten och skeppskatten Ville Viking upp för att kramas och busa med barnen!

Söndagar är den dag man ska satsa på om man tänkt sig en kryssning med Viking Grace och Amorella. Då sker extra mycket roligt för barn ombord. Varianten att kombinera de två på en dagskryssning har vi skrivit om här.

Inte att förglömma; Rosella som går från Kapellskär och numera kör konceptet Familjelördag. Se gärna vår film om när vi testade detta:

På familjekryssningar till Åland, Åbo, Helsingfors och Tallinn kryssar barn under 12 år gratis. Barn under 6 år äter dessutom gratis i buffén om man (föräldrarna) förhandsbokar sin sittning där.

Tallink/Silja Line

Tallink-fartygen och Silja-fartygen skiljer sig åt en del men alla fartyg har något för barn, och även här använder man konferensutrymmena till barnvänliga aktiviteter (framförallt sommartid).

Exempel på aktiviteter som kan ske ombord kan vara tipsrundor, ansiktsmålning, teckningstävlingar och godisbingo. De flesta fartyg har lekrum med bollhav och under lov satsar man gärna på barnvänliga uppträdanden.

Mysiga maskotar dyker förstås också upp! Hos Silja Line är det Mumin, Lilla My och Sälen Harry som man kan gosa och dansa minidisco med, hos Tallink är det hunden Lotte som dyker upp under skollov och helger.

När det gäller matfrågan äter alla barn upp till fem år gratis i buffén (med sina betalande vuxna), för de äldre barnen är priset rabatterat. Övriga restauranger har barnmeny.

I och med konceptet Silja Resort gjorde man även om barnklubbarna som nu går under samlingsnamnet FriendSHIP. Här delas barnen in efter ålder i Kiddos (0-5 år), Juniors (6-11 år) och Teens (12-17 år). Silja Land är de största leklanden, de finns på Helsingfors-fartygen. Faktum är att de nog är störst på hela Östersjön!

Med Tallink kan man kryssa till Tallinn och Riga medan Silja Line-fartygen går till Åbo, Åland och Helsingfors.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier